RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Паніка на півдні: чому влаштували істерику російські пропагандисти

Ситуація на Токмацькому напрямку розвивається динамічно

Ситуація на Токмацькому напрямку розвивається динамічно Фото:

Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що ЗСУ продовжують наступ на Бердянському та Мелітопольському напрямках. Українські війська досягли Роботиного у Запорізькій області та проводять там бойову роботу. Поки не можна точно сказати, коли конкретно буде звільнено вказаний населений пункт, але російські пропагандисти та військові "блогери" вже кілька днів розганяють "зраду" серед Z-ідіотів про критичний стан справ окупаційного контингенту у вказаному населеному пункті, який українська армія тримає під вогневим контролем. Чим саме викликані панічні настрої росіян, а також яке значення має звільнення Роботине, читайте у колонці військового експерта, полковника запасу ЗСУ Владислава Селезньова спеціально для "Апострофа".

За даними Міноборони, Сили оборони України мали успіх у напрямку на південний схід від Роботиного та на південь від Малої Токмачки Запорізької області.

"Ворог намагався повернути втрачені позиції на схід від Роботиного Запорізької області. Але безуспішно. У населеному пункті зараз триває планова бойова робота", - повідомила Ганна Маляр.

Примітно, що останніми днями низка "Z-воєнкорів" повідомляла про "дуже тяжке становище" російських терористичних військ у районі Роботиного та кричала про допомогу підрозділам окупантів. Істеричний стан російських пропагандистів пояснюється тим, що Работине є важливим населеним пунктом, контроль над яким відкриває дорогу на Токмак.

Читайте: ЗСУ знищили пункт управління ворога, за добу - 22 зіткнення на фронті: зведення Генштабу

Загалом трикутник Токмак-Василівка-Мелітополь, в якому росіяни облаштували оборонні та фортифікаційні споруди, є воротами до окупованого Криму. Росіяни зараз намагаються практично з останніх сил утримати напрямок на Токмак, і загалом увесь свій південний фронт, на якому вони постійно змушені маневрувати. Прорив ЗСУ на Токмак з великою ймовірністю може призвести до обвалення оборони росіян.

Поки не можна сказати, наскільки нам швидко вдасться взяти Роботине, оскільки вогневий контроль над населеним пунктом – це лише частина спільної бойової роботи. Ворога потрібно витіснити з населеного пункту, підтягнути важку техніку, РСЗВ і не дати супротивникові наступати на втрачені позиції. Ми, на відміну від росіян, не застосовуємо лобових штурмів і не завалюємо ворога трупами. Наразі ЗСУ тактикою флангових ударів намагаються впливати на окупаційний контингент у Роботине із західного та східного флангів, щоб змусити противника до відходу. Ситуація залишається динамічною, тому, повторюся, прогнози щодо звільнення вказаного населеного пункту робити поки що зарано. Загалом таку інформацію озвучує Генштаб після відповідних підтверджень.

Навіть коли Роботине буде повністю під нашим контролем, це не означатиме, що дорога на Токмак повністю відкрита. Основна причина "повільного" просування - висока щільність мінування. За оцінками Міноборони, близько 5 мін на квадратний метр, що дуже багато. Ще три тижні тому багато спостерігачів були впевнені, що коли ми прорвемо першу лінію оборони, то далі буде простіше. Окупанти також не сидять склавши руки, роблять висновки зі своїх помилок. Нині вони активно мінують і другу лінію оборони.

Наступна причина істерик "Z-воєнкорів" полягає в тому, що, незважаючи на великий окупаційний контингент на півдні (близько 105 тис. окупантів), там особовий склад дуже строкатий, починаючи від луганських "чмобіків" і закінчуючи елітними десантними з'єднаннями з РФ. Взаємодії між ними практично немає, рівень бойової підготовки суттєво відрізняється. "Чмобики" неспроможні зробити роботу більш підготовлених частин. У результаті весь південний фронт у росіян тріщить швами. Ворог змушений маневрувати, але часу та ресурсів росіянам постійно не вистачає. Звідси й панічні настрої російської воєнної публіки, яка судомно стежить за подіями на фронті, гадаючи, де саме на півдні розпочнеться обвал їхнього фронту.

Зараз окрім Роботиного у ЗСУ є перспективи у напрямі Василівки, Вугледара та Урожайного, який ворог безуспішно намагається повернути на свій контроль. Тут важливо розуміти, що ворог зробив висновки зі своїх минулорічних провалів у Харківській області, тому не варто квапити події. Роботи в українських воїнів попереду багато, в тому числі через щільне мінування, але вже видно, що ворог на зазначених напрямках істерить, метушиться і тримається з останніх сил.

Читайте: У росіян паніка після ударів ЗСУ на півдні: звіт ISW та свіжі карти боїв

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами