RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Потужні французькі авіабомби для ЗСУ: які переваги Україні дасть ця зброя

Військовий експерт оцінив французьку допомогу для ЗСУ

Військовий експерт оцінив французьку допомогу для ЗСУ Україна отримуватиме до 50 авіабомб AASM Hammer щомісяця Фото: з відкритих джерел

Лідери країн ЄС та Велика Британія, на фоні невизначеності у США, активізувалися у питанні наданні зброї Україні. Зокрема Франція ухвалила рішення про надання Україні до 50 авіабомб AASM Hammer щомісяця. Чи можна ці авіабомби протиставити російським КАБам і наскільки це важлива річ для нас - в етері Апостроф TV пояснив військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

З одного боку, цю бомбу можна назвати проривною річчю. Але її дальність складає 70 км, що не так далеко, як хотілося б. При цьому вражаюча потужність цих бомб дозволяє фактично знищувати ті об'єкти, які впливають на логістику або скупчення військ.

Читайте: Промінь надії: чи зможе Європа озброїти Україну без США

Тому однозначно можна сказати, що ця зброя - це абсолютно добре для нас, якщо вона буде надходити у достатній кількості. Разом з тим, ми повинні чітко сфокусуватися на зброї дальнього враження. Нам потрібна відстань, яка фактично не дозволила б ворогу спокійно випускати озброєння, яке необхідне російській армії для ведення війни в Україні.

Щодо французьких авіабомб, то залишається серйозна загроза російської ППО для українських літаків, з яких ці бомби будуть скидатися. Ми повинні розуміти, що невеличка кількість нашої авіації може потрапляти під вогонь противника, коли буде заходити на позиції для скидання цих бомб. Питання полягає в тому, як правильно використовувати цю зброю. Так, літаки будуть під загрозою, але тут важливо правильно використовувати цю зброю, подавляти ППО ворога засобами РЕБ. Все це треба робити, але це колективна праця штабів, які прораховують і фактично планують, після чого вже дають команду на застосування цієї зброї. Наприклад, ці авіабомби можна спробувати задіяти для знищення укріпрайонів росіян на півдні.

Водночас передача цих бомб показує, що ми набуваємо певних технічних стандартів держав членів НАТО. Як результат, технічна стандартизація наших повітряних сил буде наближатися до технічної стандартизації НАТО. І це дуже важливий фактор.

Читайте: Третя світова війна почалась: Британія визнала це першою

Крім цих авіабомб ми ще отримуємо 78 САУ Caesar, близько 3000 снарядів - але цього катастрофічно мало. Особливо що стосується зброї, яка здатна досягати об'єктів на глибину понад 100-200 км. Щоб забезпечити просування наших військ на південному напрямку, треба зруйнувати такий логістичний шлях як Керченський міст. І треба постійно тримати під вогневим контролем будівництво допоміжної залізниці, яку росіяни пробують прокласти вздовж Азовського моря у Донецькій області. Все це повинно активно знищуватися у реальному часі. А це вимагає не лише великої кількості ресурсів, а й ресурсів, які здатні бити на відстань 100 і більше км.

Так, Європа починає потихеньку набирати обертів. Сьогодні переозброюється Польща, а у Німеччині вищі військові посадовці заявляють про необхідність переозброєння Бундесверу і вже кажуть, що війна неминуча. Але нам треба чітко розуміти, як закривати потреби наших Збройних сил вже сьогодні. Бо без цього не буде ані успішного просування, ані захисту власних територій і військовослужбовців.

Читайте: Чому Шольц не хоче передавати ракети Taurus Україні: експерт назвав справжню причину

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців