RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін програв: у Росії не розуміють, що робити з Україною

Дмитро Орєшкін про те, як у Росії міняється ставлення до питання України

Дмитро Орєшкін про те, як у Росії міняється ставлення до питання України Фото: EPA/UPG

В Україні набув чинності гучний закон щодо деокупації Донбасу ("Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях"), який викликав різку критику з боку Росії. З якої причини Кремль ніяк не відповість на початок дії закону та чому вже можна говорити, що президент РФ Володимир Путін зазнав поразки в Україні, "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

Зараз в Росії, наскільки я розумію, тема України "охолоджується". Зрозуміло, що Путін там зазнав поразки, за великим рахунком. Україна як ніколи далека від Росії. Тому тема України - не виграшна для Путіна. Хоча й вибори призначили на 18 березня, дату, яка пов'язана з Кримом (вибори президента РФ призначені на річницю анексії півострова, - "Апостроф"), але схоже, що ця тема видихалася - її намагаються зажувати, прибрати, зробити вигляд, що її не існує. Тому що немає відчуття, що Володимир Володимирович Путін в Україні якісь великі подвиги вчинив. Настає розчарування. Тому те, що відбувається в Україні, тут якось мляво висвітлюється або не висвітлюється зовсім.

Мені здається, міжнародні відносини [навколо України] вступили у фазу якогось проміжного, підмороженого стану, коли ніяких різких кроків не відбувається. А ті кроки, які трапляються, - не на користь Путіну. Тому Росія дистанціюється від цієї проблематики взагалі. А в цілому, напевно, важливо, що в законі там прописано, що відбувся факт агресії. І на міжнародному рівні це давно зрозуміли та прийняли як певну самоочевидність. А в Росії намагаються про це не говорити, ніби цього й немає.

Ні Україна, ні Росія не мають серйозних можливостей загострювати відносини і, судячи з усього, не мають бажання.

Я, звичайно, не можу сказати, що в Кремлі думають про цей закон. Але пафосне переможне ставлення зникло. Мені здається, що там відчувають тиск із боку розчарованої патріотичної громадськості (а таких в РФ, напевно, щонайменше 25% населення), яка чекала на відродження Радянського Союзу та "приєднання" Донбасу. Ці люди дуже розчаровані, і для Кремля це теж велике розчарування.

Читайте також: Торгівля з ОРДЛО й не тільки: сім речей, які треба знати про гучний закон щодо Донбасу

Крім того, Кремль не розуміє, як бути із Заходом. Тому що він звик сприймати Захід як слабке, боягузливе буржуазне суспільство, що за російський газ і російську нафту готове все "проковтнути". А тут раптом виявляється, що Захід не такий вже слабкий і боягузливий. Зокрема, розгром ПВК "Вагнера" був дуже серйозним ударом по престижу Путіна. Те ж саме - з Україною. Вони розуміють, що треба якийсь "подвиг" вчинити, якось народ здивувати.

Але ж перемогу добути немає де. І тому, наскільки я можу судити, й президентська кампанія йде підкреслено ніяка. Ось Путін популярний, і добре - не будемо до цього додавати нових фарб.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити