RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Новий наступ Росії: генералам Путіна доведеться обирати між двома варіантами

Нову велику кампанію росіяни розпочнуть влітку

Російський спалений танк Російський спалений танк Фото: nta.ua

В Головному управлінні розвідки кажуть, що Росія на літо готує новий великий наступ. Пріоритетним вектором атак є Донеччина - зокрема росіяни намагатимуться вийти на Покровськ, а також спробують вибити ЗСУ з Часового Яру, щоби рушити на Краматорськ і Слов'янськ. Чого ж слід очікувати у найближчі місяці - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився військовий експерт Олег Жданов.

Новий наступ росіян буде зовсім скоро, тому що ворогу треба виконувати політичні цілі цієї війни - а саме, вихід на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей. Буде спроба вийти на Покровськ і потім повернути на південь, щоб зрізати Вугледарський виступ, бо вони не можуть пройти Вугледар.

Читайте: Ворог не може атакувати Часів Яр, поки не закриє одне питання - командир батальйону "Ахіллес"

Другий напрямок - це битва за Часів Яр з виходом на Краматорськ і Слов'янськ. Але російському командуванню доведеться обирати, який напрям буде головним, бо на два у них навряд чи будуть сили. Якщо вони десь зараз не дістануть 100-150 тисяч війська, то їм треба буде перегруповувати війська і перекидати їх з одного напрямку на інший. І тут у російського командування буде дилема - або йти на кордон Донецької області до Покровська, або йти на захоплення найбільшої і єдиної на сьогоднішній день великої житлової агломерації, яка залишилась у Донецькій області.

Щодо російської мобілізації, то ще на початку лютого Шойгу віддав наказ про проведення зборів резервістами у весняно-літний період. Там була вказана кількість - 300 тисяч осіб. Плюс з першого квітня почався призов на військову службу чисельністю 150 тисяч. Плюс у них здійснюється щомісячне поповнення втрат на 30 тисяч військовослужбовців. На жаль, вони поки що можуть собі дозволити залучати таку кількість щомісяця.

Плюс запасів техніки у них достатньо. А за оцінками експертів і західних розвідок, росія здатна відновлювати техніку щонайменше два роки. Наприклад, у 2023 році 83 відсотки техніки - це відновлення, а 17 відсотків - новітні зразки, які вони змогли зібрати протягом року. І запасів на складах, на жаль, ще вистачає.

Читайте: Шольц розповів, коли і як може закінчитися війна в Україні

Колись звучала така фраза, що російська армія не стільки велика, як довга. Тож росіяни ще здатні вести війну на виснаження кілька років точно. Єдине, що нам може допомогти - це засоби вогневого враження, чого у нас сьогодні критично не вистачає. Мова про боєприпаси, артилерійські системи. Майже відсутні ракетні системи, особливо сухопутного базування, та й дуже мало повітряного базування. І немає авіації, яка складає левову частку у системі вогневого враження противника.

Підсумовуючи, росія буде атакувати нас за будь-яку ціну. Вони не рахуються з втратами, а йдуть за принципом Другої світової (скільки треба, стільки й покладемо, але досягнемо результату за будь-яку ціну).

Чи можливий наш контрнаступ?

Ми можемо потрапити у вікно можливостей, коли зійдуть можливості того угруповання, яке сьогодні наступає, і допоки не почне просування те угруповання, яке росіяни готують на літньо-осінню кампанію. Цей розрив буде вікном можливостей для нас. Поки вони зберуть, озброять, навчать і підготують ці 300 тисяч - ось тут у нас і буде можливість за умови, що наші партнери забезпечать нам технічну сторону підготовки до контрнаступу.

Що стосується поточного наступу росіян, то він видихається. Росіяни і тиск свій посилюють на окремих ділянках саме тому, що розуміють - довго вони не протримаються.

Читайте: Білорусь готується до війни: з ким зібрався воювати Лукашенко

Читайте також

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає