RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Наївна людина та погано ставиться до Майдану: цікаві дані про шпигуна з Кабміну Гройсмана

Шість дивних моментів гучної шпигунської справи

Шість дивних моментів гучної шпигунської справи Фото: Станислав Єжов / "Вконтакте"

СБУ впіймала чергового російського шпигуна на території України. Ця новина так і могла б залишитися непоміченою в інформаційному просторі і благополучно піти в архів сайту Служби безпеки якби не одне "але": ФСБшною "консервою" виявився заступник керівника протокольної служби прем'єр-міністра Станіслав Єжов, який працював перекладачем Володимира Гройсмана і, за даними СБУ, зливав секретні дані прямо в Кремль. Єжову інкримінують статтю 111 КК України "Державна зрада". Однак за кілька годин після затримання, коли пристрасті вщухли, а на руках Єжова опинились кайданки, ще до рішення суду, який у п'ятницю заарештував чиновника, його колеги та експерти звернули увагу на низку дивних речей у спецоперації, проведеній силовиками. Що не так із затриманням Єжова, розбирався "Апостроф".

Дивна річ №1: Затримання on air

Зазвичай про гучні затримання шпигунів або злочинних груп журналістів інформує особисто глава СБУ Василь Грицак на брифінгу. Але не цього разу. Першими новину про затримання Єжова в прямому ефірі повідомили журналісти телеканалу "Прямий", фінансування якого пов'язують з Банковою. Мовляв, знімальна група, повертаючись із завдання, випадково побачила, як з Кабміну силовики виводять чоловіка в костюмі і вирішила поцікавитися, що й до чого. В принципі, журналістська удача – явище хоч і рідкісне, але не неймовірне. Але що цікаво: кореспонденти "Прямого" "піймали" Єжова в обіймах СБУ прямо біля центрального входу в Кабмін.

"Ну не може канал, який асоціюють з президентом, раптово опинитися в прямому ефірі біля Кабміну, де виводять затриманого", - сказав "Апострофу" екс-співробітник СБУ Іван Ступак.

Дивна річ №2: Великий начальник

Одразу після того, як Єжова упакували в авто силовиків, камера "Прямого" переводить фокус на начальника контррозвідки СБУ генерала Олексія Петрова, який дає журналісту розгорнутий коментар, за що затримали Станіслава Єжова: чиновника завербували російські спецслужби під час закордонного відрядження і він передавав своїм російським кураторам інформацію про діяльність урядових структур.

Однак після підриву в Києві автомобіля начальника спецназу розвідки Міноборони Максима Шаповала і аналогічного теракту в Маріуполі, жертвою якого став полковник контррозвідки СБУ Олександр Хараберюш, виникає питання: навіщо Олексій Петров, цілий генерал, та ще й керівник департаменту, засвітився перед об'єктивами телекамер?

"Такі дії нехарактерні для спецслужб, - пояснив "Апострофу" екс-глава Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж. - Зазвичай інформацію надає відкритий співробітник, який не веде оперативної роботи".

Проте, Петров засвітився, і, за словами Маломужа, в цьому проглядається політичний мотив.

"Це могли зробити для того, щоб показати необачність самого прем'єр-міністра. Тут присутня політична складова. Нібито прем'єр сам припустився помилки і може отримати певні моральні чи політичні проблеми", - додав Маломуж.

Затримання Станіслава Єжова Фото: Кадри відео Телеканал Прямий via YouTube, колаж НВ

Дивна річ №3: Де докази?

Традиційно, коли силовики затримують резонансного злочинця або хоча б мають вагомі підстави вважати, що той чи інший громадянин причетний до протиправної діяльності, громадськості надаються докази. Це можуть бути перехоплення телефонних розмов, особисте листування, оперативне відео, документи.

Тим більше, в СБУ повідомили, що "вели" Єжова кілька місяців, щоб зібрати доказову базу. Оцінювати достовірність доказів – прерогатива суду і експертів, але у випадку з Єжовим оцінювати нічого. В СБУ обмежилися лише сухим коментарем на офіційному сайті: "Зловмисник передавав кураторам дані через електронні канали зв'язку".

"Але, якщо є реальний шпигун, який діє на найвищому рівні, його дуже потужно зашифровують, засоби зв'язку ні в якому разі не відкриті, а розшифровки спілкування намагаються не допускати", - підкреслив Маломуж.

Дивна річ №4: Що знав Єжов?

Експерти і співробітники Кабміну, знайомі з роботою протокольної служби, стверджують, що Єжов не міг знати будь-якої таємної інформації, яка була б особливо цінною для співробітників спецслужб Росії. Адже затриманий працював перекладачем у прем'єра і супроводжував його на офіційних заходах, де ніяких таємниць не повідомляється.

"Такі заходи, в основному, носять нудний формальний характер: обмін привітаннями, рукостисканнями. Так, певні проблемні питання обговорюються, але здебільшого на поверхневому рівні. Розмови йдуть про те, що всі й так знають, а тим більше преса", - розповів "Апострофу" екс-співробітник Кабміну на умовах анонімності.

"Характер роботи Єжова припускав доступ до інформації високого рівня, вона важлива. Але все ж носила більш відкритий характер, оскільки його не могли допустити до державної таємниці. Він міг приносити певну шкоду державі, але це не та інформація, яка могла завдавати великої шкоди", - зазначив Маломуж.

Більш того, сам Володимир Гройсман повідомив, що витоки від Єжова практично ніяк не могли нашкодити Україні.

"Насправді, ви знаєте, що таке служба протоколу. Вона займається організацією офіційних подій, зустрічей. В тому числі, він займався перекладами. Але, підкреслюю, в нього не було ніякого доступу до державної таємниці. І тому ніяких серйозних втрат ми не понесли", - сказав Гройсман під час спілкування з журналістами в парламенті.

За словами Маломужа, дивною виглядає, власне, і кандидатура Єжова в ролі шпигуна.

"Його дружина – громадянка Росії, потім рахунки в Ощадбанку. На класичного шпигуна високого рівня він не тягне. Швидше за все, він просто лояльна до Росії людина, яка через недопрацювання СБУ перебувала у апараті прем'єр-міністра. З такими даними шпигунів не буває", - резюмував Маломуж.

Дивна річ №5: Навіщо потрібно було затримувати Єжова

Справді, якщо СБУ розкрила "консерву" ФСБ в Кабміні, навіщо потрібно було затримувати Єжова?

"Було більше сенсу використовувати Єжова для гри. Це ж завдання контррозвідки. Спецслужби грають між собою. Йому можна було давати дезінформацію або перевербувати нарешті. Не зовсім зрозуміло, навіщо ж затримувати", - зазначив Ступак.

Правда, якщо виходити з політичної доцільності, то сенс викриття Єжова читається дуже добре.

"Гройсман розпочав самостійну політику, і йому просто нагадали, хто його керівник", - підкреслив Ступак.

Однак експерт з управління репутацією Борис Тізенгаузен переконаний, що прем'єр-міністр не понесе особливих репутаційних втрат від скандалу зі своїм підлеглим.

"Не думаю, що цей скандал серйозно вплине на Гройсмана. Тим більше, прем'єр встиг правильно відреагувати і сказав, що була співпраця з СБУ, - пояснив "Апострофу" аналітик. - Правда всі міжнародні організації та лідери, які спілкувалися з Гройсманом через цього перекладача, тепер згадуватимуть, що такого вони могли наговорити".

Дивна річ №6: Копають під Гройсмана?

Джерело "Апострофа", близьке до української влади, відзначило, що затримання Єжова викликає дуже багато питань, оскільки обсяг його доступу до секретів був неймовірно низьким. "Всі, хто знає Єжова особисто, знають його як наївну людину з дитячим характером. Він дуже часто йшов назустріч і допомагав у вирішенні тих чи інших питань. І це все виглядає, як затримання найбільш невинної людини, з якої хочуть зробити цапа відбувайла", - вважає співрозмовник "Апострофа".

За його словами, є кілька версій того, що сталося, і одна з них - показати видимість роботи силових структур, друга - спроба послабити позиції прем'єр-міністра.

"По-перше, нашим силовикам треба було показати ефективність роботи, адже зараз нікого не ловлять. Всі ж бачать, що росіяни багато де керують, але нікого не можуть впіймати. От і знайшли наївну людину, знаючи, що вона негативно ставиться як до президента Петра Порошенка, так і до Майдану. Всі це приховують, а він завжди відкрито висловлював своє ставлення. От з нього і зробили сакральну жертву", - вважає співрозмовник видання.

"Спецслужби спеціально копають під Гройсмана, а за цим всім стоїть керівник контррозвідки Петров. Це людина, яка має стосунок до нафтогазового сектору і пов’язана з Андрієм Коболєвим (глава НАК "Нафтогаз України", - "Апостроф"). Ця спецоперація могла бути використана для того, щоб скомпрометувати Гройсмана перед президентом і розчистити Коболєву шлях до прем’єрського крісла. А під час допитів Єжову вкладуть у вуста фрази, які компрометуватимуть прем’єр-міністра, і, таким чином, їх метою є усунути Гройсмана і відкрити шлях для Коболєва", - оприлюднило ще одну версію джерело "Апострофа".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити