RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чотири прекрасні новини: що змінилося в Україні з 1 лютого

Мобілізація поки що йде за раніше затвердженим планом

Мобілізація поки що йде за раніше затвердженим планом У пенсіонерів справжнє свято - у лютому перерахунок, у березні індексація Фото: slovoidilo.ua

У лютому на українців чекають чотири прекрасні новини. Субсидії на житлово-комунальні послуги збільшаться на 25%, але тарифи залишаться без змін. Внутрішньо переміщеним особам, які мали отримувати грошову допомогу до 1 лютого, продовжили виплати. Крім того, по 30 тисяч гривень матимуть змогу отримати деякі військові. Про головні зміни з 1 лютого розповідає "Апостроф".

Пенсії: перерахунок

На початку лютого відбудеться перерахунок пенсій, який вплине на розмір виплат. Мінімальний розмір пенсії (вона дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та виплачується тим, хто не має мінімального страхового стажу) становитиме 2361 гривень. А максимальне пенсійне забезпечення – 23 610 гривень.

Дивіться: Експеримент на виживання пенсіонерів: скільки коштуватиме мінімальний набір продуктів, відео

Водночас, українці можуть розраховувати на різні надбавки до своїх пенсій. За даними Пенсійного фонду, наразі ці доплати такі:

- для пенсіонерів віком від 70 до 74 років включно – 300 гривень;

- від 75 до 79 років включно – 456 гривень;

- від 80 років – 570 гривень.

Також у другій половині місяця буде відомий точний відсоток індексації пенсії 1 березня 2024 року. У міністерстві соціальної політики припускають, що він буде на рівні 13%.

"Точний розмір буде розрахований, виходячи з показників макроекономіки, які ми бачитимемо на середину лютого", - зазначає перша заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак.

Субсидії: зростання на чверть

Витрати на субсидії у бюджеті на 2024 рік збільшено на 25%. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на субсидії на оплату комунальних послуг закладено 50 млрд гривень. Середній розмір субсидії у лютому (і до закінчення опалювального сезону) становитиме 1410 грн. Допомога призначається, якщо сума сплати комуналки перевищує 15% сукупного доходу домогосподарства.

Читайте: Якщо Штати не дадуть грошей, у нас залишиться два варіанти - нардеп Юлія Клименко

Крім того, продовжує діяти експериментальний проект субсидій для забезпечення населення дровами та вугіллям (він проводиться за підтримки Управління верховного комісара ООН у справах біженців). Нормативи для опалення житлового приміщення збільшено в середньому у 4 рази, а граничний розмір субсидії на тверде побутове паливо на одне домогосподарство – у 2,3 рази. Наразі максимальна субсидія може становити 16234 гривень на рік (раніше – 6973 гривень).

Тарифи: бойова стабільність

До кінця дії військового стану (а також ще півроку після нього) діє мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для побутових споживачів. Тож у лютому ціни на газ, опалення, гарячу та холодну воду для простих громадян залишаться без змін.

Вартість газу зафіксована на рівні 7,96 гривні за кубометр, ціна на електроенергію – 2,64 гривні за кіловат-годину. Вартість послуг водопостачання та водовідведення також незмінна, вона варіюється залежно від регіону.

Читайте: Підвищення не уникнути: скільки українці заплатять за електроенергію

Проте з початку лютого деякі споживачі почнуть платити за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. Наприклад, у Києві та Київській області середній показник за цю послугу становитиме 320 гривень. Однак у кожному будинку ця сума індивідуальна і залежить від кількості квартир та технічних особливостей мереж.

Житло: компенсації за пошкодження

Українці, які зробили ремонт пошкодженого під час війни житла власним коштом, у лютому зможуть претендувати на виплату компенсації. Механізм буде таким самим, як за іншими категоріями програми "єВідновлення":

- подання заяви через "Дiю";

- розгляд заяви комісією;

- визначення розміру виплати.

При визначенні розміру компенсації комісія орієнтується на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист із встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабінетом міністрів.

ВПО: виплати продовжено

Передбачалося, що громадяни України, які зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи (ВПО) до 1 серпня 2023 року, отримуватимуть виплати до 1 лютого 2024 року. А ті, хто подав заяви на виплату та оформився після 1 серпня, можуть отримувати допомогу ще півроку.

Читайте: Хто з ВПО в Україні може залишитися без виплат: названі умови скасування допомоги

Але Кабінет міністрів ухвалив рішення про продовження соціальних виплат для першої категорії ВПО ще на місяць – до 1 березня. Як кажуть в уряді – "з огляду на зимовий період і труднощі з пошуком роботи". Допомога для громадян, які проживають в Україні та мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

- для осіб з інвалідністю та для дітей – 3 тис. грн;

– для інших осіб – 2 тис. грн.

Отримувати гроші можна 15 та 28 числа кожного місяця.

ЗСУ: військові виплати

З 1 лютого 2024 року українські військові зможуть отримати виплату у розмірі 30 тисяч гривень – незалежно від того, перебувають вони в районах проведення бойових дій чи ні. Таку суму можуть отримати військовослужбовці, які виконують спеціальні завдання відповідно до бойових наказів:

- щодо інтенсивної підготовки для ведення воєнних (бойових) дій у складі військових частин (підрозділів), включених до складу резерву Головнокомандувача ЗСУ;

- з управління угрупованнями військ (сил) у складі розгорнутих пунктів управління Генерального штабу ЗСУ;

- з управління підлеглими силами та засобами відповідно до завдань, які покладаються на адміністрацію Державної спеціальної служби транспорту;

- у складі робочої групи або окремим порядком, визначені Головнокомандувачем або начальником Генерального штабу ЗСУ, в межах областей України, на територіях яких ведуться воєнні (бойові) дії;

- з розмінування (виявлення, знешкодження та знищення) вибухонебезпечних предметів поза районами ведення бойових дій;

- у складі діючих угруповань військ (сил) сил оборони держави згідно з переліком завдань, затвердженим Міністром оборони України;

- щодо всебічного забезпечення діючих угруповань військ сил оборони держави безпосередньо у районах ведення воєнних (бойових) дій;

- з протиповітряного прикриття та наземної оборони об'єктів критичної інфраструктури (зокрема об'єктів транспортної інфраструктури).

Мобілізація: ми чекаємо на зміни

Термін дії військового стану в Україні, а отже, і мобілізація (з початку повномасштабної війни вони регулярно продовжуються на 90 діб), закінчується 14 лютого. Але це нікого не повинно вводити в оману – продовжать, вже вдесяте. Тож якихось змін у плані мобілізації у лютому очікувати не варто.

Так, 30 січня Кабінет міністрів вніс до Верховної ради законопроект щодо вдосконалення мобілізації та військового обліку. Але треба розуміти, що уряд робить це вже вдруге. І може парламент знову відхилить цей документ. У будь-якому разі, для ухвалення законопроекту потрібен час, і в кращому разі він запрацює у березні.

Нагадаємо, що військовозобов'язаними в Україні вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років, мобілізація громадян віком від 18 до 27 років відбувається у разі, якщо вони мають бойовий досвід, є резервістами або за власним бажанням.

Читайте: Заклик із 25 років та обмеження для ухилістів: усі деталі оновленого законопроекту від Кабміну

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів