RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіну треба Авдіївка, щоб показувати її як велику перемогу - український військовий

Стратегічного значення Авдіївка не має

Стратегічного значення Авдіївка не має Кирило Сазонов Фото: ukranews

Українські захисники продовжують стримувати наступ переважаючих сил ворога довкола Авдіївки. Начальник Авдіївської ВЦА Віталій Барабаш заявив, що це найбільший наступ росіян на місто за весь час повномасштабної війни. Для штурму ворог задіяв сотню одиниць техніки та близько двох тисяч солдатів. Яка зараз ситуація на Авдіївському напрямку та чому ворог так хоче захопити саме місто - в етері Апостроф TV розповів військовослужбовець ЗСУ КИРИЛО САЗОНОВ.

- Що відбувається на Авдіївському напрямку? Яка загалом ситуація на фронтах?

- На Авдіївці дуже-дуже гаряче. І поруч у Мар'їнці спроби наступу росіян теж дуже активні, але невдалі, на щастя. Ще минулої ночі почала працювати російська авіація, десь о 5 годині ранку почала працювати російська арта, ракети, потім вони пішли у наступ. Мені здається, вони підтягнули всі резерви, які були на другій лінії. Це питання більше до Генштабу і нашої розвідки, але кажуть про три батальйони, які вони задіяли, також багато бронетехніки. Цей штурм в чомусь нагадує невдалий штурм Вугледару. Наші бійці не втратили жодної позиції. Всі атаки були відбиті, але хлопцям реально дуже важко. Спілкувалися з хлопцями зранку: ворог натовп за натовпом йде у наступ.

Дивіться: Окупанти завдали руйнівних ударів по Авдіївці: фото і відео

Стратегічного значення Авдіївка не має. Тому що все, що можна про неї сказати - це поруч Донецьк - 17 км до центру. А якщо мова за околиці, то дачне селище Спартак - ось і Донецьк. Але так було і в 2015 році, і весь цей час.

Мабуть вони намагаються відтягнути якісь наші резерви - це військова причина. Є й політична причина. Тому що росіянам взагалі нема про що казати у відношенні позитиву. Вони втратили Херсон і це була дуже потужна репутаційна "плюха".

Все що вони взяли - це Бахмут, і той не до кінця. Ба більше, вони можуть втратити Бахмут найближчим часом. Тому що з півдня просуваються Сили оборони України - Кліщіївка, Андріївка. З півночі вони намагалися відкинути нас з Богданівки, Григорівки і Часового Яру, але не вдалося.

Натомість вже зараз ми вогневим контролем перекриваємо трасу з Горлівки - це траса Маріуполь-Донецьк-Горлівка через Бахмут на Слов'янськ та Харків. Якщо ми ще перекриємо трасу, хоча б вогневим контролем, з Бахмута на Лисичанськ - їм взагалі не буде логістики, без якої воювати не можливо: автомат перетворюється на залізну дубинку без патронів, арта не стріляє, танки і БТРи не їздять без пального, евакуювати поранених неможливо.

Тобто Бахмут для них зараз є дуже важкою проблемою. Тим паче, що висоти Кліщіївка. Андріївка з півдня і Часів Яр з півночі - наші. Тому якщо вони втратять Бахмут, то за що взагалі воюють, як їм щось пояснювати? Ніяк. Лише втрати, лише поразки.

Дивіться: Час звільнення все ближче: в ЗСУ показали відео удару по важливому об'єкту на Херсонщині

Тому взяти Авдіївку для них принципово. Про це можна казати своїм виборцям, своєму телеглядачу, міжнародним партнерам, розганяти по міжнародних новинах, що зс рф наступають, ось бачите, взяли Авдіївку. Їм треба хоч якось мотивувати своїх контрактників чи кого вони там вербують на війну - мовляв, є наступ, є результати. Тому це більш політична тема. Але поки їм це не вдається.

- Місяць тому ГУР попереджало, що росія буде насичувати наш інформаційний простір своїми вкидами і фейками і якщо ми пробіжимося по українському YouTube, то вже зустрічаємо такі заголовки на кшталт "Авдіївка у котлі", "Бахмут 2.0" тощо. Як ви вважаєте, чи не є це ті інформаційно-психологічні операції, про які попереджав ГУР?

- Саме так. Це виключно інформаційні операції і ніякого "авдіївського котла" немає і не може бути. Навпаки, коли росіяни десь тиждень-два тому поперли на Авдіївку, кинувши туди все що в них було - наші хлопці тримались, а окремий підрозділ зайшов в село Опитне поруч з Авдіївкою і вибив росіян з їх позицій.

"Бахмут 2.0" - я взагалі не розумію, що це значить. Бо серед військових були з самого початку розмови, що росіян треба було пустити в Бахмут. Бахмут - це низина. Поруч Часів Яр - висота, поруч Кліщіївка та Андріївка - висоти. Пустити їх в Бахмут і там їх всіх накрити. Але це теж політичне питання - фортеця Бахмут - трималися скільки могли. Зараз для них Бахмут - це більше проблеми, ніж досягнення, бо з військової точки зору місто не має стратегічного значення. Але як мішень з домінуючих висот - це для них погано. Тому це виключно пропаганда - і Авдіївка не буде оточена, і Бахмут є їхньою пасткою, а не досягненням.

- Щодо застосування авіації ворогом. Це у відповідь на те, що нам вдається розбивати вщент всі їхні артсистеми? Я переглянув статистику за останні 4-5 місяців - наші сили знищили більше 3000 артсистем, а з 24 лютого - взагалі понад 7000 артсистем.

- Насправді Україна виграє контрбатарейну боротьбу, тому що наше озброєння б'є на більшу дистанцію та точніше, плюс дуже мобільне. І як кажуть артилеристи - вдарив і втікай. Тобто змінити позицію - це дуже важливо для арти. Коли завдали удару, то відразу прилетить по тобі, тому відразу треба тікати. Так ми виграємо.

Плюс до того наша арта - це частково люди з дуже великим бойовим досвідом, а частково це хлопці та дівчата з технічними спеціальностями. Насправді в артбригадах дуже багато дівчат. Для мене це було трохи несподівано. Але всі вони закінчили технікуми чи технічні виші, і дуже гарно працюють. Тому артилерійську боротьбу ми виграємо. Зараз у ворога більше стволів, звісно більше БК. Але за рахунок точності і ювелірної праці наша арта виграє.

Те, що вони гатять по мирних поселеннях - це відомо давно. Як і терористи ХАМАСу, вони використовують якісь саморобні установки для запуску ракет. Тобто росіяни кидають щось у напрямку - а куди прилетить, то вже другорядне.

- Росіяни почали частіше використовувати авіацію чи інтенсивність завжди така?

- Мені важко судити про всю лінію зіткнення, але що стосується Харківщини - Куп'янського і Лиманського напрямків - там ворожа авіація працює дуже щільно, по мостах, по нашій логістиці. Вони там готували якісь плани наступу. Там зосереджено більше 100 тисяч особового складу і багато техніки. І вони зараз за допомогою авіації роблять все, щоб їхнє просування було вдалим. Наша ППО працює дуже гарно, наші літаки є теж. Але ми дуже-дуже чекаємо, коли наші хлопці на F-16 увірвуться у повiтряний простір і наведуть порядок.

- Ще про Бахмутський напрямок. Що зараз відбувається навколо Кордюмівки? Чи стане це село центром важких зіткнень? Адже ми вирівнюємо лінію фронту і для нас важливий цей населений пункт, щоб єдиним фронтом рухатися до річки Бахмутка і витісняти ворога з цих земель.

- Курдюмівка, Андріївка, Кліщіївка не стануть найгарячішими точками, бо вони й зараз гарячі. Там щодня ворог намагається контратаками повернути позиції, хоч це в них і не виходить, але доволі важко відбивати їхній наступ. Там працюють бригади, які вже можна вважати елітою українського війська - це Окрема 3-тя штурмова, це поліцейська бригада "Лють", там загартовані в боях прикордонники і нацгвардійці.

Курдюмівка - напрямок на Горлівку, там дуже важкі бої точилися за залізницю. Вони вздовж залізниці дуже довго тримали оборону, важко було зламати, але зламали. І з півночі, дасть Бог, і 57 бригада буде працювати - просунемося на Берхівку, до Берховського водосховища, вздовж нього вийдемо на Бахмут. Це все працює. На Бахмуту ми маємо результати, хоч вони даються дуже важко і дорогою ціною. Ворог заривається в землю на три поверхи - бліндажі, під корені дерев. У них багато арти, мінні поля - дуже щільно заміновано. Але ми потроху просуваємось.

Читайте: На нас чекає Третя світова - британський журналіст

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів