RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Києві розгорається війна: як вижити та захистити себе

Вибухи і стрілянина в містах України стали буденним явищем

Вибухи і стрілянина в містах України стали буденним явищем В Україні почастішали випадки кривавого терору Фото: УНIАН

Столиця в черговий раз стала епіцентром кривавого терору. Так, 1 червня в Подільському районі Києва було скоєно замах на життя учасника АТО, командира чеченського батальйону ім. Джохара Дудаєва Адама Осмаєва. На жаль, стрілянина та вибухи на вулицях українських міст стають буденними явищами, а військові дії вже давно перетнули фронтову лінію розмежування і прийшли в мирні міста. Як українцям убезпечити себе в умовах тилової війни в межах міста, розбирався "Апостроф".

Назад до 90-х

Із згасанням активної фази бойових дій на сході і переводом конфлікту в формат уповільненого обміну артилерійськими обстрілами загострилася ситуація в мирних містах: вбивство в Києві екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова, підрив у Маріуполі автомобіля полковника СБУ Олександра Хараберюша, пожежа на військових складах в Балаклії, яка, згідно з офіційною версією, сталася внаслідок диверсії, і, нарешті, замах на життя Адама Осмаєва.

Як пояснив "Апострофу" екс-начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк, подібні злочини стають можливими з тієї причини, що сектору громадської безпеки українські спецслужби приділяють недостатньо уваги.

"У тій ситуації, коли всі сили на сході країни і кинуті на війну, а все інше здається дрібницею, дійшли до того, що зараз почнеться війна у Києві та інших містах. Не даремно ж зараз всі згадують 90-ті, на те є причини: купа зброї, купа людей, які звикли вбивати, безліч людей, які вміють користуватися зброєю, і фінансові проблеми у переважної більшості людей. Зараз спецслужбам необхідно переформатуватися і звернути увагу на внутрішній сегмент громадської безпеки", - підкреслив Василь Вовк.

Утім, екс-заступник глави СБУ Олександр Скіпальський запевнив "Апостроф", що поширення підривної діяльності РФ в українському тилу можна було б зупинити і малими силами.

"Ми знаходимося три роки в стані війни, але досі не виробили скоординованої державної політики, і такі люди, які відомі підозрами у скоєнні теракту проти керівника держави, повинні повністю знаходитись у полі зору української правової системи", - наголосив Скіпальський.

Дійсно, ані Денис Вороненков, який, за словами генпрокурора Юрія Луценка, мав важливу інформацію у справі про держзраду Віктора Януковича, ані Адам Осмаєв, якого в РФ підозрюють у замаху на Володимира Путіна і Рамзана Кадирова, не були забезпечені серйозною охороною.

У свою чергу відомий волонтер Мирослав Гай зазначає, що звинувачувати українські спецслужби в провалі і огульно лаяти СБУ не варто, адже ФСБ здійснює політичні вбивства по всьому світу. "Згадайте, коли отруїли полонієм Олександра Литвиненка. Тоді радіацією заразили половину Лондона. Залишаються неясними і причини смерті Березовського. Ніякі іноземні спецслужби, на які ми орієнтуємося як на зразок якості, впоратися з цим не змогли. Тому що неймовірно важко підготувати контрзаходи проти таких речей. Ми знаємо про те, що вже відбулося, але не знаємо, скільки терористичних загроз і замовних вбивств було зупинено завдяки роботі СБУ", - додав "Апострофу" Мирослав Гай.

Однак колишній керівник Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов вважає, що роль російських спецслужб в кривавих перестрілках на території країни занадто перебільшена. Зазначимо, що основна версія правоохоронців у справі про замах на Адама Осмаєва – його патріотична позиція стосовно України.

"Кількість людей без принципів, без моралі, які потрапили на війну, отримали зброю, і яких ми звели в ранг героїв, – величезна, тому зараз ми пожинаємо плоди. Кримінальна війна прийшла до нас в країну давно, плюс некомпетентність тих структур, які повинні боротися зі злочинністю, - говорить Куликов "Апострофу". – Підривна діяльність спецслужб? Не смішіть мене. На сьогоднішній день в країні нам намагаються пояснити про підривну діяльність спецслужб, щоб плавно підготувати до надзвичайного воєнного стану і скасувати громадянські права і свободи".

Система безпеки

Але, якими б не були причини надзвичайних подій за межами фронту, експерти сходяться на думці, що українці заради своєї ж безпеки і виживання зобов'язані виробити нові моделі поведінки.

"Кожен український громадянин повинен усвідомити, що Україна перебуває у стані війни: на території наших міст є підвищена загроза терористичних актів та замовних вбивств з боку російських спецслужб. Громадянин повинен поставити собі такі запитання: чи знаю я телефони екстрених служб, чи вмію я самостійно надавати долікарську допомогу собі та оточуючим, чи володію навичками оборони, чи володію моделями поведінки при терористичному акті або вибуху? Якщо є прогалини в цих знаннях, то, відповідно, їх потрібно заповнити", - зазначає Мирослав Гай.

Самостійно заповнювати прогалини буде досить складно, тому експерти впевнені, що провідна роль у цьому процесі повинна бути за державою. "У цивілізованих країнах систему боротьби з подібними проявами починають вивчати ще в початкових класах школи", - говорить Олександр Скіпальський.

"У бюджеті необхідно запланувати кошти на проведення заходів з протидії тероризму та розширити співпрацю у цій сфері з міжнародними іноземними профільними відомствами, адже рівень подібних загроз по всьому світу зріс, а тим більше у нас в країні, де йде війна і, по суті, дірявий кордон, - додає Гай. – Тут, звичайно, ідеально було б, щоб за прикладом Ізраїлю держава підключилася і організувала масштабну національну програму з навчання людей в небезпечних ситуаціях. Навіть в СРСР була система цивільної оборони, погана або хороша – це вже інше питання. Наприклад, дуже багато військових, які пройшли гарячі точки, не виходять на масові акції або у місця великого скупчення людей без медичного турнікета або джгута. Такі системи поведінки вже зараз повинні з'являтися в суспільстві".

"Якщо ви почули якийсь постріл, серію пострілів або вибух, терміново необхідно впасти на землю або сховатися за стіною будівлі або якоюсь колоною, - пояснює алгоритм дій на випадок надзвичайних подій Олександр Скіпальський. – У громадському транспорті, а тим більше в метро, потрібно бути особливо пильним, особливо якщо ви бачите, що хтось вийшов з вагона і залишив свою сумку. Це питання виживання громадян, і ними не можна нехтувати".

Крім того, є ряд питань безпеки, монополія на вирішення яких залишається тільки за владою. Наприклад, посилення пропускного режиму на кордоні з Росією або перегляд законодавства у сфері самооборони і, як наслідок, легалізація носіння вогнепальної зброї. Зазначимо, що Адам Осмаєв залишився живий тільки завдяки дружині Аміні Окуєвій, яка з нагородного пістолета змогла дати збройну відсіч кілеру.

"Думаю, що після цього випадку влада вже не зможе розповідати людям, що вони не здатні себе захистити, чи що жінка не зможе протистояти озброєному злочинцю, - сказав "Апострофу" голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін. – Сподіваюся, що у законодавців вистачить здорового глузду підхопити цю ініціативу і повернути людям право на захист, адже ситуація поліпшуватися не буде, і все більше людей стане йти за зброєю на "чорний" ринок".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити