RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рятувальники працювали всю ніч: що зараз на місці пекельної пожежі в Одесі і чи є шанси знайти живих

Версій пожежі у поліції кілька - загоряння через несправну проводку і підпал

Версій пожежі у поліції кілька - загоряння через несправну проводку і підпал Фото: Думська

Жахлива трагедія сколихнула в середу, 4 грудня, всю Україну - в пекельній пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на Троїцькій, 25 загинула студентка, 27 людей постраждали, ще 14 пропали безвісти. 5 грудня під завалами знайшли тіло жінки. "Апостроф" розповідає все, що відомо про НП на даний момент.

Рятувальники працювали на вулиці Троїцькій всю ніч, але зайти в будівлю досі неможливо - дерев'яні конструкції всередині продовжують тліти, є ризик обвалення, повідомляє "Думська". На місце трагедії прибули пошуковики з кінологами, але вони теж поки не можуть приступити до роботи. В облдержадміністрації заявили, що каркас згорілої будівлі знаходиться в задовільному стані, однак всі внутрішні стіни можуть обвалитися.

"Експерти будівельної академії підтверджують, що розбирати будівлю небезпечно. Для проведення рятувально-пошукової операції доведеться використовувати спеціальний кран", - заявили в мерії.

Тим часом біля місця НП продовжує чергувати двоюрідна сестра одного із студентів - вона чекає свого брата. Дівчина каже, що вчора ще о 10:00 ранку він дзвонив мамі, прощався і говорив, що вмирає. З тих пір хлопець не виходить на зв'язок.

"У нього була пара з вищої математики. Коли я прибігла, я бачила багато вчителів вже на вулиці, а дітей виводили рятувальники", - розповіла сестра студента.

Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1
Думская
1 / 1

Зниклими безвісти після пожежі вважаються 14 осіб - це студенти і співробітники коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, а також вчені Інституту морської біології НАН України. Зокрема, безслідно зник директор Інституту біології південних морів НАН Борис Александров.

Офіційний список зниклих виглядає так:

1. Маркіна Юлія Михайлівна 2003 р.н., студентка.

2. Чугуннікова Людмила Михайлівна 2001 р.н., студентка. Останній раз з нею спілкувалися 3 грудня. Імовірно перебувала в коледжі.

3. Трофимчук Кирило Ігорович 2003 р.н., студент. Зв'язувався з матір'ю о 10:23, повідомив, що задихається від диму і попрощався з нею.

4. П'яточкіна Катерина 2003 р.н., студентка. Була на заняттях на четвертому поверсі. О 10:12 повідомила по телефону батькові, що в коледжі пожежа і залишилася в бухгалтерії з Юлією Маркіною і двома бухгалтерами.

5. Катишевська Вероніка Дмитрівна 1955 р.н., співробітниця бухгалтерії коледжу.

6. Перчик Ірина Василівна, співробітниця бухгалтерії. Останній раз розмовляла з чоловіком о 10:12, повідомила, що задихається від диму і попрощалася з ним.

7. Тарасова Наталія Василівна 1959 р.н., співробітниця бухгалтерії. О 10:00 зв'язувалася з дочкою і повідомила, що знаходиться в коледжі.

8. Третьякова Наталя Олексіївна, завідувачка відділення коледжу, викладач.

9. Бортюк Анна Леонідівна 1976 р.н., викладач.

10. Александров Борис Георгійович, 1958 р.н., директор Інституту морської біології. Дзвонила його секретар Галина Іванович, яка повідомила, що в коледжі задимлення і він впав на підлогу. Просила допомоги.

11. Іванович Галина Валентинівна, 1954 р.н., співробітниця ІМБ НАН України.

12. Беженар Олена Валеріївна 1995 р.н., лаборант. Останній раз її бачили в 09:30, коли вона їхала на роботу в коледж.

13. Коваль Марія Володимирівна. Останній раз спілкувалася з родичами о 07:00 ранку. З 14:00 телефон не в мережі.

14. Соловей Віра Дмитрівна 1951 р.н.

Що кажуть про причини пожежі

Одна зі студенток коледжу економіки, права та готельно-туристичного бізнесу в Одесі розповіла, що в установі не спрацювала сигналізація, а викладачі та співробітники не організували належну евакуацію студентів.

"Ніхто не знав, що пожежа. Студенти просто виходили з груп, бачили, що викладачі йдуть, але ніхто не кричав "Рятуйтеся, пожежа!". На 5-му і 4-му поверсі так, як ніхто не повідомив про пожежу, багато студентів не змогли вийти з аудиторій. Сигналізація не спрацювала", - заявила вона.

У той же час поліція розглядає дві версії пожежі - загоряння через несправну проводку і підпал. За словами начальника поліції області Олега Беха, перше задимлення було в кабінеті №9 завідуючої цього коледжу. Однак є багато питань, оскільки на момент прибуття пожежних горіло 700 квадратних метрів.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). За попередніми висновками ДСНС, в кабінеті коледжу, можливо, загорівся подовжувач.

Що зараз з постраждалими і чи є шанси знайти живих у будівлі

Президент України Володимир Зеленський відреагував на страшну трагедію в Одесі, визнавши, що жертв пожежі може бути більше. Місцева влада оголосила в місті дводенний траур. Рідні зниклих продовжують вірити в диво і сподіваються, що їх знайдуть живими, хоча шанси на це невеликі, зважаючи на стан будівлі після пожежі.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Відомо, що спеціальна бригада рятувальників з 23 осіб, підготовлених для розбору завалів, вже прибула до Одеси з Києва. Вони вже знаходяться на місці пожежі на Троїцькій, 25. Спільно з співробітниками одеського управління Держслужби з НС вони вирішують, коли можна буде приступити до розбору завалів у будинку.

За останніми даними, четверо постраждалих через масштабну пожежу знаходяться у важкому стані, один - у вкрай важкому. Зараз у лікарні перебувають 26 постраждалих. Серед них - 15 неповнолітніх та семеро рятувальників. У результаті пожежі загинула 17-річна Ксенія Бабенко.

На наступний день, 5 грудня під завалами знайшли тіло жінки.

Раніше повідомлялося, що рятувальники ДСНС - реанімації. Попередньо, вони травмовані конструкціями споруди, що обвалилася. Решта - в профільних відділеннях. У них політравми та отруєння чадним газом. Серед пацієнтів десять - це неповнолітні. Один хлопець у важкому стані в одній з міських дитячих лікарень. Шестеро дівчаток - в обласній дитячий клінічній лікарні. У п'ятьох студенток отруєння чадним газом, у одного - невеликий опік.

Серед постраждалих є і ті, хто, рятуючись від вогню, стрибали вниз з п'ятого поверху.

Вони впали на дах припаркованої внизу машини. Лікарі кажуть, що це просто диво, що студенти вижили і не отримали тяжких ушкоджень - у них лише забої і садна.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити