RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Артилерія оживає: як довго ЗСУ зможуть бити "чеськими" снарядами

Європейські партнери змогли знайти гроші на снаряди для ЗСУ, частина озброєнь, швидше за все, вже на фронті

Європейські партнери змогли знайти гроші на снаряди для ЗСУ, частина озброєнь, швидше за все, вже на фронті Фото:

Чехія, яка очолила ініціативу західних партнерів України щодо закупівлі артилерійських снарядів для потреб ЗСУ, вже досягла серйозних успіхів. У четвер, 7 березня, президент Чехії Петр Павел повідомив, що кошти, необхідні для придбання 800 тисяч артснарядів, призначених для ЗСУ, збираються у рамках цієї ініціативи, яка охоплює 18 країн. Уже наступного дня прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала повідомив, що учасники "снарядної коаліції" вже зібрали достатньо коштів на закупівлю першої партії з 300 000 артснарядів. Для України – це надзвичайно позитивна новина. Російська окупаційна армія, скориставшись нестачею снарядів у ЗСУ, а також за рахунок масованого використання авіації та керованих бомб досягла тактичних успіхів на заході Донецької області, але тепер, як зазначають у вітчизняному командуванні, ситуація стабілізувалася. Більше того, як повідомляють джерела безпосередньо у зоні бойових дій, Сили оборони України на деяких дільницях вже отримали снаряди та можуть вести маневрену оборону. Про те, що це може означати, читайте у матеріалі "Апострофа".

"Скоріш за все, справа була така: чеська розвідка знайшла, де саме в Азії чи Африці є запаси снарядів. Спочатку зібрали гроші, закупили необхідні обсяги. Можливо, що це все відбувалося не відразу, а окремими траншами. Тільки після цього вони озвучили саму ініціативу, щоб у росіян не було можливості вклинитися в гру і через другі-треті руки перекупити товар, запропонувавши істотно більшу ціну, оскільки росіянам було важливо, щоб ми залишилися без БК. Зараз, судячи з новин, які надходять з фронту, частина БК надійшла до наших артилеристів", - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Зрозуміло, що вголос такого ніхто не озвучує. Офіційна версія залишається незмінною – снаряди поки що лише на шляху до України.

Читайте: Купа заліза та "живого м'яса": на скільки Росії вистачить ресурсу воювати з Україною

"ЗСУ перейшли до маневреної оборони, в тому числі, на Куп'янському та на Авдіївському напрямку за рахунок активізації нашої артилерії. Йдеться саме про 155-міліметрові снаряди. Швидше за все, наші пушкарі отримали частину БК, який анонсував президент Чехії. Так званий російський "зимовий наступ", під час якого росіяни хотіли використати свою перевагу в повітрі та "снарядний голод" наших сил, по суті, завершився окремими тактичними результатами, але без оперативних і тим більше стратегічних досягнень. Зараз наші війська переходять до активної оборони", - каже "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

Згідно з останніми даними, опублікованими агентством Bloomberg, Чехія знайшла гроші майже на весь обсяг необхідних снарядів, і завдяки цьому артилерійські снаряди можуть бути відправлені в Україну протягом наступних тижнів. Однак остаточні терміни доставки будуть визначатися залежно від умов укладених контрактів та планів постачання, що може призвести до змін у графіку.

Передбачається, що ближче до кінця поточного тижня відбудеться спеціальне обговорення, в якому візьмуть участь міністри оборони та зовнішніх справ країн Європейського Союзу, де будуть розглянуті додаткові деталі щодо постачання Україні снарядів.

Згідно з підрахунками західних аналітиків, Україні на місяць потрібно щонайменше 200 тисяч боєприпасів для ефективного продовження військових дій проти російських військ. Наразі українська армія витрачає щодня втричі-вп'ятеро більше снарядів, ніж здатна виробити.

Міністерство оборони Чехії підтвердило, що воно координує зусилля з цього питання і вже отримало попередні згоди від Канади та Данії, а також від інших країн, які вважали за краще залишитися не вказаними. Нідерланди офіційно оголосили про участь, пожертвувавши 250 мільйонів євро на покупку боєприпасів, а Бельгія зобов'язалася передати 200 мільйонів євро. Крім того, свою підтримку висловили Франція, Німеччина та Латвія.

"У частині снарядів у нас хороша новина, що 800 тисяч снарядів вже оплачені і найближчим часом вони запрацюють, а фактично вже працюють. Щоденна норма у нас близько 5 тисяч, і ми її не перевищували, за винятком поодиноких випадків минулої осені, коли кілька днів або в межах тижня було до 7 тисяч. Тому такого запасу снарядів у такому темпі вистачає до півроку. А ось у системах ППО у нас немає налагоджених власних ланцюжків із виробництва протиракет, тому тут ми повністю залежимо від Заходу", - наголосив в ефірі Апостроф TV військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник.

Постачання снарядів, куплених західними партнерами для України, підсвітили ще один важливий момент: європейські партнери в ситуації невизначеності, що триває в Конгресі США, фактично взяли на себе ініціативу і перекрили дефіцит, що виник у зв'язку із затримкою американської допомоги.

"Згідно з даними з відкритих джерел, у 2023 році США надали Україні військово-технічну допомогу на 23 млрд доларів. На поточний рік лише європейські партнери нам уже дають допомогу на загальну суму в 24 млрд євро, що дуже багато саме по собі. Плюс ще 50 млрд. євро макроекономічної допомоги. Відповідно, навіть якщо Конгрес США проголосує усічений варіант допомоги нашій країні у розмірі, наприклад, 40 млрд доларів, то це буде нам у плюс. А якщо ні, то європейські партнери нам підставили плече і ніякого "колапсу" все одно не буде", - резюмував Дмитро Снєгірьов.

Читайте: Яка ситуація з боєприпасами у ЗСУ під Бахмутом: коментар військового

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів