RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіна збентежила нова зброя для України, йому нічим відповісти - офіцер ЗСУ

Морально застаріла техніка, яку кидають у бій росіяни, нічим їм не допоможе

Морально застаріла техніка, яку кидають у бій росіяни, нічим їм не допоможе Андрій Крамаров Фото: facebook

Російські окупанти продовжують завдавати ударів по українських мирних містах. 22 березня росіяни вночі атакували дронами Київщину, вранці був приліт у житловий масив у Запоріжжі. Крім того, в росії пройшли навчання з пусків ракет з різного типу літаків, що може свідчити про підготовку до нової атаки. Крім того, російська пропаганда повернулася до ядерних погроз на тлі надання Україні боєприпасів зі збідненим ураном, мовляв, ці снаряди нібито є тактичною ядерною зброєю. Про чергову атаку по Україні, специфіку снарядів зі збідненим ураном, ядерні жахалки Кремля та велику проблему з технікою в окупаційній армії детально розповів військовий експерт, офіцер резерву Повітряних Сил ЗСУ АНДРІЙ КРАМАРОВ.

- По Запоріжжю завдали удару з РСЗВ далекої дії "Торнадо-С". Як ви прокоментуєте цю історію і чому саме по Запоріжжю? Давно вже не було звідти таких новин.

- Це є ще одним відвертим терористичним актом проти мирного населення України. Били ракетами дальністю понад 200 км, відповідно, вони можуть на даний момент з тимчасово окупованої території півдня Запорізької області обстрілювати місто Запоріжжя, житлові квартали. На жаль, такі ракети на сьогоднішній день взагалі немає можливості перехоплювати. Лише теоретично їх може перехопити ізраїльська система "Залізний купол". Проте щодо таких великих потужних ракет це насправді доволі важко.

Дивіться: Фото дня: на балконі у зруйнованому ракетою будинку у Запоріжжі вцілів прапор України

Взагалі завдання удару таким видом боєприпасів по мирних містах… Це не високоточне озброєння, а реактивні системи залпового вогню. Тут варто також не плутати їх із західними системами MARS, HIMARS, які оснащені ракетами, що мають GPS-систему наведення та, скажімо так, рулі, які точно наводять ракету на ціль. А ті ж "Торнадо-С" - це ще радянська система, яка просто здійснює удар по площі.

Можливо, ворог мститься за наші удари по законних військових та логістичних цілях, які знаходяться в тимчасово окупованому Криму. Логіку терористів завжди дуже важко пояснювати.

- Говорили про те, що тактика застосування ворогом і крилатих ракет, і "шахедів" змінилася. Якщо раніше перерва між атаками становила 10-12 днів, то тепер – понад місяць. Але враховуючи обстріл 22 березня, розуміємо, що це 10-12 днів. Про що це нам говорить, і до чого нам потрібно готуватися?

- Тактика… Поки що ми не можемо робити таких висновків, бо ми бачимо лише застосування з більш короткою періодичністю саме дронів-камікадзе типу "Шахед". Крилаті ракети не були застосовані. Можливо, вони не були застосовані через їхні великі проблеми з постачанням ракет "Калібр" до військового порту "Севастополь". Адже наше ГУР повідомляло, що у Джанкої були знищені системи "Калібр НК".

Тим не менш, минулого тижня проводилися навчальні імітації пусків з усіх типів бомбардувальників типу МіГ-31К ракетами "Кинджал", з Ту-22М3 – ракетами Х-22. Також робилася імітація пусків зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – це ті, які є носіями крилатих ракет Х-101 і Х-555. Це дає нам можливість робити висновок про те, що ворог знову готується до масованого ракетного обстрілу. Але казати, коли ми можемо його очікувати, на даний момент неможливо.

- Була інформація, що Велика Британія передасть Україні ракети зі збідненим ураном. Можливо, це відповідь росії?

- Відповідь була б дуже швидкою. Я вважаю, що все ж таки це відповідь на "бавовну" в Криму. Проте передача цих снарядів також дуже збентежила наших ворогів, тому що навіть їхні найсучасніші танки не мають жодного захисту проти цього снаряду. Це фактично підкаліберний снаряд, який являє собою зовнішню оболонку, внутрішню частину якої складає так званий стержень з урану. Він надзвичайно ефективно вражає своїми кумулятивними здібностями. Він є в декілька разів міцніший за сталь, за вольфрам, та дозволяє пробивати броню будь-якої броньованої техніки. Ці снаряди ефективно застосовувалися в "Бурі в пустелі", особливо проти іракської техніки, це по суті були танки Т-54 та Т-55, які вже почали розконсервовувати на росії.

Дивіться: Росія відправляє на фронт танки, які створювалися за Сталіна - фото

Щоб ви розуміли, це просто є еволюцією танку Т-34. І ми бачимо, до якої технологічної деградації зараз вже змушений вдатися наш ворог. Відповідно, навіть їхні найсучасніші зразки типу Т-90, Т-72Б3, Т-80БВ також не мають жодного захисту проти таких снарядів.

Є дуже красномовною статистика використання танками Abrams M1A1 і британськими танками Challenger таких снарядів під час операції "Буря в пустелі". При прямих контактах з бронетехнікою Іраку з'єднання в 24 Challenger могло знищити понад 100 одиниць іракських танків взагалі без безповоротних втрат щодо власної техніки. Там якісь пошкодження були, проте це дало надзвичайно велику перевагу на полі бою. Це є дуже важливим підсиленням до тих танків, які будуть надавати нам союзники. Ці снаряди застосовуються і на танках Challenger 2, і на танках Abrams, які мають бути нам передані.

- На вашу думку, чому довкола цих снарядів виникла така істерія? Власне, і путін заявив, що рф буде змушена реагувати в разі використання Україною снарядів зі збідненим ураном, що світ вже на межі ядерної війни. Лукашенко заявив, що "як тільки ці боєприпаси вибухнуть на позиціях росії,... відповідь буде страшна". Чому вони наганяють таку істерію, розуміючи, що немає там жодної ядерної загрози?

- Це прекрасний шанс для пропаганди рф знову підняти градус в своїх ядерних погрозах. Навіть Китай дуже активно застерігав росію проти ядерного шантажу. Для них це шанс знову підняти градус і прекрасний шанс для підміни понять. Всі прекрасно розуміють, можливо, крім широкої маси населення рф, для яких істиною є лише телевізор, в якому вже почали застосовувати наратив, що ці снаряди є тактичною ядерною зброєю.

Тобто вони це зараз намагаються прирівняти до передачі Україні тактичної ядерної зброї, що є абсолютною нісенітницею.

Навіть у танках Abrams, Challenger 2 застосовуються броня Chobham (сплав містить збіднений уран). Це активна броня, її склад засекречений. На жаль, нам будуть передавати танки без цих бронепластин, бо бояться, що технологія потрапить до наших ворогів. Це просто ще один шанс для російської пропаганди сказати, що це вже не росія, а тепер Захід підводить світ до нової ядерної війни. Прекрасний привід, який не має під собою жодного підґрунтя. Доказом того, що вони зараз просуватимуть такий наратив, є те, що самопроголошений фюрер Білорусі одразу ж підхопив цей інфопривід і почав по ньому активно та істерично висловлюватися. Хочу лише нагадати, що він також погрожував Заходу після пошкодження літака А-50У в Мачулищах. Це туди ж.

- Є інформація про те, що в рф знімають зі зберігання радянські танки Т-54 та Т-55, які випустили ще в кінці 50-х років минулого століття. Про що це нам говорить? В росії не лише снарядний голод, як кажуть їхні чиновники, а і з танками вже проблеми?

- По-перше. Хочеться згадати той факт, що навіть західні аналітики на початку повномасштабного вторгнення поширювали багато інформації про невичерпні багатства запасів старої техніки. Так, вона абсолютно неконкурентна на полі бою. Але говорили, що якщо росія зі своїх надр дістане всі свої залишки, то вона зможе створити якийсь міфічний ударний кулак - а у нас просто фізично немає такої кількості засобів і снарядів, щоб таку навалу зупинити.

Що ми бачимо зараз? Що таке танк Т-54 і танк Т-55? Це абсолютно ідентична машина, яка конструктивно є танком Т-34. Був Т-34, потім Т-44, після цього зʼявився Т-54 і Т-62. Це все конструктивно одна й та сама платформа, яка має однаковий двигун, плюс-мінус однакової потужності. Вони дещо відрізняються габаритами і пушкою. Танк Т-55 створювався з додатковою системою фільтрації повітря для можливості використання в умовах ядерної війни. Навіть проводилися такі випробування СРСР, результати яких були засекречені, тому що, як кажуть, після цих випробувань загинуло 5 тисяч військових Радянського Союзу.

Те, що дістають навіть не танки Т-62, які хоча б мають гармату такого ж калібру, як танк Т-64… Вони просто дістають все те, що в них залишилося. Тобто масова нестача бронетехніки вже проявляється на полі бою. Вони зараз втрачають на східному напрямку все те найкраще, що в них залишалося. Це танки Т-72, модифікації з 2010 до 2022 року. Вже є непоодинокі факти знищення танків Т-62. Перші факти були ще минулого року під час Херсонської операції. Там були Т-62 просто голі. Вже є фіксація знищення модифікації танків Т-62 2022 року, яка також була презентована підприємством "Уралвагонзавод". У них дефіцит навіть шасі для танків Т-62, тому що вся ця техніка в 90-х роках була списана чи утилізована, або вона була масово розпродана в країни Африки і Близького Сходу. Я впевнений, що частина була тупо здана на металобрухт. Можливо, на папері в них ще залишалися ці танки на консервації, а фактично їх немає.

Тому вони вимушені зараз діставати танк Т-54, Т-55, який повністю морально застарілий. Так, є певна кількість цих танків, хоча я впевнений, що з ними буде така сама ситуація як з Т-62. Цей танк взагалі не підлягає жодній модернізації. Наприклад, система динамічного захисту – його броня і панелі не передбачені конструктивно під застосування динамічного захисту. Навіть якщо на нього буде встановлено блок динамічного захисту, то це не захистить танк.

Також залишається відкритим питання щодо наявності достатньої кількості боєприпасів на цю техніку. Так, вони будуть намагатися наситити цю нестачу техніки, яка в них зараз є, цими танками. Що це їм дасть на полі бою? Можливо, це продовжить їхню поки що не агонію, а наступальний потенціал, який вже зараз активно вичерпується, ще на якийсь час. Казати, що це техніка, яка їм реально чимось допоможе – в жодному разі.

- Пентагон заявив, що доставить в Україну танки Abrams, але старішу версію – М1А1, а не М1А2. В мережі пишуть, що різниця така ж як між дротовим телефоном та сучасним смартфоном. В чому насправді різниця?

- Така оцінка є взагалі некоректною. Дві основні відмінності Abrams – це можливість встановлення активного динамічного захисту Chobham, про який я казав, зі збідненим ураном. Проте нам би Abrams М1А2 надавали все одно без неї. По-друге, на ньому встановлена інша гармата 105 мм та дещо спрощена система завантаження снарядів. Тобто він має дещо меншу скорострільність.

Всі ці танки М1А1 також модернізувалися, на них встановлювалися сучасні системи керування вогнем, на них встановлене сучасне місце командира, що дозволяє йому мати огляд на 360 градусів. На ньому встановлений такий само двигун. Проти такої техніки, яку має зараз наш супротивник – як я вже казав, у першій "Бурі в пустелі" саме Abrams М1А1 брали участь і проявили себе надзвичайно ефективно. Тому я вважаю, що такі оцінки є передчасними. Все одно цей танк буде дуже корисним і конкурентним на полі бою.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів