RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росіяни не сховаються навіть під землею: як працює нова потужна зброя ЗСУ

Олександр Кочетков про вплив ATACMS на перебіг війни

HIMARS і ATACMS РСЗВ М142 HIMARS та ракети ATACMS Фото: mil.in.ua

Окупований Крим під постійними ударами ракет ATACMS, які Збройні сили України отримали у березні цього року. Днями під обстріл американських ракет потрапили вертолітний аеродром і три військові частини окупантів. Про вплив ракет ATACMS на хід війни - в етері Апостроф TV пояснив експерт з ракетно-ядерних озброєнь Олександр Кочетков.

Ми одразу відчули, що американська допомога йде на фронт. Певні ліміти, які в нас були і на ракети, і на артилерію - суттєво підвищені.

Щодо цілей в Криму - то чітко простежується стратегічний і оперативно-тактичний задум нашого командування. Здебільшого удари наносяться по аеродромах і засобах протиповітряної оборони ворога. Це зенітно-ракетні комплекси, засоби радіолокації тощо. І це, на моє переконання, підготовка до F-16, щоби цим літакам було простіше і вони могли ефективніше виконувати бойові завдання.

Читайте: В Росії поскаржилися на удари ATACMS по аеродрому в Джанкої: там дислокується вертольотний полк

І ми бачимо, вже роботу ATAMCS, які летять на відстань 300 км і вражають російські об'єкти. Загалом є чотири типи ATAMCS, а до нас потрапляють два. Це ракети на різну дальність, які певним чином вирізняються своєю конструкцією. У цих ракет різна вага бойової частини, власне тому вони й летять на різну дистанцію.

З тих ракет, що до нас потрапляють, одна має 500 кг вибухівки і касетні бойові частини, інша має 270 кг бойової частини і також касетні бойові частини, але з меншою кількістю суббоєприпасів, які розлітаються і теж вибухають. Якраз на аеродромах такі ракети дуже гарно працюють, тому що суббоєприпаси розлітаються і пошкоджують літаки, гелікоптери і все що є навколо. Тобто касетні бойові частини чудово пристосовані для ураження цілей на поверхні.

Читайте: Російським танкам кінець: Україна отримає нові розумні ракети

Є ще дальні ATAMCS на 300 км, які мають фугасну бойову частину, здатну пробивати будь-які укріплення і бункери. І такі ми отримуємо. Сховатися від такої ракети неможливо - навіть якщо заглибитися на 10 метрів у землю. Відповідно і захищені командні пункти теж можуть бути ціллю ATAMCS.

Читайте: Скільки ракет ATACMS отримала Україна від США: журналісти назвали цифру

Ще один цікавий момент. Ті ж ЗРК С-400 росіяни на всіх міжнародних виставках презентують як найкращі на планеті. За тими технічними характеристиками, які вказують росіяни, цим комплексам немає аналогів у світі і жоден Patriot поруч не стоїть. Мовляв, і далі летить, і нижчі цілі може збивати, і казна скільки цілей одночасно може захоплювати, супроводжувати і збивати. Просто фантастичні показники. Насправді ж виявилось, що всі ці заявлені характеристики не відповідають дійсності.

Так, росіяни стали вправніші під час війни, бо вона змушує вчитися і ЗСУ виявилися дуже гарним вчителем. Але навіть С-400, найкраща на сьогодні їх система, не здатна захистити себе ні від балістичних ракет, ні від навіть крилатих. Непоодиноке враження комплексів С-400 якраз свідчить про те, що навіть себе вона не може захистити. Але наша проблема у тому, що у росіян дуже багато цих систем ППО, починаючи від цих С-400, С-300, закінчуючи "Панцирами". От усіх їх нам треба діставати і знищувати.

Дивіться: Які території опинились у зоні ураження ракет ATACMS, отриманих Україною: карти радіусу дії

Читайте також

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Росіяни продовжують атаку, не зважаючи на втрати, і стримувати їх вкрай непросто

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна розповіла, що можна купити за криптовалюту і як нею користуватися

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну