RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Наші ППО готові знищувати і ядерні ракети - експерт із озброєнь

Для росіян не важливо, де розміщувати ядерну зброю

Для росіян не важливо, де розміщувати ядерну зброю Олег Катков Фото з відкритих джерел

Днями у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) повідомили, що росія могла розмістити ядерну зброю в окупованому Криму та у фактично захопленій Білорусі. Таким чином, у Кремлі можуть використати ці території для ядерних провокацій проти України. Та й не виключено, що росія вдасться до ядерного удару по території України. Таку загрозу в ГУР МО оцінюють як "дуже високу".

Де ж насправді зберігається ядерна зброя рф, у чому відмінність тактичної ядерної зброї від стратегічної, та як протидіяти ракетам з ядерною бойовою частиною? Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з озброєнь, головний редактор Defence Express ОЛЕГ КАТКОВ.

– Почалися чергові розмови про те, де може знаходитися ядерна зброя. Чи є якісь підстави говорити про те, в якому стані перебуває ця зброя? Чи привели її до бойової готовності?

– Коли ми говоримо про завдання ядерного удару, взагалі про ядерну зброю, її треба розділяти на дві частини. Є стратегічна ядерна зброя – це ракети "Тополь", "Ярс", "Воєвода", ракети на підводних човнах. Це сили так званого стратегічного ядерного стримування. Ця зброя завжди перебуває у стані надвисокої готовності. Тобто керування ними відбувається з так званої ядерної валізки, яку носять за путіним.

Коли ми говоримо про ядерні боєприпаси, то вони зберігаються на спеціальних складах. Ланцюжок прийняття рішення і їх використання значно довший. Їх необхідно зняти з основного складу зберігання, доставити до основного засобу доставки, змонтувати, а саме пускове має вийти у пусковий район.

Читайте: Ніколи ми не будемо братами: як Росія намагається затягнути Україну до неоімперії

Зважаючи, що стратегічна ядерна зброя підпадала під численні договори, конвенції і таке інше між США та СРСР, а після цього між США та рашистською федерацією, то нам відомо і про кількість боєголовок, і про кількість розгорнутих боєголовок, скільки там носіїв балістичних ракет та інше.

Відносно тактичної зброї, інформації як такої немає. Є виключно приблизні цифри, і вони вимірюються, за даними розвідки США, десь у проміжку від однієї до двох тисяч спеціальних боєприпасів.

Відносно засобів доставки. Це можуть бути крилаті ракети повітряного базування Х-102, Х-555, "Іскандер" – як балістична так і крилата ракета до "Іскандеру", так звана Р-500, крилаті ракети морського базування "Калібр". Навіть ті ж протикорабельні ракети "Онікс" також можуть бути оснащені спеціальною бойовою частиною. Можуть бути оснащені і ракети Х-22 для бомбардувальників-ракетоносіїв Ту-22. І є навіть спеціальні малопотужні ядерні боєприпаси для зенітних ракет С-300, С-400, якщо взагалі весь комплекс брати. Також у Радянському союзі існували артилерійські заряди з тактичними ядерними боєприпасами, але повідомлялося, що десь у 2000-х роках ці боєприпаси просто протухли і були зняті з озброєння.

– Говорять, що ядерна зброя є на базах в окупованому Криму та Калінінграді. І ось мова про Білорусь. Чи є вони там і чи можуть бути десь ще?

– Відносно окупованого Криму, то ще з часів Радянського союзу там 100% був склад для спеціальних боєприпасів - і напевно не один. Щодо того, що там після 2014 року знову з’явилася ядерна зброя, то вірогідність цього, на мій погляд, максимальна. Справа в тому, що коли ми говоримо про те, де ці тактичні ядерні припаси використовуються, це знову ж таки "Калібри", "Онікси" і навіть ракети для вже знищеного крейсера "Москва" мали бути з ядерною бойовою частиною.

Читайте: Якщо Росія продовжить ракетні атаки, будемо бити по Москві і Уралу - генерал Маломуж

Далеко не факт, що на дні Чорного моря зараз не лежить кілька ядерних боєголовок для цих ракет. Це не обов’язково так, але вірогідність цього не нульова.

Щодо Калінінграду та окупованого Криму, то так, дійсно, з великою вірогідністю там є тактичні ядерні боєприпаси.

– Крим – це дуже близько. Чи для подібного типу зброї немає значення, на якій відстані вона знаходиться?

– Абсолютно немає великого значення в принципі. Якщо ми говоримо про оснащені ними крилаті ракети Х-555 чи Х-102, то їх взагалі можуть завантажити у фюзеляж Ту-160, і він їх може випустити десь з Каспійського моря. Якщо ми говоримо про використання тих самих "Іскандерів", то запуск можна здійснити умовно з території Білорусі, випадки такі вже були.

– Я так розумію, фактично це ті самі ракети, якими нас весь час обстрілюють, але на них можуть поставити ядерну бойову головку?

– Абсолютно правильно. До речі, це говорить про те, що стовідсоткових гарантій доставки ядерного боєприпасу в будь-яку точку жоден з наявних у рашистської федерації засобів не дає. Наші повітряні сили регулярно знищують крилаті ракети.

Відносно крилатих ракет є висока вірогідність, що вони будуть знищені ще на підльоті. Відносно балістичного "Іскандеру", то тут складніше, тому що це балістична ціль.

– Таку ракету можна збити засобами ППО?

– Так. Якщо для її доставки буде використана крилата ракета, то Повітряні сили України крилаті ракети знищують регулярно. Для розуміння, якщо крилата ракета знищується навіть із ядерним боєприпасом, то це не призводить до ядерного вибуху, бо ініціація ядерного заряду – це насправді надскладний процес. Це призведе до того, що частини цієї ядерної боєголовки будуть розкидані на певній території, але самого ядерного вибуху не повинно відбутися.

– Ці погрози, які ми чуємо з боку Кремля, стосуються тактичної чи стратегічної ядерної зброї?

– Це доволі складне питання. Якщо брати заяви путіна, то погрози використання ядерної зброї здебільшого направлені на Захід. Зокрема, була його фраза, що на Заході хтось там рф погрожує ядерною зброєю, і ми нагадуємо про те, що в рашки вона також є. Тобто у словах путіна прямої загрози того, що рф готова використати ядерну зброю саме по Україні, не спостерігається. Вона є, наприклад, у словах Медведєва, інших рашистських пропагандистів.

Тут насправді, на мій погляд, взагалі не варто покладатися на будь-які слова, тому що людиною, яка ухвалює остаточне рішення щодо використання ядерної зброї, у 2018 році було сказано дві ключові фрази, які взагалі демонструють стан його психічного здоров’я. Перше: якщо буде ядерна війна, то він до раю потрапить, а всі інші просто здохнуть. Другий аспект – це те, що йому не потрібен світ, якщо в ньому не буде росії. Тобто коли ми говоримо про ймовірність використання рашистською федерацією ядерної зброї, треба до цього ставитися як до заяв ватажка будь-якої тоталітарної секти.

– Я так розумію, нам є що протиставити - це системи ППО, які збивають крилаті ракети. Які ще є засоби протидії таким погрозам і такій зброї.

– Винищувачі. Все впирається в те, що самі крилаті ракети не є єдиним засобом доставки цих ядерних зарядів. Є ще балістичні ракети "Іскандер", і їх збиття в рази складніше наявними у Повітряних сил України засобами. Для цього просто необхідно мати спеціальну протиракетну оборону. Це комплекси Patriot PAC-3 з ракетами MSE або взагалі спеціалізовані протиракетні комплекси на кшталт THAAD.

– Про NASAMS багато говорять, вони можуть з цим впоратися?

– Ні. NASAMS не відносяться до протиракетної оборони, це комплекс протиповітряної оборони. У специфікації від виробника Kongsberg не вказана можливість перехоплення балістичних цілей. Випробувань відносно NASAMS щодо перехоплення балістичних цілей не проводилося.

Для розуміння, в чому головна різниця між балістичною ракетою та крилатою в плані їх знищення? Справа в тому, що крилата ракета – аеродинамічна ціль. Якщо зенітна ракета шкодить її уламками – крило, двигун, паливну систему – ця крилата ракета впаде ще до цілі. Тобто не виконає своє завдання. Балістична ракета, коли летить, піднімається на висоту понад 50 км і вже на ціль падає вертикально вниз під кутом 80-90 градусів. Якщо зенітна ракета з осколково-фугасною бойовою частиною пошкодить їй хвостове оперення чи двигун, це не призведе до того, що вона вибухне в повітрі. Вона вже падає на ціль. І навіть з пошкодженням вона впаде і може вибухнути. Тому для знищення саме балістичних цілей використовуються спеціальні протиракетні комплекси з кінетичними перехоплювачами. Це спеціальна зенітна ракета, яка не має взагалі бойової частини, але її завдання полягає в тому, щоб врізатися на величезній швидкості в балістичну ракету. І за рахунок величезних швидкостей, величезної енергії зіткнення сама балістична ракета вже розпадається у повітрі з гарантованим знищенням самої бойової частини.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів