RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вогонь, що освятив Дніпро: Єрусалимська місія 2018 року – забутий крок на шляху до Томосу

Символ Воскресіння Господнього першою привезла до рідної землі делегація Української православної церкви Київського патріархату.

Символ Воскресіння Господнього першою привезла до рідної землі делегація Української православної церкви Київського патріархату. Фото:

У квітні 2018 року делегація Дніпровської єпархії УПЦ Київського патріархату привезла в Україну Благодатний вогонь з Гробу Господнього. Вперше святиню раніше всіх доправили саме представники УПЦ КП. Ця подія, що стала можливою завдяки зусиллям меценатів української церкви, стала провісником отримання Томосу про автокефалію на початку 2019-го.

За свою новітню історію, після здобуття Незалежності, Україна встигла отримати чимало перемог. Окрім військових звитяг над загарбниками, ми мали досягнення у спорті, культурі, науці, які також можна назвати переможними. Все це – попри протидію з боку “заклятого сусіда”, та, часто, всупереч власним ваганням, сумнівам і нав’язаним тим же “сусідом” національним комплексам. Однією з таких безумовних перемог є здобуття Томосу про автокефалію Православної церкви України п’ять років тому – у січні 2019-го. Пригадаймо, що буквально за рік до того, як ця історична подія відбулася, – вона здавалася абсолютно нереальною. Враховуючи політичну вагу Москви, її вплив у православному світі та маніакальне небажання випускати Україну зі своїх “обіймів”, передусім – у духовній сфері, – здавалося, що позитивного вирішення питання про церковну Незалежність нам доведеться чекати, у найкращому випадку, десятиліттями.

Натомість, усе сталося впродовж декількох місяців – принаймні, з точки зору пересічного українця, що стежив за подіями з новинних заголовків. Там можливість надання українській церкві Томосу почали широко обговорювати навесні 2018 року – після Великодніх свят, коли 19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про відповідне звернення до Вселенського патріарха Варфоломія. Проте цьому голосуванню передували тривалі дипломатичні консультації – непублічні, без зайвої уваги преси. Сьогодні, п’ять-шість років потому, коли отримання Томосу вже стало історією, ми можемо по-новому поглянути на події, значення яких тоді до кінця не усвідомлювали. Одна з таких подій – доправлення в Україну Благодатного вогню з Єрусалима у Велику суботу 7 квітня 2018-го. Символ Воскресіння Господнього першою привезла на рідну землю делегація Української православної церкви Київського патріархату. Причому, святий вогонь спочатку побував у Дніпрі, а вже звідти вирушив до столиці та інших міст України.

Який зв’язок між цією подією та отриманням Томосу? Передусім, зазначимо, що поширення Благодатного вогню – це давня традиція, притаманна більшості православних країн. Сходження святого світла у Кувуклії біля Гробу Господнього провіщає Воскресіння Христа. Поширення вогню – це також поширення цієї доброї звістки, що для християн сповнена радості та надії. Водночас, в Україні цю святкову подію тривалий час використовував для своєї популяризації Московський патріархат. Представники МП мали пріоритетний доступ до храму Гробу Господнього в Єрусалимі через канали РПЦ. Та все змінилось у 2018 році зусиллями дніпровських меценатів Київського патріархату.

6 квітня 2018 року до Єрусалима приватним літаком вилетіла делегація УПЦ КП у складі протоієрея Дніпровської єпархії Віталія Лопушанського та відомих меценатів Олександра Петровського та Еміля Арутюняна. Перед дорогою паломники помолилися іконі Божої Матері “Несподівана радість” у головному єпархіальному храмі Дніпра та отримали благословення від єпископа Дніпровського Симеона (Зінкевича).

Олександр Петровський та Еміль Арутюнян – багаторічні меценати релігійних громад Дніпра, кавалери найвищих орденів Української православної церкви Київського патріархату та Вірменської апостольської церкви. Не один рік вони присвятили налагодженню зовнішніх міжконфесійних зв’язків УПЦ КП, зокрема – з Єрусалимським патріархатом та іншими давніми східнохристиянськими церквами. На той час меценати також були залучені до консультацій з Константинополем щодо надання Томосу. Історичне паломництво вони організували власним коштом, чудово усвідомлюючи його значення для зміцнення авторитету української церкви.

У Страсну п’ятницю дніпряни відвідали християнські святині, розташовані у Старому Місті Єрусалима довкола храму Гробу Господнього. У Велику суботу зранку представники УПЦ КП вирушили до місця, де відбувається головне таїнство. Шлях до Святого Гробу пролягав через вірменський квартал – один із чотирьох давніх кварталів Старого Міста. Біля вірменської церкви Святого Якова паломники зустрілися з представниками Вірменської апостольської церкви. Для Еміля Арутюняна цей храм особливий, адже тут кількома роками раніше він хрестив свого сина.

Делегація УПЦ Київського патріархату в Єрусалимі 7 квітня 2018 року. Зліва направо: Еміль Арутюнян, Олександр Петровський, Віталій Лопушанський

Саме вірменські ієрархи провели українців до Кувуклії, де сходить Благодатний вогонь. Попри складні відносини між Україною та Вірменією, місяцем раніше – у березні 2018 року – Дніпро відвідав Патріарх і Католикос усіх вірмен Ґареґін ІІ. Він освятив вірменський храм Святого Григора Лусаворича – найбільший у східній Європі, збудований за підтримки Олександра Петровського. Петровський і Арутюнян також доклалися до організації першого в історії пастирського візиту глави Вірменської апостольської церкви до Дніпра. Так меценати УПЦ КП налагодили дружні зв’язки з впливовою східнохристиянською конфесією.

Друзі з Єрусалима заздалегідь подбали про місце для паломників у храмі Гробу Господнього – просто біля віконечка, де спалахне Благодатний вогонь. Близько третьої години відбулося чудо сходження. Отець Віталій Лопушанський передає свічки з вогнем супутникам: Олександр Петровський та Еміль Арутюнян запалюють усі три дніпровські лампадки. Разом з ними вони рушають до аеропорту Тель-Авіва.

Сходження Благодатного вогню 7 квітня 2018 року

“Ми щасливі, що бачили сходження Благодатного вогню. З радістю його веземо у наше святе місто Дніпро. Слава Дніпру!”, – заявив Олександр Петровський.

Благодатний вогонь – на українській землі

О 19:20 приватний літак мецената приземлився в Дніпрі. Вперше Благодатний вогонь в Україну раніше всіх привезли представники Української православної церкви Київського патріархату. Після приземлення делегація одразу вирушає до храму ікони “Несподівана Радість”. Тут, на вулиці Січових Стрільців, велелюдно. Багато людей у військовій формі – це ветерани війни з Москвою, зокрема – отці-капелани. Вони зібрались, щоб взяти Благодатний вогонь для воїнів на сході України.

Делегатів особисто зустрів єпископ Дніпровський Симеон (Зінкевич). Він подякував паломникам за вогонь, привезений з самого Гробу Господнього. Серед гостей присутній настоятель храму Різдва Христового на Подолі Миколай Салабай. Він повіз священний вогонь з Дніпра до Києва. Благодатний вогонь з Єрусалиму також отримала громада вірменського храму Святого Григора Лусаворича. Та особливо зворушливо пройшла передача вогню у церкві Різдва Богородиці в Дніпрі – за участі заслуженої артистки України Оксани Петровської та її сина Олександра.

Олександр і Оксана Петровські, 7 квітня 2018 року

Храмовий комплекс Різдва Пресвятої Богородиці був збудований у 2012 році коштом Міжнародного благодійного фонду “Солідарність” Олександра Петровського. У Великодні дні 2018 року він збагатився на ще одну хрестильну каплицю, зведену з дерева та оздоблену іконостасом.

Як повідомляли тодішні ЗМІ, у 2018 році майже 7 мільйонів українців відвідали великодні богослужіння. Найбільше у Львівській, Київській, Чернігівській та Дніпропетровській областях. Зростання уваги до Церкви у Дніпрі стало стійкою тенденцією, що тримається впродовж декількох років.

Отримання Дніпром Благодатного вогню у 2018 році викликало великий ажіотаж серед вірян і посилило віру в отримання Томосу про автокефалію української церкви. Це був важливий крок на шляху до церковної Незалежності, що підняв авторитет Київського патріархату – конфесії, на базі якої згодом була утворена Помісна Православна церква України. Чин 7 квітня 2018 року також показав, що в Україні є люди, які здатні взяти на себе відповідальність за майбутнє української церкви.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів