RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мар'їнки вже не існує, Бахмут і Авдіївка стираються з лиця землі - співзасновник DeepState

Ворог знищує українські міста

Ворог знищує українські міста Роман Погорілий Фото: скріншот з відео

Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин у паніці заявив, що Збройні сили України почнуть контрнаступ 2 травня. Мовляв, тоді просохне ґрунт після тривалих дощів. Також ватажок ПВК додав, що нібито прикриття флангів "Вагнера" – це повна маячня. Що стоїть за новою заявою Пригожина, а також про ситуацію на різних напрямках фронту в ефірі Апостроф TV розповів співзасновник сайту DeepState РОМАН ПОГОРІЛИЙ.

– З яких причин Пригожин каже, що контрнаступ ЗСУ почнеться саме 2 травня? Подивився прогноз погоди?

- Прогноз погоди дійсно сьогодні відіграє дуже велику роль. Особливо на півдні, де йдуть дощі, не припиняючись. Ми бачили багато відео, де болото і дуже важко рухатися техніці. Погода – дуже важливий чинник, який вносить корективи у дії обох сторін. Тому, скоріше за все, він дійсно саме з погоди зробив такі висновки. До того ж іде велика інформаційна кампанія про контрнаступ. Звичайно, до нього всі готуються, на нього всі чекають, всі хочуть його побачити. Будемо чекати, де саме і як він почнеться.

– Поговоримо про його заяви щодо нестачі боєприпасів. Раніше вже лунали подібні заяви з боку Пригожина, і начебто російському міноборони тоді вдалося врегулювати ситуацію. Що знову пішло не так?

- Це їхні звичайні внутрішні політичні конфлікти. Ми бачимо, що ПВК "Вагнер" дійсно має певні успіхи в Бахмуті, якщо брати локально. Пригожин виїжджає на цьому, і це дуже муляє генералам, які звикли до слави, звикли до грошей та всіх привілеїв. Але нам це завжди тільки на руку – нехай сваряться, нехай не дають один одному зброю, і нехай скоріше всі вмирають.

– Була інформація про те, що зʼявляються маленькі ПВК, що фінансуються "Росатомом" та іншими організаціями. Наскільки швидко ми можемо їх побачити на фронті й наскільки вони можуть бути дієвими?

- Основні формування зараз – це регулярні війська російської федерації, які вдерлися на нашу територію, і найманці ПВК "Вагнер", які найбільш дієві й динамічні в Бахмуті. Також їх видно на інших ділянках фронту: під Вугледаром, на Кремінній було помітно. Якщо раніше ми бачили ПВК "Вагнер", яка наступає окремо, то зараз це вже знову в перемішку з "регулярами", тому що у ПВК "Вагнер" дуже великі втрати, вони не справляються. Кожен день вмирає дуже велика кількість людей, а треба тримати ті напрямки, з яких вони наступають. Тому все в перемішку, і вже давно.

Читайте також: Російські ПВК конкурують у Бахмуті між собою, почалися внутрішні розбірки — ISW

– Поговорімо про ситуацію в Бахмуті. Зазначається, що ворог стягує туди резерви та проводить артилерійську підготовку для фінального штурму західної частини міста. З вашої інформації, де наразі тривають бої?

- Нещодавно було оновлення мапи. Знову були деякі позиції втрачені, але вони не суттєві. Ворог якщо і просувається, то дуже помалу, втрачаючи дуже велику кількість людей, це треба враховувати. Основні бої точаться в центрі міста з боку залізниці, також вони намагаються з флангів просуватися, в районі літака йдуть бої. Також у них є дуже велика ціль – взяти під контроль трасу через Хромове. Вони туди дуже сильно тиснуть, вони там потрохи закріпляються. Зараз ідуть стабілізаційні заходи, щоб їх звідти відкинути. Сподіваюся, наші війська їх відкинуть звідти. Ну і звичайно на околицях є активність, але всі сили ворога зараз кинуті в Бахмут, тому що вони бачать, що в них там може бути результат.

Артилерійські снаряди летять в подвійній кількості, кількість військ також подвоїлася, але вони так само багато вмирають. Ресурс не бережеться, закидується все як у традиціях Радянського Союзу.

– Яку частину Бахмута зараз контролюють наші війська? Чи на це питання неможливо надати відповідь?

- Краще я утримаюся. Все можна побачити по мапі. Зараз назвати якісь відсотки – це може зіграти дуже злий жарт. Місто контролюється, і це найголовніше, бо для того, щоб закріпитися їм ще потрібно, пройти всі ці вулиці. Взяти місто вони ой як довго ще не зможуть. Тому найосновніше – що місто тримається. А в якому відсотковому відношенні – поки неважливо.

Ви згадували Хромове. Що вам відомо щодо ситуації там?

- Сам населений пункт не перебуває під контролем збройних сил російської федерації. Основна задача їхня – закріпитися саме на трасі, яка йде через Хромове до Бахмута. Вони там намагаються просунутися. Там тривають дуже і дуже важкі бої, застосовується як артилерія, так і сухопутні війська. Тобто вони намагаються контролювати цю дорогу. Поки результат невідомий, будемо чекати на якісь дані. Але загалом там дуже-дуже важко.

– Що можете розповісти про ситуацію в районі Марʼїнки?

- Все стабільно, там ідуть важкі бої. Сказати, що Марʼїнка знищується – це нічого не сказати, вона вже знищена, її просто немає. Вони тиснуть там так само з усіх сторін. Але у них поки це не виходить, там тримається оборона. Я просто надихаюся військовими, які тримають Марʼїнку, тому що там навіть немає де закріпитися. Там просто попіл замість населеного пункту, але його якось тримають. Хвала і честь.

– За вашими оцінками, яке місто наразі найбільше постраждало від російських окупантів?

- Марʼїнки вже не існує. Залишилася тільки назва на мапі. Бахмут стирається з лиця землі так само. Авдіївка теж стирається. Наразі можна виділити як найбільш постраждале місто Марʼїнку. Її більше нема.

– Яка ситуація на лінії Сватове-Кремінна?

- Тривають артилерійські дуелі. Найбільше – це лісові бої біля Кремінної. Там дуже важко, тому що там застосовується артилерія, там застосовуються різні види техніки. Русня намагається якимись тактиками просування малих груп в лісах підібратися до наших позицій. Наші хлопці тримаються, але дуже важко. Там ідуть інтенсивні бої. Просувань немає, все стабільно. Оборона тримається, просто йдуть локальні бої, все відбувається на одному місці.

– На тимчасово окупованій території Запорізької області росіяни перетворюють населені пункти біля узбережжя Азовського моря на військові бази. Це нам говорить про підготовку до контрнаступу?

- Вони загалом готуються до оборони, тому що той напрямок для них дуже важливий. Сухопутний коридор через Мелітополь – це зʼєднання Криму й Донбасу. Вони там окопуються дуже давно, ми бачимо фото й відео оновлення їхніх окопів, їхніх фортифікаційних споруд. Там все мінується. Але наші сили оборони наносять вогневе ураження артилерією, дронами й не дають спокою. Але так, дійсно, окупована частина півдня України, як і Крим, перетворюється на якесь військове середовище, де по суті одні окопи, військові й немає цивільного життя.

– Повідомлялося, що під час риття таких окопів окупанти натрапили на могильник та підчепили сибірську виразку. Як це може вплинути на подальший хід воєнних дій?

- Частина заразиться, помре. Нам це тільки на користь. Нехай натрапляють на ще більшу кількість таких місць. Нам тільки на радість, коли вони будуть вмирати. Але масштабно це не повпливає. На жаль.

– Поговоримо також про Крим. Повідомляється, що ФСБ нібито затримала росіянина, який готував теракт у шпиталі міноборони. Що можете розповісти про ситуацію в Криму та наслідки нещодавнього обстрілу бухти?

- Обстріли відбуваються часто. Наша розвідка, наші військові контролюють всі переміщення. Щодо обстрілу, наскільки там була наша причетність – невідомо. Але такі випадки були, є і будуть. Якісь диверсії, якісь удари будуть завжди, тому що це окупована територія, і це буде постійно, поки русня перебуває на нашій землі.

Читайте також: Окупанти бояться контрнаступу ЗСУ на Запоріжжі: свіжі карти бойових дій в Україні

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Новини партнерів