RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Україні потрібні десятки тисяч таких FPV-дронів: фото і особливості трофейної російської "пташки"

Сили оборони України програють росіянам у кількості безпілотників на передовій. У цій ситуації критично важливо налагодити промислове виробництво вітчизняних БПЛА.

Про це пише військовослужбовець ЗСУ Євген Строкань.

Читайте також: Back in the USSR: чи потрібна Україні повна мілітаризація економіки

"Я вже колись писав, що у пі…ів з безпілотниками все добре. ФПВ-шки їх нас засипають горою. Щодо цього ми від них дуже відстаємо", - написав Строкань.

За його словами, нещодавно на одну з наших позицій прилетіла одна з численних пі…их ФПВ-камікадзе і не розірвався, що дозволило його дослідити.

"Підбір комплектуючих дуже непоганий, ми користуємося багато в чому тим же залізом, але є суттєві відмінності. Рама була посилена окремими вуглецевими паличками, що дивно, тому що насправді вона витримала б, але, можливо, це спосіб боротьби з вібраціями", - пише воїн.

Він додав, що коптер із серійним номером. Складання на швидку руку, але він коштує більше, ніж більшість наших ФПВ. Хоча вартість 500 доларів для державних військових бюджетів це взагалі ніщо.

"Коптер називається "владлєн татарський" (крінжатина) з проекту "судний день". Мо...лі його піарять сильно, але варто помітити, що він зібраний з приватних коштів і зібрали їх 12 000, що не жарти. Дослідивши конфігурації можна сказати, що йому занижували всі показники, щоб зробити його більш простим для управління російським ванькою.Може і правильно, тому що на війні потрібна простота застосування засобів, тобто цей коптер не такий "різкий" і начебто для любителів. По осях він крутиться лише 100 градусів/секунду. Це повільно. Взагалі, мені здається, що нам теж потрібно подумати про подібну схему застосування ФПВ.Тобто, типу для новачків (насправді для більшості) простіші та дешевші ФПВ. І, в результаті, такі ФПВ займатимуть десь 80% від усіх”, - зазначив Строкань.

Він додав, що боєприпас явно вироблявся російським ванькою прямо в окопі. Тому що це була пластикова трубка, набита пластидом і зовні на скотч приклеєно сталеві кульки від підшипника загальною масою десь 2 кг. Ініціювалася вся ця справа детонатором від РГО. Тобто, пожертвували ймовірністю спрацьовування для простоти зведення боєприпасу - просто витягнув кільце і пташка полетіла, а коли вдарилася про щось - бадабум. Але проблема в тому, що коли таке потрапляє у сітку, він не спрацьовує. Тому воїн дуже наполягає на накриванні всього можливого сітками.

"Акумулятор до нього використовувався явно малий 6500mah. Це обмежує дальність десь в 7-8км. Але це змінний показник. Фабрично заявлена тяга моторів (на 1 мотор) з гвинтами 9*5*3 (під раму 9', кут атаки 5', 3 гвинти) при 50% тяги і 24 вольтах:1020 грам; при 100% тяги і 24 вольтах - 3041 грам; Фізично можлива дальність застосування з цим акумом 7-8км. Частоти 1,3ггц 1,5ватта відео і 800-900 управління. Це норм”, - зазначив військовослужбовець.

Висновки, за його словами, такі:

1) ефективність показали звичайні маскувальні сітки, але також рекомендую вішати рибальські сітки з великим осередком, щоб фпв її може навіть не побачив і просто повиснути в ній. Завішуйте ними і зверху, і на всі боки.

2) кустарний боєприпас дає меншу ефективність. Україні потрібно ФПВ виробляти стандартизовано та масово саме державою та зі спорядженим боєприпасом. І враховуватись воно все разом має як один боєприпас на складі рао. І списуватись теж як боєприпас. Він має бути простий для експлуатації й набагато простіше підготовка боєприпасу до експлуатації, ніж те, що пропонують виробники в Україні зараз (купа запобіжників та танці з бубнами), також боєприпас має бути з функцією самоліквідації, щоб уже наш птах не повис на сітці.

3) дронів потрібно більше. Наприклад, у нього ФПВ теж є, але їх мало, тому їх заощаджують до можливого наступу москалів. Хоча вже можна було багато разів відпрацювати ефективно за плановими цілями, але не можуть собі дозволити таку розкіш. Важливо потрібно створювати соціальний запит виробництва якісних ФПВ-камікадзе державою у дуже значних кількостях. Тобто, за вартістю комплектуючих десь у 20 тисяч за штуку (а це значно дорожче, ніж зараз) можна купити 45 ФПВ тільки за ті кошти, які хотіли витратити на дитячі барабани до бомбосховищ Києва, також десь коштує для держави один постріл ПТРК. А за ціну одного танка можна купити 4000 ФПВ.

"Просто вдумайтеся. Але нам потрібні десятки тисяч/місяць ФПВ -камікадзе. Такий запит може покрити лише держава. Тому дуже важливо про це говорити й всіх вас закликаю про це говорити", - резюмував Строкань.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ЗСУ отримали новий дрон вітчизняного виробництва, який стійкий до перешкод, не боїться куль та негоди.

Вас також може зацікавити:

Військова економіка на боці БПЛА: чому Росія випереджає Україну у "війні дронів"

РФ, попри санкції, збільшила виробництво ракет вище довоєнного рівня: ЗМІ дізналися деталі

Не пройшло і року: Кабмін виділив гроші на виробництво українських БПЛА