RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Влада в глухому куті, але є й гарна новина - про Саакашвілі та війну з Росією

Політичні підсумки тижня від "Апострофа"

Політичні підсумки тижня від "Апострофа" Фото: EPA/UPG

Українська влада загнала себе в глухий кут у конфлікті навколо лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі. Разом з тим, хороша новина для України - те, що зараз армія і народ вже всерйоз не бояться масштабного вторгнення російських військ.

Таку думку висловив експерт програми міжнародної та внутрішньої політики "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич, підбиваючи політичні підсумки тижня для "Апострофа".

Про Саакашвілі та його конфлікт із владою

Передбачити, як будуть розвиватися події далі, складно, бо помилки роблять і ті, й інші. Саакашвілі буде працювати над підвищенням ставок. Він цікавий пресі, коли його і його прихильників пресують. Питання в тому, коли почнуть здавати нерви у влади (розмова відбулася до затримання Міхеіла Саакашвілі в Києві, - "Апостроф").

Наприклад, активісти із Саакашвілі пішли ночувати в намети. Потім пану Саакашвілі стало холодно, вони викинули працівника управління Держохорони комітету ВР і сіли туди. Я уявляю, якби таке сталося в європейських країнах або в тій же Білорусі. Там би, швидше за все, від комітету нічого не залишилося б, але і не залишилося б від цих товаришів. Йде свідома провокація на підвищення ставок, щоб виставити себе жертвами режиму. А далі, з огляду на те, яку кількість помилок влада вже наробила... На жаль. Сьогодні влада опинилася в патовій ситуації, тому що ідеального безпрограшного виходу для неї вже не існує. Тут вже вибір між дуже поганим і жахливим.

Про те, скільки коштують мітинги в Києві

Чи достатньо 500 тисяч доларів, щоб організувати акцію (наприклад, проросійську акцію в столиці України, саме в отриманні такої суми начебто від українського олігарха-втікача Сергія Курченка влада звинувачує Саакашвілі, - "Апостроф")? Зараз розцінки впали. Помахати прапором коштує близько 200 гривень на день, якщо з ночівлею, нехай буде 300 гривень. Це, грубо кажучи, 10 доларів на людину на день з ночівлею. Тисяча активістів - це 10 тисяч доларів, множимо на 10 днів - 100 тисяч доларів, ще 100 тисяч крадуть організатори. Для невеликої акції 500 тисяч - це цілком нормальна сума.

Читайте також: Гра Росії: джерело розповіло, чому Порошенко пішов "війною" на Саакашвілі

Про переговори з Росією і те, чому не варто боятися великої війни з РФ

Зустріч міністрів (глави МЗС України та Росії Павло Клімкін і Сергій Лавров обговорили обмін полоненими між Україною і бойовиками з росіянами, - "Апостроф"), в будь-якому випадку, - хороший знак. Краще розмовляти, ніж стріляти. Ініціювати таку зустріч неможливо було раніше, тим більше, коли одна зі сторін цього не хотіла.

Є ключова відмінність між зустріччю зараз і три роки тому. Нещодавно, 6 грудня, ми вітали наших військових. Якщо в 2014-2015 роках ми обговорювали, що будуть масштабна війна або вторгнення, то всі малювали лінію фронту по території України. Які мости нам потрібно буде підривати через Дніпро, де зупинити їх (російські війська, - "Апостроф") тощо. А зараз - що серед населення, що серед військових - є певна впевненість, що якщо росіяни попруть, єдина проблема буде: а де ж вас всіх закопати, хлопці?

Вже українська армія інша, при всьому негативі з точки зору української держави, вона теж інша. Якщо раніше ця зустріч була б зустріччю більш слабкого гравця з "паном", то сьогодні, хоч і не зустріч рівносильних, то сильного співрозмовника, який впевнений у своїх силах, впевнений у своїх тилах. За всього нехлюйства тут, Україна може не просто запропонувати, а наполягти.

Повністю політичні підсумки тижня дивіться на відео "Апостроф TV":

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити