RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Все для людей: як "слуга народу" з Сумщини під час війни став великим землевласником

Агробізнес політика поповнився понад 100 земельними ділянками

Агробізнес політика поповнився понад 100 земельними ділянками Фото:

Повномасштабне російське вторгнення вдарило по багатьох секторах економіки та доходах більшості громадян. Проте ряд народних обранців за рік бойових дій підозріло стрімко наростили власні статки, що мало б зацікавити правоохоронні органи. Одним з таких, хто зараз заслуговує пристальної уваги, безперечно є депутат Сумської обласної ради від "Слуги народу" Олексій Романько. Тільки за 2022 рік агробізнес цього політика поповнився більше ніж 100 земельними ділянками загальною площею більше 200 га. Є вагомі підстави вважати, що Романько отримав ці активи за безцінь, зловживаючи своїми депутатськими повноваженнями. Хто такий Романько та як йому вдалося стати землевласником, читайте в матеріалі "Апострофа".

Олексій Романько

Олексій Романько як політик досить молодий. Вперше на виборну посаду потрапив за результатами місцевих виборів 2020 року. Починав свій трудовий шлях майбутній обласний депутат як лісник в одному лісгоспів Шосткинського району Сумщини, але з часом став підприємцем та директором ПП "Завод Сател", що спеціалізується на лісопильному виробництві. З цим підприємством, до речі, також пов'язаний гучний корупційний скандал, але про нього трохи згодом. Спершу варто розібратися, як "молодий" "слуга народу" дуже швидко сконцентрував у власних руках такі земельні ресурси.

Читайте також: "Патріоти" Сумщини з російським паспортом: хто із депутатів має зв'язки з країною-агресором

Безкоштовна земля для депутата

Отримавши депутатський мандат, Романько вочевидь вирішив розширювати свій бізнес та 25листопада 2021 року спільно з давнім соратником по бізнесу та однопартійцем зі «слуг народу» Олександром Слюсарем заснував ТОВ "ПІВНІЧ ГРУП АГРО", код ЄДРПОУ 44580110.

В цій новій компанії, основним видом діяльності якої є вирощування зернових культур, Романько став не тільки одним з засновників та бенефіціарів, а ще й директором. Буквально за три місяці після заснування компанії Романька росія розпочала повномасштабне вторгнення, в тому числі бойові дії точилися і в Сумській області. Але це аж ніяк не завадило «успіху» компанії друзів-депутатів. Адже протягом 2022 року "ПІВНІЧ ГРУП АГРО" отримала більше 100 земельних ділянок в Шосткинському районі Сумської області.

Так, за інформацією реєстрів, 118 ділянок площею 226 гектарів землі перейшли у власність родини депутата. З них, 37 ділянок загальною площею майже 72 га опинились в приватній власності дружини рідного брата "слуги народу" Марини Олександрівни Романько.

Ще 36 ділянок, що становить майже 69 гектарів, купила собі у власність 23-річна племінниця Романька – Наталія Олександрівна Романько.

Найбільшою кількістю ділянок володіє рідна мати депутата Тетяна Петрівна Романько. В неї 45 ділянок загальною площею більше 85 га.

При цьому, більшість ділянок родичі депутата придбали в 2022 році та одразу передали в оренду "ПІВНІЧ ГРУП АГРО", де засновником та директором і є депутат Сумської обласної ради від «Слуги народу» Олексій Романько. До речі, в процедурі купівлі-продажу фігурує й інший засновник "ПІВНІЧ ГРУП АГРО", друг та соратник пана Романька, також депутат Сумської обласної ради від «Слуги народу» - Олександр Слюсар. Саме пан Олександр доволі часто виступав представником продавця земельних ділянок, які скупила родина Романько, а помічник пана Слюсаря, Линник Вадим Миколайович, представляв інтереси самих родичів Романька.

Найбільш цікавим в усій цій історії є те, як саме оформлялася купівля-продаж усіх цих ділянок. Раніше ці земельні ділянки належали територіальній громаді. В період з осені 2021 року по зиму 2022-го усі ці землі були поділені на ділянки близько 2 га кожна та безоплатно надані різним фізичним особам для ведення "особистого селянського господарства". Але згодом усі ділянки майже одночасно та організовано перепродані родичам Романька. При цьому весь процес купівлі-продажу здійснювався без участі осіб, яким ця земля нібито виділялась за документами. Фактично одні і ті ж особи, на підставі нотаріально посвідчених довіреностей, одразу продали земельні ділянки родині Романька.

Отже маємо цілком очевидну і дуже сумнівну з точки зору законності схему. Наразі все виглядає так наче Романько, щоб отримати у власність землі для свого новоствореного аграрного підприємства, посприяв виділенню безкоштовних земельних ділянок людям, і одразу ж через власних близьких родичів їх усі скупив. Аналогічну схему провернув і соратник Романька, депутат Олександр Слюсар, який за даними реєстрів, таким чином тільки на свою матір, Слюсар Ольгу Іванівну, переоформив близько 55 земельних ділянок.

Враховуючи, що в більшості випадків землі виділялись та продавались без участі власників, виникають цілком слушні питання: а чи не були усі первинні власники ділянок підставними особами, чи можливо мали місце введення в оману або ж інші шахрайські дії.

Деякі колишні власники навіть звернулись до поліції. Як, наприклад, Ганна Гончарова, одна із осіб, яка таким чином втратила землю.

Зі слів Гончаровой, у 2021 році їй запропонували допомогти оформити документи на землю.

«Таких як я збирали групами та відвозили до нотаріуса. Зі мною було, мабуть, чоловік шістнадцять. Там визивали по одній людині, брали паспорти. Я дуже хворіла. Були потрібні гроші і мені одразу дали тисячу гривень. Через певний період зі мною мали зв’язатись та повідомити про готовність документів на землю. На цьому було все і я поїхала. Але ніхто зі мною більше не зв’язувався. І жодних документів, які мені обіцяли, я не отримала. Потім дізналась, що мою землю оформили на себе другі люди, получили за неї гроші. Я ніде більше нічого не підписувала і знать не знала, куди ділася та земля. Ніяких дозволів не давала, договорів на продаж землі не підписувала», - розповіла Ганна Гончарова.

Подібні свідчення, на жаль, не поодинокі. Люди розуміють, що у них нечесним шляхом відібрали землю. Більшість з них боїться звертатись до правоохоронців, бо кажуть, що «там все куплено Романьком», а їх зроблять винними.

В будь-якому разі маємо ситуацію, коли бюджет громади не отримує надходження від своїх земель, через те, що вони за безцінь вибувають з комунальної власності. При цьому, ці землі передані не громадянам, які мали б вести на них своє господарство та забезпечувати собі хоч якийсь рівень життя, не ветеранам війни з росією, які могли б себе реалізувати в цій сфері, а концентровано передаються в руки великого бізнесу, що належить двом депутатам обласної ради від партії влади. Які до того ж мають повноваження впливати на рішення про виділення землі. І все це під час війни.

Спостерігаючи за діяльністю народних обранців, особливо під час вирішення земельних питань, є всі підстави вважати, що Романько на цьому не зупинився і продовжує працювати над тим, аби збільшити землі свого аграрного господарства. Тому навряд чи хтось здивується, якщо з часом ще більше земельних ділянок за такою схемою опиниться у власності когось з близьких родичів Романька.

Звісно, правоохоронці Сумщини не могли, хоча би формально, не відреагувати на ці більш ніж очевидні ознаки зловживання. За фактом незаконного переоформлення земельних ділянок було відкрито кримінальне провадження №42022202550000008. Втім, оскільки головними фігурантами в ньому є чинні депутати облради від "Слуги народу", розслідування взагалі ніяк не просувається.

Успішна родина "Слуги народу" та лісовий "бізнес"

Варто додати, що усі близькі родичі депутата Романька після обрання того до обласної ради дуже швидко почали демонструвати вагомі успіхи у бізнесі.

Так, згадувана вище племінниця Олексія Романька на момент обрання його депутатом була звичайною студенткою та жила в одному з гуртожитків Києва. Тепер вона не лише власниця великої кількості ділянок сільгоспземель, а й, судячи з її сторінки в Інстаграмі, успішно займається діяльністю по моделюванню, фарбуванню, ламінування брів та вій в місті Шостці. Це підтверджує її Instagram-сторінка, де є фото з дядею, прайс, відгуки, сертифікати про навчання. Це прекрасно, якщо би не одне але…

Наталія Олександрівна Романько не зареєстрована фізичною-особою підприємцем і, судячи з усього, податків не сплачує. Мабуть така модель бізнесу та несплата податків дозволяє акумулювати таку кількість коштів, щоб вистачило на придбання 36 земельних ділянок.

Схоже, що у лютому 2023 року бізнес-справи 23-річної племінниці депутата пішли настільки добре, що вона стала одноосібною власницею згадуваного вище "Заводу Сател" – першого підприємства Олексія Романька, яке спеціалізується на лісовому господарстві. За даними реєстрів від 10 лютого 2023 року, 100% статутного капіталу та право голосу ПП "Завод Сател" належить Наталії Олександрівні Романько. Схоже, депутат вирішив оформити на найближчих родичів не лише земельні ділянки, а й свої компанії.

Справи дружини брата Романька також останнім часом ідуть добре. Вона є приватним підприємцем і після обрання близького родича депутатом стала регулярно вигравати тендери з постачання деревини (тут не можна не згадати про перший деревообробний бізнес Романька) державним установам за кошти бюджету.

В 2021-22 роках, за даними реєстрів, Марина Романько виграла щонайменше 7 таких тендерів. Один з яких передбачає постачання паливних брикетів ДП "Укрпошта" на загальну суму більше 45 млн грн.

Крім того, номер телефону зазначений у тендерній документації ФОП Романько Марина Олександрівна, фігурує також у конкурсній процедурі з купівлі майна підприємства-банкрута ТОВ "Шостка-тепло". Цей майновий комплекс був викуплений компанією "ЕЛЬБРУС ПІВНІЧ", засновником якої за реєстрами є Олексій Вікторович Романько. При цьому майно "Шостки-тепло" куплено за 194 тис грн, в той час як стартова ціна складала більше 6 млн грн.

Що ж стосується матері депутата, то вона окрім 45 земельних ділянок є власницею елітної нерухомості в Києві вартістю близько 140 тис. доларів США, будинку в Шостці площею 244 кв м та складського приміщення.

Зазначимо, що ситуація з земельними ділянками та дивним збільшенням статків родичів народного обранця далеко не єдині справи, які носять ознаки правопорушень, у тому числі і кримінальних, у діяльності Олексія Романька.

Восени 2022 року в ЗМІ повідомляли, про причетність депутата до масштабного розкрадання майна українських підприємців під приводом «націоналізації. Більше ніж 40 вагонів з дизпаливом та скрапленим газом на суму близько 27 млн 760 тис. грн, привласнили злочинці та розпорядились в своїх інтересах. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження № 62022170040000021, а одному із фігурантів схеми, голові Шосткинської РДА Віктору Губенку вже вручено підозру.

А в квітні 2021 року сумський активіст та антикорупціонер Ярослав Бондаренко оприлюднив власне розслідування, в якому прямо звинуватив Романька в незаконному продажі деревини. За словами Бондаренка, у Шостці працівники поліції зупинили та відправили на штрафмайданчик вантажний автомобіль "Рено", завантажений деревиною, що не мала спеціальних чипів, а отже ліс-кругляк був вирублений незаконно.

Втім, дуже швидко поліція, як зазначає Бондаренко, повернула автомобіль та ліс його власнику – депутату облради Олексію Романьку. Також Бондаренко стверджує, що Романько спільно з партнером по агробізнесу Слюсарем давно спільно реалізують схеми з незаконного продажу лісу за кордон.

Таким чином, за трохи більше ніж два роки перебування у владі Олексій Романько встиг стати фігурантом одразу кількох корупційних скандалів. Схоже і у керівництва партії "Слуга народу" і у правоохоронців Сумщини є уже більше ніж достатньо підстав прискіпливо розібратись у діяльності цього депутата, а у жителів Шосткинщини та Сумщини - задуматися, чи потрібні їм такі "слуги".

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Новини партнерів