RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ворог тисне на Лиманському напрямку величезними силами, не шкодуючи людей і танки - офіцер ЗСУ

Росіяни сконцентрували величезні сили на лугансько-харківському напрямку

Росіяни сконцентрували величезні сили на лугансько-харківському напрямку Руслан Андрійко Фото: Facebook

На східному фронті тривають важкі бої з російськими окупантами. "Гаряче" не лише під Бахмутом, де в українських воїнів є певні успіхи, але й поблизу Лимана, на півдні Харківщини, та на півночі Луганщини. Там українські захисники продовжують утримувати лінію оборони попри численні ворожі штурми. Про ситуацію на тому напрямку, ворожі атаки по позиціях військових, обстановку на кордоні та вплив "бавовни" в тилу ворога на перебіг подій на полі бою - в етері Апостроф TV розповів офіцер ЗСУ, боєць "Легіону Свободи" РУСЛАН АНДРІЙКО.

– Що відбувається в районі Лимана, на півдні Харківщини, на півночі Луганщини?

– Загалом, концентрація ворога на Лиманському напрямку, в районі Сватового та Кремінної чи не найбільша з усіх ділянок фронту. Величезна кількість особового складу, техніки, зокрема, досить підготовлені десантно-штурмові мотопіхотні підрозділи. Тиснуть постійно.

Читайте: Київ, острів Зміїний, Херсон: головні успіхи ЗСУ за 500 днів повно­масштабної війни

Якщо говорити про північ, в районі Новоселівського (Сватівський район Луганської області, – "Апостроф") намагались наступати, в районі залізниці біля Новоселівського. Успіху не мали, відступили зі значними втратами особового складу і техніки.

Тривають запеклі бої на півдні нашого напрямку – біля Білогорівки, в районі Серебрянського лісництва. Фактично це лісництво вже скошене уламками снарядів через постійні обстріли. Але бійці Збройних сил мужньо тримають, попри втрати, цей важливий для нашого ворога плацдарм. Зокрема, там, де стоїть і наш батальйон, тривають постійні обстріли.

Можна зазначити, що снарядного голоду у ворога немає – гатять постійно із танків, використовують дуже активно авіацію, яка, на жаль, домінує в небі поки що. І, власне, необхідні зусиль союзників, щоб нарешті відправити нам авіацію.

– Можна вас попросити конкретизувати. Коли ви говорите про авіацію, це керовані бомби скидають із літаків? Чи мова про гелікоптери або ж використання важких дронів? Що саме?

– Все, що ви перелічили. Тобто ворог десь стріляє КАБами – це керовані авіабомби які досить точні, кидає ФАБ, які не точні, але це 500-кілограмова бомба, яка завдає в будь-якому разі значних руйнувань. Гелікоптери на передньому краї оборони постійно обстрілюють НУРСами, також керованими ракетами.

Також ворог вчиться і дуже багато застосовує дронів. Йдеться як про легкі FPV дрони і скиди з "мавіків", які також створюють проблеми, так і про "Ланцети", які дуже багато використовують. І вони працюють досить точно. Тобто ворог вчиться, ворог використовує дрони дуже масово, їх складає масово по всій території росії, закуповує запчастини. Наша держава повинна також розуміти, що майбутнє війни саме в дронах. Якщо ми хочемо зберегти особовий склад і знищити більше окупантів, то тих дронів має бути дуже багато. На даний момент їх мало, і вони у дефіциті.

– А є якісь вразливі місця у тактиці росіян? Припустимо, якщо штурмові гелікоптери підлітають, вони ж, мабуть, потрапляють в зону дії української ППО або можливо навіть стрілецької зброї.

– Вони також працюють обережніше, ніж раніше, стріляючи з дальніх дистанцій. Але ті літаки і дрони, які підлітають, зокрема і розвідувальні дрони типу "Орлан", намагається збити наша ППО, хоча це не так і просто. Потрібно насичувати нашу армію саме такими дронами – від найменших до великих безпілотників.

– В чому причина тиску саме на цьому напрямку? Це близькість російського кордону і легша логістика, чи вони хочуть перетягнути сюди якусь кількість українських військ, чи є якесь інше стратегічне для них значення саме цього регіону?

– Ми відповідаємо за свою невелику ділянку фронту, по якій і можемо давати якісь коментарі. Тут можна напевно сказати про певні політичні побажання росіян захопити цілком Луганську і Донецьку області, тому що вони розуміють, що українська армія наступає на Запоріжжі, також наступає під Бахмутом. І вони дійсно тут концентрують війська для того, щоб вести наступальні дії і захопити Луганську і Донецьку області.

Лиманський напрямок характеризується певною стабільністю лінії оборони, тому що скільки орки тут не наступали, не застосовували новітню техніку і дрони, але лінія оборони тримається. Бійці "Легіону Свободи" стоять на захисті України в різних підрозділах по цій лінії фронту, і нам вдається завдяки професіоналізму і жертовності тримати цю лінію майже незмінною вже протягом кількох місяців.

Читайте: Небезпека для Харкова існує, але це фантастика - офіцер Нацгвардії

– Близькість державного кордону з російською федерацією створює якісь особливі виклики для цієї ділянки фронту?

– Звісно створює, тому що тут полегшена логістика. Вони фактично з кордону можуть безпосередньо забезпечувати загарбницьку армію і БК, і технікою. Тому обстріли дуже інтенсивні і з усіх калібрів.

На жаль, доводиться тримати цю лінію зокрема завдяки жертвам оборонців України.

– Точка, де фронт переходить у державний кордон трішечки далі від вашої ділянки фронту, але як фактично це виглядає? На кордоні спокійніша ситуація чи там теж такий самий бій, але лінію зіткнення є державний кордон?

– Наскільки я знаю, на державному кордоні відбуваються позиційні обстріли території і воєнних об’єктів. Тобто ми бачимо повідомлення, що орки обстрілюють прифронтові села, які знаходяться на кордоні з росією. Ну і наші намагаються відповідати по їхніх військових об’єктах.

– Щодо кількості росіян і їхнього переміщення. Пишуть, що як українська армія вишукує слабші місця, так і росіяни намагаються досить оперативно реагувати. Зокрема по тимчасово окупованій українській території ворог весь час передислоковує якісь підрозділи. Це справді відбувається?

– Якщо говорити безпосередньо по лінії фронту, то це звичайна логістика. Там постійно рухаються танки, БМП, БТР, вся їхня техніка. Але є відповідні дані більш глибшої розвідки, де відбуваються постійні пересування, їхні концентрації. Наша розвідка намагається визначити перебування їхніх рембаз, концентрацію техніки і особового складу. Це насправді дуже важливо – знищити ворога в тилу у значній кількості для того, щоб не допустити його на передову. Насамперед техніку. Яка б вона не була – застаріла чи новітня – вся вона створює проблеми, і на передовій її знищити важче, ніж далекобійними засобами.

– Яку техніку ви бачите з іншого боку лінії фронту?

– Різна буває техніка, як і різний особовий склад. Здебільшого, російська армія – це якраз "чмобіки", які погано екіпіровані. Але серед них, зокрема і нашому напрямку, є десантно-штурмові підрозділи, мотопіхотні, які вміють і мають гарну екіпіровку. Так само і техніка.

– Танки старі, розконсервовані чи щось із виробленого в останні роки?

– Старих консерв не спостерігали. Здебільшого бачимо середні танки: Т-72, Т-80. Це танки, які доволі нашпиговані електронікою, тепловізорами і прицілами, які роблять свою роботу, скажімо так. Тому ніколи не варто недооцінювати противника. Дійсно, є великий успіх української армії у знищенні танків і техніки ворога, але ми повинні розуміти, що у них фактично є цикл виробництва і техніки, і боєприпасів. Їх ще дуже і дуже багато.

– Коли трапляється якась "бавовна" глибше в тилу ворога, як наприклад велика пожежа у Макіївці, це достатньо вагомі події, щоби наслідки відчувалися навіть на лінії фронту? Чи відчуваєте ви появу проблем з логістикою і забезпеченням росіян?

– Звісно. Це все відчувається на передовій, коли вдається знищити, наприклад, склади з боєприпасами – обстріли стають менш інтенсивними. Але з часом вони також поновлюються. І потрібно швидше виявляти їхні склади з БК і нищити їх для того, щоб зберегти життя наших бійців.

– І традиційно пропоную, якщо є щось, в чому можуть допомогти волонтери, що конкретно було би корисним, потрібним на вашому напрямку – ви можете по це звернутися до них.

– Звертаємося тільки про одне – про зброю. Потрібно багато зброї, багато БК не лише для того, щоб знищити ворога. Кожний снаряд – це життя наших бійців. Дуже потрібно багато снарядів, дуже потрібні дрони, хоча би ті, що працюють на лінії розмежування. Це дрони Mavic 3. Їх потрібно дуже багато, це також життя наших бійців.

Ну і зараз стоїть величезна спека, потрібні сухі душі, потрібні засоби гігієни, тому що в таких умовах, коли 40 градусів спеки, найбільше щастя – це просто банально помитися. Ну і, дійсно, машини, запчастини до них. Фактично ми по 3-5 днів на позиціях, решту п'ять днів ми просто ремонтуємо машини, тому що це наш основний засіб пересування. Але основне – це зброя і боєприпаси.

Дивіться: Бути добру! Яскраві меми про генерала Залужного

Читайте також

Новини партнерів