RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На нас чекає Третя світова - британський журналіст

ХАМАС не представляє інтересів палестинців, а використовується Іраном

ХАМАС не представляє інтересів палестинців, а використовується Іраном Андрій Остальський Фото: Апостроф

В Ізраїлі п'ятий день триває війна з терористами ХАМАС. Окрім бойових дій у секторі Газа розпочалися перестрілки на півночі та сході Ізраїлю, з ліванськими та сирійськими бойовиками відповідно. Об'єднані Арабські Емірати застерігли Сирію від втручання у конфлікт з Ізраїлем та поінформували США про контакт із сирійцями. У Білому Домі побоюються, що війна може перекинутися на Ліван чи Сирію та перерости у регіональний конфлікт. Чому ціль ХАМАСу не передбачає створення незалежної Палестинської держави, як від дій Ізраїлю залежить доля Тайваню і за яких умов на Близькому Сході спалахне Третя світова - в ефірі Апостроф TV розповів британський журналіст та письменник АНДРІЙ ОСТАЛЬСЬКИЙ.

- Розкол в арабському світі. Ізраїль та саудити стояли на порозі підписання мирного договору. Що ми зараз маємо? Саудівська Аравія та Туреччина дуже стримані. Емірати однозначні у підтримці Ізраїлю. Як склалися думки?

- Як вважають багато фахівців, і я теж колишній арабіст, першу частину життя займався саме Близьким Сходом - цілком можу припустити разом з іншими експертами, що причина цього загострення саме зараз полягає в тому, що Іран дуже хотів зірвати можливість встановлення дипломатичних відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією. Для Ірану це була б вкрай негативна, на його думку, подія. І ось тепер дуже важко собі уявити, що це станеться найближчим часом на тлі подій, що відбуваються.

Читайте: Зробила погані коментарі: Playboy звільнив зірку фільмів для дорослих за підтримку ХАМАС

Вкрай важливо розуміти, що Іран - це головна шиїтська держава у світі, на яку спираються шиїти, що живуть в інших країнах Близького Сходу, у тому ж Лівані, наприклад, в Сирії. І в самій Саудівській Аравії є шиїти, але вони вважаються пригніченим народом, меншістю, людьми мало не другого сорту.

Але і Саудівська Аравія, і зокрема рух ХАМАС належить не просто до іншого напрямку в ісламі - сунітів, - а до радикальної інтерпретації сунітського ісламу, так званих салафітів, які найбільше у світі ненавиділи шиїтів. Шиїти для них - ті ж іранці - це щось гірше навіть за євреїв, це фальшиві мусульмани, зрадники ісламської справи. Ця ненависть йде з 635 року, коли відбувся розкол, і коли з погляду прихильників шиїзму Абу-Бакр нелегально захопив владу в халіфаті, яка мала перейти до Алі, а від нього, відповідно, до Хусейна.

І ось з того часу, з віками, страшна смертна ненависть. І особливо цю ненависть яскраво демонстрував цей салафітський напрямок сунітського ісламу, тобто ХАМАС. Вони навіть не прихильники незалежної Палестинської держави. Вони, як ІДІЛ, передусім вимагають створення, принаймні теоретично, сунітського ісламського халіфату, головний ворог якого має бути Іран. І ось з погляду класичного арабістського аналізу відбувається неможливе - єднання шиїтів із салафітами. І шиїти Ірану озброюють, тренують і нацьковують на Ізраїль сунітів, причому радикального крою. Ось що відбувається.

Ще в інститутські часи я чув кошмар Заходу, коли раптом суніти поєднаються з шиїтами проти Ізраїлю та Заходу. І ось вперше це відбувається, перекроюючи всі традиції, перекроюючи регіон. Це дуже тривожний та небезпечний розвиток подій.

- Об'єднати розколоті культурні напрями має якась глобальна велика мета. Давайте про неї поговоримо – що наприкінці шляху? У чому світове значення?

- Глобальна мета – лише ненависть, яка застигне в очах людей. Вони навіть готові подолати з молоком матері отриману взаємну недовіру і навіть огиду шиїтів та сунітів один до одного. Це долається задля спільного ворога – Заходу та Ізраїлю зокрема. Тобто спершу об'єднатися проти них, а там уже розберемося між собою. Я взагалі не думав, що це колись станеться – але ми це бачимо. Для арабістів навіть зрозуміти це важко - це єресь, цього не може бути, тому що цього не може бути ніколи!

Читайте: Дітям відрубували голови: кадри з місця масового вбивства ізраїльтян бойовиками ХАМАС

- І чим може обернутися?

- Знову ж таки, все як завжди на Близькому та Середньому Сході переплутано. В іранському керівництві також є різні фракції. І найвойовничіша, пов'язана зокрема з Корпусом вартових іранської революції (КСІР) - вона, мабуть, і стоїть за тим, що відбувається. І вона була б не проти спровокувати колосальну близькосхідну війну, в яку будуть залучені Ізраїль, США і Бог ще знає хто і яким чином.

- Навіщо їм це треба?

– Вони стурбовані внутрішньополітичною ситуацією в Ірані. Їм треба мобілізувати й іранську громадську думку проти загального страшного ворога.

- За такої ситуації Саудівській Аравії довелося б обирати якийсь бік. І ще не відомо, чий бік вона обрала б.

– Я добре знаю внутрішні настрої серед саудитів – вони абсолютно антиіранські. Усі ці реверанси у бік палестинців, антиізраїльська риторика, яка, зрозуміло, звучить – це віддають належне. Саудитам доводиться зображати із себе великих поборників палестинської справи. Насправді це вже давно пішло далеко, на якісь задні полки відкладено саудівським політичним керівництвом. Для них головна проблема – Іран!

У певний момент, якщо вдасться уникнути переростання цього конфлікту в якусь війну, дипломатичні відносини Саудівської Аравії та Ізраїлю таки будуть встановлені. Це могло статися днями, але тепер відкладено, Аллах його знає на коли.

Читайте: Біля "руки Ірану" стирчать "вуха Москви": на що сподівається Росія, розпалюючи війну в Ізраїлі

Але велика війна - це зовсім моторошна річ. Уявіть собі, "Хезболла" зараз почне обстріли з Лівану. Ізраїль буде змушений ще й у Лівані воювати. Тут ще влізе Сирія якимось чином. Потім Іран прямо змушений буде влазити, напевно. Принаймні КВІР цього домагатиметься. Тоді американці змушені будуть вступити у війну. Тобто почнеться щось подібне до справжньої Третьої світової війни. А у цій ситуації, питаю я себе з жахом, Китай не скористається ситуацією, щоб захопити Тайвань?

І в такому разі Америка виявиться... І Україну треба передусім підтримувати, допомагати та рятувати – й Ізраїль, ще й Тайвань! На три частини розірватися? Наскільки це реально. Тому я дуже боюся такої перспективи.

- Наприклад, якщо реалізується участь Сирії у конфлікті, то нечисленний російський контингент, що перебуває у Сирії, братиме участь у війні?

- Постараються не брати. Тому що вже зрозуміла тактика Москви: вони дуже задоволені тим, що відбувається. Таким чином відволікається увага Заходу та світової громадськості від війни в Україні. Тому для них дуже позитивний розвиток подій. Але визнавати це офіційно вони не хочуть категорично і лицемірно повторюватимуть ці фрази, що "ми там за мир і дружбу, і обидві сторони повинні утриматися від насильства, і взагалі давайте миритися, і насильством не можна вирішувати міждержавні проблеми". Звучить як знущання з вуст Кремля!

Читайте: Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

- Російські цілі у Сирії можуть стати цілями для ізраїльських ВПС?

- Ізраїльські ВПС уникатимуть бити по російських цілях. Я в цьому не сумніваюсь. А росія теж щосили уникатиме прямої участі. Вони чужими руками жар хочуть загребти в цій ситуації, а не влазити самі туди. Ось у цьому я анітрохи не сумніваюся.

- Є випадок, коли бедуїни здають місця розташування ХАМАС та допомагають знищувати терористів. Про що говорить цей фактор?

- Бедуїни теж різні. Як відомо, під час боїв загинув один високопоставлений ізраїльський офіцер. Його прізвище Абдулла. Це араб, який вірою та правдою служив в ізраїльській армії.

Так, між бедуїнами, між їхніми племенами триває суперництво, і часто виникають конфлікти, зокрема із застосуванням насильства. Ну і ХАМАС, який хотів би собі підкорити навіть бедуїнські племена під гаслом халіфату. Наголошую, що мета ХАМАСу – не палестинська держава, а ісламський халіфат, зокрема на палестинській території. Багато хто про це забуває, і коли зараз на Заході ліві ліберально-налаштовані представники з найкращих намірів закликають врахувати законні інтереси палестинців... Законні інтереси палестинців, звісно, є і їх треба враховувати. Але ХАМАС не представляє їхніх інтересів. І це головне.

Читайте: Подружжя дали бій терористам, щоб урятувати 10-місячних близнюків: трагічна історія з Ізраїлю

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів