RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вирішальний удар ми завдамо наприкінці серпня чи на початку вересня - генерал Романенко

Головне завдання – вийти до Азовського моря

Головне завдання – вийти до Азовського моря Фото:

Вранці 16 серпня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що українські військові звільнили від російських окупантів населений пункт Урожайне Донецької області. Це стало ще одним важливим успіхом у просуванні Сил оборони України на півдні. Проте досягнення є не лише на суходолі, але й на морі. Останніми тижнями увага світу прикута до українських морських дронів, застосування яких завдає ворогу величезних збитків. Про ситуацію на фронті, виробництво дронів в Україні та спроможностях військово-промислового комплексу рф розповів в ефірі Апостроф ТВ генерал-лейтенант у відставці, засновник БФ "Закриємо небо України" ІГОР РОМАНЕНКО.

– Які перспективи відкриваються після звільнення Урожайного?

– Далі треба просуватися вперед і звільнити Старомлинівку. Стратегія наступальних дій полягає в тому, щоб безумовно вийти на узбережжя Азовського моря, перерізати таким чином суходольний коридор росіянам та вийти на відстані, з яких можна нашою артилерією завдавати ударів по військових обʼєктах в Криму, і зробити цей півострів з точки зору забезпечення ворожих військ островом. І потім вже – робити наступні кроки.

– Тобто після Урожайного – шлях на Старомлинівку. Скільки нам на це потрібно часу, чи є в нас для цього сили? Чи відомо вам, які сили були задіяні для того, щоб звільнити Урожайне?

– Це вже були сили з наших стратегічних резервів. Але вони у нас і досі набагато більші за російські та в повній мірі ще не введені в дію. В цьому полягає дуже відповідальне завдання воєнно-політичного керівництва – в першу чергу, військового – розшукати слабкі місця, можливо, на Херсонському, Запорізькому, Таврійському чи Шахтарському напрямку. Є відповідні перспективи в районі Бахмута.

Тобто необхідно визначитися з оцими напрямками, де треба нанести ураження акумульованої сили. А це відбудеться, скоріше за все, до кінця цього чи початку наступного місяця. Треба нанести ураження, зробити коридор, прорвати другу лінію оборони, якщо це буде стосуватися Запорізького напрямку, вийти на оперативний простір і тоді вводити оперативні резерви.

Щодо стратегічних – треба дивитися, яким буде цей прорив, яким буде це забезпечення. На жаль, до кінця цього місяця ще не в повному обсязі надані нам озброєння та техніка, які були узгоджені з нашими союзниками, і які нам дуже потрібні. Американці надають черговий транш на 200 млн доларів – там є багато того, чого потребують оборона і наступ. Питання в тому, наскільки швидко це все зʼявиться в Україні. За сукупністю це може дати нашим Силам оборони спроможність для реалізації наступальних дій.

Також треба памʼятати, що на Сході ідуть запеклі бої, Сили оборони України виконують стратегічні оборонні операції на великій протяжності лінії фронту – від Купʼянська і до Вугледара. Там досить непроста ситуація.

– За вашою оцінкою, де зараз найгарячіше?

– З точки зору проведення Силами оборони оборонних дій це, скоріше за все, Купʼянський напрямок, а також район Кремінної. Щодо наступальних дій на півдні – Мелітопольський і Бердянський напрямки. Треба сказати, що ворог бачить перспективу цих дій з боку Сил оборони Україні і перекидає туди резерви: озброєння, техніку, боєприпаси, живу силу. Ми бачимо, що навколо, наприклад, Урожайного (Бердянський напрямок) і Роботиного (Мелітопольский напрямок), завдяки цим зусиллям ворога ідуть запеклі бої, противник намагається зупинити просування наших військ. Якщо є доцільність, наші війська переходять на деяких напрямках в оборону, роблять контратакувальні дії, збираються з силами, закріплюються, а потім знову просуваються вперед.

– Російські пабліки пишуть, що рф готується до масштабного контрнаступу. Чи є така загроза, та чи є в росії для цього сили?

– Поки ми готувалися до своїх наступальних дій, росіяни теж готувалися. На жаль, у звʼязку з тим, що своєчасно – як ми просили восени – союзники не надали нам техніку й боєприпаси, ворог підготував ударне угруповання на сході нашої країни – десь біля 120 тисяч з відповідним озброєнням. Також він побудував досить міцну систему оборони в Запорізькій області. Тому додаткові сили – можливо переправити й з глибин росії.

А тих сил, що знаходяться зараз на нашій території, їм поки не вистачає закривати всі свої питання. Вони перекидають сили по великому фронту протяжністю в півтори тисячі кілометрів. Але наша розвідка та союзники проводять відповідні дії. Якщо буде загроза формування нових можливостей та спроможностей з боку збройних сил російської федерації, то це буде виявлено, й будуть проведені адекватні дії.

– Давайте поговоримо про наш ВПК, зокрема, про надводні дрони. Що вам відомо про ці морські дрони, скільки їх може виробляти Україна, скільки їх вже є на озброєнні, якщо цю інформацію можна озвучити?

– Дрони в цій війні мають великі перспективи. Їхня доля в межах загальних озброєнь весь час збільшується. Вони розділяються на повітряні, наземні, морські надводні та підводні. Україна оптимізує свої зусилля відносно випуску цих дронів. Ми мали в минулому році пріоритети, але росіяни розвернули потужне виробництво. Якщо ми повітряні дрони виробляємо тисячами, то росіяни виходять на десятки тисяч. І цю ситуацію намагається наш ВПК і уряд змінювати – надали 40 млрд гривень на підсилення цих спроможностей, зняли багато перепонів відносно того, щоб розробляти та ставити на потік виробництво цих дронів. Ми бачимо, що є серйозні зрушення у виробництві повітряних та морських дронів.

Читайте також: Буде бачити цілі за сотні км: всі подробиці про розробку в Україні комплексу Gekata

– Той факт, що дронами вдалося уразити й "Оленегорський гірняк", й танкер "Сіг" свідчить про те, що в них нема від них захисту?

– Захист в них є. Наші морські дрони вперше в світовій історії були успішно застосовані по військово-морській базі ворога в Севастополі. Взагалі нараховується вже від 15 до 20 фактів застосування. В більшості випадків це застосування було успішним. Маємо надію, що вони більше будуть проявлятися в бойових діях. Незважаючи на те, що потенціал наших ВМС після подій 14-го року був зменшений, знаходимо шляхи для його підвищення.

– ЗМІ повідомляють, що росія почала налагоджувати випуск безпілотників на основі іранських "Шахедів". Водночас країна-агресорка продовжує залежати від Ірану, оскільки потребує їхніх комплектуючих. Чи може росія сама вийти на вироблення таких дронів без участі Ірану?

– Росія в Тольятті вже будує відповідний завод та підвищила свої спроможності до рівня, який дозволяє випускати безпілотні апарати з комплектуючих. Вони працюють над тим, як забезпечити імпортозаміщення цих комплектуючих. І тут є великі проблеми. Вони усілякими шахрайськими способами та контрабандою намагаються поки збирати ці комплектуючі. На жаль, є ще досить багато компаній є, які їх продають, зокрема в країнах-союзниках. Найбільше – в США. Американці проводять відповідні дії, щоб зменшити такий вплив. Росіяни роблять закупки через другі-треті руки, але так чи інакше отримують необхідні комплектуючі.

Ми бачили, що ці російські "Герані" вже виготовляються, але поки що на базі комплектуючих з Ірану, Північної Кореї й таємно Китаю, скоріше за все. Це дозволяє їм збирати ці дрони. Аналізувати, чи зможуть вони робити це без Ірану, я думаю, немає сенсу. Ми бачимо, що Іран міцно повʼязаний з рф. Росіяни передають їм у якості оплати Су-35. За рахунок цього вони отримують від Ірана "Шахеди" та комплектуючі. На жаль, найближчим часом цей процес буде продовжуватись або навіть зміцнюватися.

– У США повідомили про можливі наміри рф домовитися з КНДР про поставки зброї. Ми памʼятаємо, що в кінці липня до Північної Кореї їздив Шойгу. Йшлося про те, що путін передавав якесь таємне послання. Чи можна говорити про те, що йде налагодження співпраці з КНДР щодо постачання зброї? Якщо так, то якої саме? Це буде зброя чи якісь комплектуючі, адже ми памʼятаємо заяву США про те, що в разі передачі КНДР зброї росії санкції запровадять одразу.

– Північна Корея, як і Іран, десятки років знаходяться під санкціями. Ми бачимо, що санкції працюють, але дуже повільно. Навряд чи вони налякають Північну Корею. А вплив росії і особливо Китаю на керівництво КНДР дуже суттєвий. ВПК російської федерації ще з радянських часів повʼязаний та корелюється з ВПК Китаю та Північної Кореї. Тому можливості щодо нарощування цих поставок досить суттєві.

Зрозуміло, що наші союзники, зокрема США, роблять усе, щоб зупинити такого роду діяльність і не надати ворогу таку можливість. Але іде боротьба, іде протидія, і росіяни можуть отримати суттєву підтримку як від іранців, Північної Кореї і таємно від Китаю. В цих умовах нам треба виконувати свої завдання.

Читайте також: Українська армія успішно просувається на трьох ділянках фронту: оновлені карти бойових дій

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Новини партнерів