RU  UA  EN

Четвер, 12 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Курські наслідки: що з виплатами бійцям, громадянством легіонерів та трофейною зброєю

ЗСУ Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Військова операція, яку Сили оборони України проводять на території Курської області РФ, ослабила наступальний потенціал ворога. Разом з тим, вона поставила перед владою низку питань: як правильно вчинити з територіями РФ та населенням, аби не порушити міжнародне право, як на законодавчому рівні врегулювати перебування українських бійців на території РФ, а також питання українського громадянства для легіонерів та питання трофейної зброї. Розбирався "Апостроф".

6 серпня з’явилися перші повідомлення про операцію Сил оборони в Курській області РФ. Наразі вона продовжується - ЗСУ просуваються вглиб ворожої території. Операція на Курщині має кілька цілей. “Перша - зірвати наступальні дії російських військ на Сумщину, як це було зроблено на Харківщині, - розповідає “Апострофу” генерал-лейтенант Ігор Романенко. - По-друге - формування буферної зони, що фактично досягнуто. Тепер питання: якщо переходимо до оборони, буферна зона зменшує можливості щодо завдання ударів по Сумщині. По-третє, більше 5 тисяч зняли з фронту і перекинули на Курщину - це дуже важливо. По-четверте, міжнародне значення. Тобто ми показали, що Україна спроможна вирішувати такого роду питання, потрібен лиш інструментарій Силам оборони”.

Крім того, Курська операція має морально-психологічний вплив: відбулося піднесення серед українців і пригнічення серед росіян, додав експерт.

Водночас під контролем українських Сил оборони опинилися понад 1000 кв. км та понад 90 населених пунктів РФ. Постає питання - що робити з цими територіями? Київ не зацікавлений в окупації російських земель - Україна веде виключно оборонну війну, наголосили в Офісі президента. 15 серпня Україна створила першу військову комендатуру на підконтрольній території Курської області. Як пояснив голова ЦПК РНБО Андрій Коваленко, це “логічний крок в умовах, коли росіяни кинули своє населення і взагалі не переймаються, що буде з людьми”. Тобто взявши ворожі території під контроль, Україна бере відповідальність за тамтешніх жителів. Так, військові ЗСУ надають жителям Курської області гуманітарну допомогу, за що чують слова вдячності… українською.

Між тим українська влада вже повинна замислюватися про статус цих територій. “Треба вивчати міжнародне законодавство - ми країна, яка ним користується, - продовжує Ігор Романенко. - Треба чітко визначати. Зараз відбувається по міжнародному праву окупація російських територій… Міжнародне право це визначає. Тому спокійно, подивитися, які є вимоги, вникнути, розібратися, не втрачати свідомість. Для чого це робить? Щоб не зупинялася міжнародна підтримка”.

На передовій в Україні = на передовій на Курщині

У зв’язку з операцієї на Курщині потребує вирішення питання виплат українським військовим, які фактично воюють на теренах країни-агресорки. У 80 ОДШБр, задіяній в операції, відповіли, що “поки що ніхто нічого не отримував”, у 95-й звернули увагу на те, що “бригада ще не знаходиться місяць на напрямку”.

Загалом для українських військових, які беруть участь в Курській операції, передбачені такі ж виплати, як і для військовослужбовців, які воюють на території України, зазначив у коментарі “Апострофу” голова підкомітету з держбезпеки, оборони та оборонних інновацій Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. Днями президент України Володимир Зеленський закликав нардепів посилити правову рамку для військових. “Ми маємо чітко гарантувати саме на законодавчому рівні, що наші воїни, які беруть участь у Курській операції, наприклад, та братимуть участь в усіх інших наших діях на території держави-агресора, будуть отримувати абсолютно всі виплати та преференції, які передбачені для передової”, - зауважив він у своєму зверненні.

Мирослава Мостова, партнер АО “Евріка", нагадала, що згідно з постановою КМУ №168, військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, перебуваючи безпосередньо в районах їх здійснення, щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах. А військовослужбовцям, які виконують бойові завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ, а також у складі командування та штабу військової частини, який здійснює оперативне управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу, виплачується додаткова винагорода у розмірі 50 000 гривень в розрахунку на місяць.

Внесений 15 серпня у Раду президентський законопроект №11483 гарантує військовим, що воюють в Курській області, такі ж виплати та преференції, як на передовій. “На даний момент вони вважаються такими, що беруть участь у бойових діях відповідно до тих нормативно-правових актів, які діють. Але президент вважає, що це треба більш підняти на високий рівень, забезпечити, щоб ні в кого не було сумнівів”, - пояснив Веніславський. За ухвалення цього документа в цілому проголосував 321 парламентар.

Трофейна зброя та громадянство

Курська операція актуалізувала і питання набуття українського громадянства іноземцями, які воюють у лавах Сил оборони України. Скільки саме їх - державна таємниця, кажуть у Міноборони. Утім, їх число може зрости. У легіоні "Свобода Росії" військових ЗС РФ на Курщині закликали перейти на бік українців.

За словами політолога Дмитра Левуся, питання набуття українського громадянства цією категорією осіб перезріло. “Це ще треба було зробити у 2014 році, коли багато іноземців, в тому числі з РФ, Республіки Білорусь, йшли добровольцями, але унормовано до кінця не було. Є низка прикладів, коли з людей, які воюють в Україні, вимагали довідки з російського посольства, куди він чисто фізично не може зайти”, - зауважив він “Апострофу”.

Ексдепутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов розповів «Апострофу», що знає багато людей, які воюють ще з 2014го, і давно прагнуть отримати українське громадянство. «Зі мною це було дуже-дуже важко, хоч і багато впливових людей в оточенні Порошенка допомагало. Я отримав його в останній день каденції ПАП за залучення інвестицій в економіку України, за поданням Міненерго, не за політику», - сказав він.

20 серпня депутати ухвалили в цілому законопроект № 9585 щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України. Він, зокрема, передбачає можливість отримання дозволів на набуття громадянства України на підставі паспортних документів, строк дії яких закінчився, а також отримання посвідок на тимчасове проживання іноземцями та особами без громадянства, залученими до захисту України у складі сил тероборони або добровольчих формувань тергромади.

Курська операція актуалізувала питання трофейної зброї, яку наші воїни здобувають у боях. “З огляду на те, що достатньо багато трофейної зброї, є пропозиція запровадити механізм її легалізації. Тобто якщо хтось має трофейну зброю, може стати законним її власником, пройшовши всі процедури, які передбачені в цьому законопроекті”, - зауважив Федір Веніславський.

Законопроект № 9538, який регулює питання трофейної вогнепальної зброї та встановлює порядок отримання, декларування та поводження із нею, депутати ухвалили у другому читанні.

Читайте також

Новини партнерів