RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Українські бійці йдуть в наступ на Запорізькому напрямку: оновлені карти боїв

На п'ятисоту добу війни запеклі бої продовжуються на Бахмутському напрямку та на адмінмежі Донецької і Запорізької областей – бійці ЗСУ розпочали нову хвилю контратак на Запорізькому напрямку.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

Згідно з інформацією Генштабу ворожі війська завдали невдалих наземних ударів поблизу Новоселівського, Стельмахівки, на захід від Кармазинівки, на північний захід від Берестового.

Відзначається, що 7 липня українські війська контратакували ворога на лінії Сватове-Кремінна. За словами одного із російських військових блогерів ЗСУ здійснили наступ на позиції 15-ї та 30-ї мотострілецьких бригад Російської Федерації у районі Кармазинівки - Красноріченське.

Російські джерела стверджували, що українські сили атакували російські позиції поблизу Невського, Діброви, Білогорівки, а також у напрямку Шиплівки.

Донеччина

Протягом 6-7 липня українські війська досягли значних тактичних успіхів у районі Бахмута. На геолокаційних кадрах, опублікованих 6 липня, було видно, що українські сили вдало продовжували свій наступ на захід від Ягідного. Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що українські війська активно проводили наступальні операції як на північ, так і на південь від Бахмута, а також відбивали атаки російських сил поблизу Берхівки.

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-полковник Олександр Сирський, заявив, що українські війська успішно продовжують свій наступ та звільнили невизначену територію на напрямку до Бахмута.

За інформацією, наданою Речником Генерального Штабу Збройних Сил України, Андрієм Ковальовим, українські військові продовжують активні бойові дії на північ та південь від Бахмута. Вони зазнали певних успіхів у звільненні району Кліщіївки. Деякі джерела з Росії повідомили, що українські сили контролюють важливі висоти на заході та півночі від Кліщіївки.

Читайте також: Київ, острів Зміїний, Херсон і не лише: головні успіхи ЗСУ за 500 днів повномасштабної війни

7 липня російські війська продовжили наземні атаки на лінії між Авдіївкою та Донецьком. За повідомленням Генерального Штабу України, російські військові безуспішно атакували позиції біля Новокалинового, Авдіївки, Невельського, Первомайського, Мар'їнки та Новомихайлівки.

Заява капітана Валерія Шершня, речника українського Таврійського угруповання військ, свідчить про продовження російськими військами зосередження зусиль на напрямках Авдіївського та Мар'їнського. При цьому Рамзан Кадиров, глава Чеченської республіки, поділився відеоматеріалами, які, за його словами, демонструють спільні дії чеченських військ "Ахмат" з 255-м мотострілецьким полком російської армії неподалік Мар'їнки.

Південь

Згідно з повідомленням Генштабу України, російські війська провели неуспішні наступальні операції біля Благодатного. З свого боку, російські джерела твердили, що українські сили здійснили наземні атаки на південь і південний захід від Великої Новосілки, біля Старомайорського, Урожайного, Новодонецького і Приютного.

Група мобілізованих росіян з Алтайського і Приморського країв оприлюднила відеозвернення, в якому заявила, що російське військове командування залишило їх на передовій перед контратаками українських військ у Новодарівці і їх підрозділ зазнав 66 втрат в районі з січня 2023 року.

Солдати відзначали недостатність артилерійської підтримки, продовольства та води, що може свідчити про можливе виснаження деяких російських сил, що беруть участь у конфлікті на заході Донецької області, перед контратаками українських військ.

З російських джерел повідомлялось, що українські війська розпочали нову хвилю контратак на західній частині Запорізької області 7 липня. Кілька російських військових блогерів також стверджували, що невеликі групи української піхоти здійснили серію штурмів уздовж західної лінії фронту в Запорізькій області вночі з 6 липня на ранок 7 липня.

За їх словами, зафіксовано особливу активність українських сил на південний схід від Оріхова у напрямку Новофедорівка-Вербове та на південний захід від Оріхова у напрямку Нестерянка-Копані.

Окупаційна російська влада продовжує обмежувати доступ міжнародних спостерігачів до Запорізької атомної електростанції. Генеральний директор МАГАТЕ, Рафаель Гроссі, повідомив 7 липня, що спостерігачам було надано більший доступ до ЗАЕС з 5 липня, проте вони все ще не мають можливості потрапити на дахи реакторних будівель. Українські чиновники попереджали, що російські війська можуть розмістити там предмети, що нагадують вибухові пристрої. За словами Гроссі, МАГАТЕ звернулося офіційним запитом до російського окупаційного керівництва Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) з проханням про доступ до даху захисної оболонки ядерного реактора.

7 липня російські війська здійснили ракетно-артилерійські удари по західному (правому) берегу Херсонщини. Згідно із заявою Херсонської обласної адміністрації, протягом 6-7 липня російські війська нанесли 77 артилерійських ударів по західному березі Херсонської області.

Згідно із повідомленням Наталії Гуменюк, речниці українського Південного оперативного командування, російські сили додатково обстрілюють західний берег з ракет С-300 та безпілотників.

Російські військові блогери стверджували, що ситуація на східному (лівому) березі Херсонської області в районі Антонівського мосту залишається незмінною, і повідомляли про взаємні артилерійські обстріли позицій українських та російських сил на протилежних берегах.

Пентагон заявив, що українські захисники наразі спрямовують свої зусилля на пошук слабких місць у російській обороні, і поки ще зарано робити висновки про контрнаступ.

Раніше ми писали, що США погодилися передати Україні військову допомогу на 800 млн доларів.

  • Вас може зацікавити:

ATACMS все ближче: чому ці ракети потрібні Україні

Bradley, ракети для HIMARS і багато іншого: США оголосила зміст нового пакету військової допомоги Україні

Куди може дістати далекобійна ракета Storm Shadow: карта з радіусом ураження