RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому загострилася війна на Донбасі: три версії

У зоні АТО збільшилася кількість обстрілів з боку бойовиків

У зоні АТО збільшилася кількість обстрілів з боку бойовиків Фото: EPA/UPG

У зоні військового конфлікту на Донбасі значно загострилася обстановка. Як рапортують силовики, бойовики несподівано збільшили кількість обстрілів сил АТО та поливають вогнем артилерії та стрілецької зброї не тільки позиції українських військових, але й мирні міста Сходу України. У зведеннях штабу АТО знову стали з'являтися повідомлення про загиблих воїнів і поранених місцевих жителів. З чим пов'язаний новий виток військової активності бойовиків і причому тут протести в Києві, розбирався "Апостроф".

За інформацією штабу АТО, бойовики невизнаних "республік" відновили активні військові дії з 15 жовтня, причому одночасно на донецькому, маріупольському та луганському напрямках. Так, якщо 15 жовтня бойовики порушили перемир'я 16 разів, то наступного дня кількість обстрілів зросла до 36 на добу, 17 жовтня збройні формування так званих Л/ДНР 44 рази обстріляли ЗСУ, а 18-го було 53 обстріли. У хід йде озброєння, заборонене Мінськими угодами: міномети калібру 82 і 120 мм, а також великокаліберні кулемети, станкові й ручні протитанкові гранатомети.

Від обстрілів страждають не тільки військові (17 жовтня в результаті бойових дій загинули двоє військових і ще четверо отримали поранення, 18 жовтня були поранені троє українських військових, двоє з них - у результаті бойових дій), але й мирне населення. Так, 16 жовтня бойовики обстріляли місто Залізне Донецької області (колишнє Артемове), поранивши 48-річну місцеву жительку.

Серед причин, з яких на Донбасі почалася ескалація конфлікту, самі військові та експерти, опитані "Апострофом", виділяють три основних.

Бойовики продовжують порушувати перемир'я на Донбасі Фото: EPA/UPG

Офіційна версія, яку озвучують у штабі АТО – провокації Росії напередодні зустрічі учасників переговорів у Мінську. "Це бажання дискредитувати ЗС України напередодні чергового засідання Тристоронньої контактної групи (відбулося в Мінську 18 жовтня, - "Апостроф")", - заявили в прес-центрі штабу.

Дійсно, підігрів політичних дискусій активізацією бойових дій – улюблений прийом Москви.

"Перед кожним важливим рішенням Росія йде на ескалацію, особливо перед виходом на новий формат домовленостей, - каже "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. – Законом про окуповані території Україна істотно підвищила ставки, а Росії вкрай невигідно вішати цей регіон повністю на себе. Тому будь-якими методами РФ буде тиснути".

Крім того, як вважає заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь, не принесли нічого доброго Володимиру Путіну і переговори його помічника Владислава Суркова зі спецпредставником Держдепартаменту США щодо України Куртом Волкером.

"У Росії і путінського режиму зараз ситуація погіршується. Переговори Суркова і Волкера, які відбуваються, явно йдуть в одні ворота, тобто Волкер просто ставить умови, як краще здатися. Відповідно, зараз можна чекати всього чого завгодно, що ми і бачимо на Донбасі: посилення обстрілів. Інший момент – можуть бути провокації в Криму і навіть Придністров'ї", - зазначив у коментарі "Апострофу" Самусь.

Друга версія – військово-робоча. Її "Апострофу" озвучив відомий волонтер Мирослав Гай.

"У них (бойовиків і російських найманців, - "Апостроф") відбувається ротація, і дуже часто турбуючий, провокаційний вогонь просто промацує лінію фронту. Адже вони теж не знають всього, що стосується нашої лінії фронту, тому перевіряють: де які відбулися зміни, які зайшли нові підрозділи, чи ведемо ми обманні або реальні дії. Ситуація стабільно напружена, але стабільно контрольована ЗСУ", - пояснив він.

Волонтер зазначає, що поки загострення на фронті не несе ознак широкомасштабного наступу.

Загострення на фронті не несе ознак широкомасштабного наступу Фото: osce.org

"Я розмовляв із командирами батарей на фронті, і вони вважають, що обстріли носять провокаційний характер. Якщо б мова йшла про наступальні дії, то змінювалися би позиції, інфраструктура, але ніяких відповідних змін, які говорили б про те, що готуються наступ або глобальна операція, немає", - каже Мирослав Гай.

Нарешті третя версія – протестно-політична. "Ви помітили, що як тільки на Печерських пагорбах починаються протестні акції, так у нас на фронті відразу ж загострення, обстріли, кровопролиття і все інше? – говорить "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. – Тому я вважаю, що це – політична маніпуляція, адже потрібно перебити інформаційну хвилю. Народ, як відомо, дуже сильно співчуває солдатам на фронті. Це розсіює увагу і відволікає. Раніше це завжди спрацьовувало. Справа в тому, що ситуація на фронті на сьогодні більш-менш стабільна. Більшою мірою вона залежить від зовнішньополітичних чинників, а не внутрішніх. У Росії зараз не ті позиції, щоб загострювати ситуацію на фронті, особливо після зустрічей Суркова з Волкером".

Звичайно, твердження, що Петро Порошенко начебто навмисно наказав ЗСУ загострити конфлікт, щоб перебити інформаційний фон від протестів у столиці, виглядає зовсім вже фантастичним. Але, як висловився Жданов, "президент негласно дозволив відкривати вогонь у відповідь".

"Наша артилерія відповідає за повною програмою, тому вже ніхто не сидить під тривалими обстрілами", - зазначив військовий експерт.

"Президент негласно дозволив відкривати вогонь у відповідь", - вважає військовий експерт Олег Жданов Фото: EPA/UPG

Дійсно, в останніх зведеннях штабу АТО стала з'являтися інформація не тільки про те, скільки разів бойовики обстріляли позиції ЗСУ, але і скільки разів українські військові відповіли на вогонь Л/ДНР.

Однак Ігар Тишкевич впевнений, що відволікати увагу від протестів таким способом згубно для самої ж влади.

"Якщо ці обстріли спричинять досить великі жертви серед силовиків - ЗСУ і Нацгвардії - то цей факт може бути використаний протестувальниками як ще один аргумент на користь того, що влада України або нічого не робить для припинення конфлікту, або робить щось не так. Це додатковий аргумент для пред'явлення претензій владі й додаткове напруження під час протестів", - вважає він.

Але в той же час скористатися протестами в Києві для своєї гри на фронті могла Москва.

"Певна ескалація на фронті почалася одночасно із соціальними протестами в Києві. Можна говорити про те, що це пов'язані речі, - додає Мирослав Гай. – Це не означає, що учасники протесту тому виною, просто Кремль використовує соціально-політичну ситуацію в нашій країні в своїх цілях, хитаючи ситуацію на фронті".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити