RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Як вибрати сонячні панелі для дому та квартири: ціни та особливості

Російські терористи намагаються знищити енергосистему України, через що необхідно подбати про альтернативні джерела світла. Прекрасним виходом може стати сонячна електростанція, яка генерує постійний струм, і щоб використовувати його для побутових потреб, потрібен інвертор, що перетворює його на змінний, з напругою 220 В.

Про це ресурсу LIGA.Life розповів доктор технічних наук, проректор Університету Короля Данила, власник домашньої сонячної електростанції Максим Карпаш.

Сонячні станції бувають різних типів.

Читайте також: Що має бути в будинку на випадок відключення електрики: список

Мережеві, які безпосередньо підключені до централізованої мережі. Вони передають згенеровану електроенергію одразу до мережі, якщо підключити станцію за схемою "зеленого тарифу".

"Домашня сонячна електростанція - це, по суті, інвестиційний проект, який окупається у довгостроковій перспективі ", - пояснює Карпаш. Пересічний "споживач", який має СЕС, стає незалежним від обленерго і може продавати йому надлишки, одночасно назавжди забуваючи про рахунки за електрику.

Втім, при зникненні електроенергії мережева СЕС також не працюватиме і подача електрики із сонячних панелей припиниться з міркувань безпеки. Вночі мережева СЕС також не генерує енергію.

Гібридні станції мають акумулятори, завдяки чому система працюватиме навіть при відключенні спільної мережі. Власник подібної техніки стає енергонезалежним, тому що у нього завжди буде світло, навіть за відсутності електроенергії в центральній мережі. Однак через високу вартість акумуляторів такі станції набагато дорожчі за мережні аналоги.

Мережева СЕС, з усіма компонентами, включаючи панелі, потужністю 10 кВт коштуватиме близько $6-7 тисяч. Гібридна ж обійдеться вже від $10 тисяч і вище, залежно від типу та ємності батарей.

Сонячні панелі можна ставити не лише у приватних домоволодіннях, а й у багатоквартирних будинках. Такі СЕС, зрозуміло, повністю не забезпечать потреби всіх мешканців під'їзду, але можуть бути використані як резерв для сходових кліток, входів, ліфтів, зазначає експерт.

Як аварійний варіант на зиму, найкраще мати гібридну СЕС, оскільки генерація електроенергії через похмурі дні в мережевій СЕС може бути майже нульовою. Однак оптимальним аварійним варіантом у такому разі є мобільні переносні системи, потужності яких достатньо, щоб зарядити телефони, увімкнути холодильник на кілька годин або газовий котел, лампу на 12В. Більше того, їх можна використовувати будь-де.

Такий переносний повербанк коштує, в середньому, $1 тис. Сонячна панель до нього коштуватиме 5-7 тисяч грн.

Перш ніж купити сонячні панелі, необхідно дізнатися в обленерго, яка до домогосподарства приєднана потужність по приміщенню. Як правило, це 5 квт. Підведену потужність можна збільшити, але за це потрібно окремо заплатити монополістові. Потім потрібно вирахувати, якої потужності необхідна фотоелектрична система, адже скільки може дати мережу, стільки може і прийняти, пояснив Максим Карпаш.

Вартість сонячної станції залежить не від кількості панелей, а від кількості ватів. Панелі бувають по 250 Вт, по 300 Вт, по 400, і їх можна комбінувати.

Наприклад, 5 кВт наведеної потужності дорівнює 5000 Вт. Тому можна взяти, наприклад, 5 панелей 400 Вт або 12 панелей 250 Вт.

Компанії-інсталятори сонячних електростанцій допоможуть з підбором, монтажем та сприянням в оформленні СЕС. Їхні послуги, як правило, коштують в межах 20% від вартості обладнання та матеріалів.

Важливо враховувати орієнтацію ділянки установки панелей:

не повинно бути дерев, що відкидають тінь;

панелі мають бути орієнтовані на південь;

ухил даху має бути в межах 30 градусів.

Нагадаємо, тиждень тому Україна припинила експорт електроенергії до країн Європейського Союзу через дефіцит енергопотужності внаслідок ракетних атак Росії з української енергетичної інфраструктури, через що бюджет щомісяця недоотримуватиме близько 150 мільйонів євро.