RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Київ, острів Зміїний, Херсон і не лише: головні успіхи ЗСУ за 500 днів повно­масштабної війни

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України, а її війська вторглися на нашу землю. Тоді країна постала перед гуманітарною катастрофою, мільйони дорослих та дітей залишили свої будинки. При цьому країна встояла і має багато здобутків завдяки українським захисникам.

"Апостроф" зібрав основні події за 500 днів повномасштабної війни.

Перші години вторгнення

Російські війська завдали ракетних і бомбових ударів по українських містах - близько 5 години ранку державний кордон у Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській областях, а також з боку Криму зазнав атаки. Окупанти увійшли на територію України з материкової частини Росії, а також із Білорусі.

Читайте також: "Москва", "Саратов" та острів Зміїний: як українські ВМС демілітаризують російський флот

Спочатку вище військово-політичне керівництво РФ планувало здійснити "бліцкриг" ("блискавичну війну - "Апостроф") за кілька днів, а то й тижнів. Противнику вдалося захопити такі міста на півдні та сході країни, як Волноваха, Попасна, Маріуполь, Мелітополь, Бердянськ, Херсон. Тим самим окуповані Росією у 2014 році Крим, а також окремі райони Донецької та Луганської областей були з'єднані по суходолу.

Мешканці окупованих населених пунктів, незважаючи на репресії та залякування, виходили на проукраїнські мітинги, даючи зрозуміти окупантам, що їх тут не чекали з добром - також вони перекривали траси шляхом прямування військ агресора.

Увага, присутня ненормативна лексика!!!

Однак десант у Гостомелі не зміг забезпечити надійного плацдарму для штурму української столиці. До того ж колони окупантів зазнають втрат як від військових, так і від цивільних.

До середини березня - початку квітня стає очевидним: "бліцкриг" не вдався. Спроба провести "спецоперацію" за прикладом Криму 2014 року провалилася: росіяни пішли з Київської, Чернігівської та Сумської областей.

"Російський військовий корабель" дійшов до свого вічного порту приписки

У ніч на 14 квітня Військово-морські сили України випустили у бік флагмана Чорноморського флоту РФ, ракетному крейсеру "Москва" дві протикорабельні ракети "Нептун" після чого корабель отримав тяжкі пошкодження і затонув. На початку вторгнення цей корабель брав участь в атаці на гарнізон острова Зміїний Одеської області. Командир крейсера запропонував захисникам здатися та перейти на бік Росії - українцям обіцяли життя в "нормальній великій країні".

Саме на адресу крейсера прозвучала фраза, що стала "крилатою" та пророчою: "Російський військовий корабель, йди на ***!".

Ще через кілька місяців, наприкінці червня 2022 року, острів Зміїний було звільнено.

Знищення ворога на сході та півдні. Деокупація Харківщини

Впродовж літа 2022 року українська армія завдавала ударів по місцях дислокації особового складу та техніки російських окупантів - крім того, удари завдавалися по складах ПММ і боєприпасів противника не тільки на окупованих територіях України, а й далеко за лінією фронту, на території Росії. Це дозволило вже восени перейти у контрнаступ у Харківській області та звільнити такі міста, як Ізюм, Балаклія, Куп'янськ.

Хоча окупантам вдалося влітку захопити більшу частину Луганщини, а також частину Донецької області, ЗСУ восени звільнили Лиман, Святогірськ, Вовчанськ та низку інших населених пунктів.

Звільнення Херсона

Паралельно з деокупацією більшої частини Харківської, а також частини Донецької та Луганської областей, ЗСУ розпочали просування у Херсонській області - 10 листопада було звільнено Снігурівку Миколаївської області, а вже 11 числа українські війська увійшли до Херсона. Надалі всю територію Херсонщини на правому березі Дніпра було звільнено.

Бої за Бахмут

З кінця літа 2022 року розгорнулася битва за Бахмут - ця битва має значення для обох сторін цієї війни. Незважаючи на де-факто, повне знищення міста, а також переважаючі сили противника, захисники Бахмута не здалися і продовжують відправляти окупантів на той світ.

Не в силах змінити ситуацію на фронті на свою користь, Росія вдалася до терору щодо мирних українців. Масові вбивства людей у Маріуполі, Бучі, Ізюмі, постійні обстріли ракетами та дронами українських міст, удари по енергосистемі в осінній та зимовий період, підрив Каховської ГЕС, депортація людей, включаючи дітей – усі ці та інші злочини цілком і повністю лежать на Російській Федерації, її керівництві, а також її громадян, всіх без винятку.

Раніше ми повідомляли, що США погодилися передати Україні військову допомогу на 800 млн доларів.

  • Вас може зацікавити:

ATACMS все ближче: чому ці ракети потрібні Україні

Bradley, ракети для HIMARS і багато іншого: США оголосила зміст нового пакету військової допомоги Україні

Куди може дістати далекобійна ракета Storm Shadow: карта з радіусом ураження