RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кого Путіну відправляти далі на війну - алкоголіків чи жінок? - капітан ЗСУ

Чому Путін не поспішає з мобілізацією

Чому Путін не поспішає з мобілізацією Віктор Трегубов Фото: facebook.com

Російські окупанти зазнають великих втрат на війні в Україні. Під Вугледаром ЗСУ знищили елітну 155 бригаду морської піхоти рф, щодня цифри про кількість ліквідованих загарбників у зведеннях Генштабу становлять біля тисячі. Попри це і очікуваний великий наступ, Кремль не поспішає оголошувати нову хвилю мобілізації. У чому причина такого рішення російської влади, яка ситуація з технічним забезпеченням ворожих військ та як на таку кількість знищених окупантів реагують в самій росії - в етері Апостроф TV розповів капітан ЗСУ, громадський діяч, журналіст і співзасновник "Демсокири" ВІКТОР ТРЕГУБОВ.

- Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що вже 97% російської армії в Україні, однак їхня боєздатність знижена на 40%. Про що нам говорять такі дані? Якщо це дійсно так, то чим тоді зумовлені вагання Кремля щодо досі неоголошеної мобілізації.

- Мені здається, 40% у їхньому випадку – це вміст алкоголю. Щодо цифр, так, вони справді схожі на те, що відомо ЗСУ. У Кремля просто не безкінечний мобілізаційний резерв насправді без того, щоб починати калічити власну економіку, тобто здатності власної економіки забезпечувати ті самі збройні сили. У них, на відміну від нас, немає подушки з міжнародних кредитів та допомоги. Вони мають так чи інакше рахувати гроші, і з цим теж є великі проблеми.

Читайте: Росіяни зазнали дуже важкої поразки, у них агонія - офіцер 68 бригади ЗСУ

Також треба розуміти, якщо в них навіть зеки вже не мобілізуються - а ми про це чуємо останній місяць, що навіть зеки відмовляються - то де знайти людей? Можна відловити залишкових айтішників, які ще не втекли до Грузії чи Німеччини.

Знову таки, не треба переоцінювати російську безмежність - це помилка, яку ми часто робимо на цій війні. Вони теж обмежені в ресурсах і теж зараз шкребуть останні сусеки. Вони втратили основні свої сили ще на першому етапі війни. Вони добирали мобілізацією активно наприкінці цього року, і мобілізаційний ресурс в них теж не безмежний. Ну кого далі набирати? Алкоголіків, дівчат?

- Памʼятаєте, путін казав, що краще померти на фронті, ніж від алкоголю. Ось ось відбудеться звернення путіна до федеральних зборів. Чи зважиться він на те, щоб якось підштовхнути народ брати автомат та йти на фронт в Україну?

- Мені здається, що зараз це рішення ще не прийнято. Якщо воно буде ухвалене, то буквально в останній момент. Принаймні поки що психологічна підготовка до цього не йде. Навпаки, зберігається ситуація невизначеності для самих росіян, тому що, було оголошення про те, що попередні мобілізаційні заходи завершені, з іншого боку частина з них юридично ще працює.

Навіть ті ж російські депутати не дуже розуміють, наскільки мобілізованою є країна. Ніхто не розуміє, якими є кордони російської федерації. Навіть на мапах, які вони зараз у себе випускають, вони виглядають абсолютно дивно. Наприклад, туди входить чомусь місто Запоріжжя, але чомусь не входить та ж частина Харківської області, в якій начебто ще встигли провести їхній псевдореферендум. Тому зараз росія – держава з невизначеним майбутнім, невизначеними кордонами і невизначеним юридичним статусом.

- Тут скандал спалахнув між квазіутворенням "ДНР" і російською федерацією. Звідти не випускають вантажівки, які намагаються вʼїхати в Ростовську область, прикордонний контроль не лише не скасували, а ще й посилили, хоча кордон нібито стерли. Чому росія відмежовується від "бананових республік"?

- Насправді важко сказати, про що вони зараз думають. Абсолютно очевидно, що рішення про псевдореферендум ухвалювалось похапки, Привести ані фактичну ситуацію, ані законодавство у відповідність ніхто не те щоб не встиг, а не дуже й намагався. Це був декларативний крок. Тому зараз, знову таки, росія живе у складній юридичній ситуації сама для себе. Начебто кордон є, а начебто його і немає. А якщо він і є, то ніхто не знає, де він проходить. І ніхто не знає, які території зараз знаходиться безпосередньо під російським "юридичним суверенітетом" навіть у російській федерації.

Навіть на запитання "чи правильним був відхід від Херсона" відповідь "так" є кримінальним злочином, бо ви порушуєте "суверенітет" російської федерації, а відповідь "ні" – так само є кримінальним злочином, бо ви дискредитуєте збройні сили російської федерації та рішення, які вони ухвалили у ході так званої "СВО". Тому самі росіяни загнали себе остаточно в ситуацію абсолютних парадоксів, коли ніхто не знає, що є правда, де є кордони навіть з точки зору, я не кажу реальності, а російського законодавства.

- Західна розвідка каже, що виробництво зброї в рф не відповідає потребам для ведення війни в Україні, але ж ми бачимо цей наступ, який ми анонсували щонайменше за місяць до його початку. Чи дійсно є голод в озброєнні, і як це все співставно з початком нової хвилі наступальних дій з боку країни-агресора?

- Ми точно знаємо, що в них є певний артилерійський голод. Кількість артобстрілів дуже зменшилась і це правда. Питання в тому, чи це стосується безпосередньо лінії розмежування, чи в них і на складах в якихось там Уссурійськах теж це почало закінчуватися?

Це питання не до мене, скоріше до Головного управління розвідки, бо те, що в них на передку зараз голод – це правда. Але проблема ця очевидна, бо їх виносять далекобійною високоточною зброєю, тому це логічно. Чи є ця ж проблема безпосередньо в якихось їхніх "закромах родины", які розташовані десь на Сибіру - я сказати не можу.

Слід уявляти, в якому стані там все зберігалося. Я вам скажу – в такому ж самому, як у нас все зберігалося до 2014 року. Себто фактично просто лежало на звалищі.

- Недарма ж Медведєв закликав збільшити виробництво танків, фактично визнаючи, що танків теж лишилося не так багато, як усім думалося.

- Там велика проблема навіть не з кількістю, а якістю танків. Формально їх багато, якщо брати кожен Т-62, що з радянських часів стоїть. Але проблема в тому, що їх треба, по-перше, перебрати. По-друге, у танку має бути хоч якась непрогнила електроніка. В ідеалі, звісно, має бути якась форма захисту, той самий тепловізор. А от із цим проблема як із фактичною наявністю, так і з виробництвом.

Тому танкових корпусів – я маю на увазі не з'єднання, а сам предмет – в російській федерації багато, а сучасних боєздатних танків у рф мало. І ось у цей парадокс і провалюється зараз вся російська військова доктрина.

- Financial Times писало, що ЗСУ використовують 5-6 тисяч артилерійських боєприпасів на добу. Чи вистачатиме нам їх, щоб продовжувати війну? Які зміни загалом є в артилерійському сегменті в обох сторін?

- Це проблема, бо насправді снарядний голод стосується обох сторін. І у нас теж абсолютно все не безмежне, зараз нам допомагають поставки з інших країн. Нам допомагає те, що ще залишилися склади боєприпасів, по-перше, радянського зразка. А по-друге, в нас іде переозброєння артилерії, використовується західна зброя, і для неї боєприпасів якраз більш-менш нормально. Питання в логістиці - щоб снаряди вчасно довозити до місця.

- Втрати ворогів. Генштаб поділився інформацією про те, що в тимчасово окупованому Криму знайшли черговий крематорій, де спалюють загиблих окупантів. На Запоріжжі й на Луганщині теж такі бачили. Невже ніхто з родичів тих новомобілізованих не задається питанням, чому так багато людей не повертається? Ця інформація ж поширюється російськими пабліками.

- А куди ставляться ці питання? Це ж не Україна, де ці питання опиняються в медійці. Так, в телеграм-каналах це є, але хто там відповість? Так, є телеграм-канал, є сотні тисяч тих самих вдов, і що? Це не має виходу на офіційну медійку, це не має впливу на суспільство.

Скажімо так, кожна з цих сотень тисяч вдов сама зі своєю бідою. Може йти, звісно, просити "Ладу" чи дрова, чи що там вони ще дають за вбитого чоловіка. Скоріш за все, навіть дадуть. Дрова точно дадуть. Але питання в тому, чи матиме це якийсь політичний ефект. Навіть якщо там їх кілька мільйонів поляже. Ну будуть бурчати - і все.

- Ми бачимо, що вони від крематоріїв не відмовляються. Ми чули про них у зведеннях Генштабу ще на початку вторгнення, від жителів окупованих територій. Тобто працює ця стратегія приховування втрат на війні для кремлівської еліти та диктатора?

- Вони не стільки приховують, скільки просто не говорять про це. Знову таки, якщо ти повністю контролюєш інформаційний порядок денний у своїй країні, ти можеш просто не говорити про це по телевізору, і цього буде достатньо. Ніхто не буде приховувати це на індивідуальному рівні, немає сенсу. Якщо в якесь бурятське село приїхало трун більше, ніж там живих залишилося, ти це не приховаєш в межах свого бурятського села. Але якщо ти про це не будеш говорити на телеканалі "росія", то це не буде предметом обговорень у країні.

- Путін зараз хвалить операції десантників під Вугледаром, попри те, що одну з елітних бригад рф фактично знищили. Аналітики вважають, що це робиться для того, щоб підтримати інформаційну лінію для російського суспільства. Однак про великий наступ і путін, і його посіпаки мовчать. Як ви вважаєте, чому? Це така подушка безпеки, раптом не вдасться?

- Маю підтримати в цьому питанні володимира володимировича, повністю підтримую ті дії тихоокеанського флоту, що були зроблені під Вугледаром, і дуже прошу російські війська на території України робити те саме.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів