RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Масляна 2020: коли починається і традиції святкування по днях тижня

У 2020 році Масляна починається 24 лютого і триватиме до 1 березня включно

У 2020 році Масляна починається 24 лютого і триватиме до 1 березня включно Фото: pexels.com

Масляна - це веселе народне свято, що триває сім днів. Воно символізує проводи зими та зустріч весни. У 2020 році саме свято випадає на 1 березня, а Масляний тиждень починається з 24 лютого.

Головна традиція свята - випікання млинців. За віруваннями наших предків, блін - символ Сонця. Він навіть зовні нагадує його своєю формою і кольором.

Масляний тиждень ділиться на два періоди: з понеділка по середу - вузька Масляна, з четверга по неділю - широка Масляна. У перші три дні можна займатися господарськими справами, а з четверга всі роботи припиняються. Протягом всього періоду не можна вживати алкоголь і відчувати негативні емоції. А гостей зустрічати потрібно тільки в прибраному будинку, інакше бардак упроводжуватиме весь рік.

Кожен день Масляного тижня наповнений глибоким змістом. У кожного з них є своя назва і звичаї, яких прийнято дотримуватися.

Понеділок (24 лютого) - Зустріч Масляної

У цей день господині починають випікати млинці, які обов'язково повинні спробувати всі члени сім'ї. Перший млинець потрібно віддати убогим, щоб він згадав покійних родичів. Молодь виготовляє опудало з соломи, яке повинно простояти до останнього дня свята, а також розкатує крижані гірки, катаючись на санчатах. Але, оскільки, в 2020 році в Україні зима видалася без снігу, то останньої традиції можна не дотримуватися.

Вівторок (25 лютого) - Загравання

У другий день Масляного тижня влаштовуються, так звані, оглядини. Самотні дівчата та хлопці вбираються в свої найкращі вбрання та йдуть шукати свою другу половину. Вони організовують веселі гуляння, де пригощають один одного млинцями. У цей момент вони і приглядає собі пару.

Середа (26 лютого) - Лакомка

У середу господині накривають смачний стіл і запрошують до себе додому гостей. Крім різноманітних млинців на столі можуть стояти й інші смаколики, наприклад, пироги.

Четвер (27 лютого) - Разгуляй

З четверга все господарські роботи припиняються і починаються веселощі. Цей день прийнято проводити з повним розмахом - влаштовувати різні фестивалі з танцями та піснями, водити хороводи, стрибати через вогнище і влаштовувати кулачні бої.

П`ятниця (28 лютого) - Тещині вечори

У цей день зяті запрошують в гості тещу і пригощають млинцями власного приготування. Наші предки вірили, що якщо дотримуватися цієї традиції, то у чоловіка з мамою дружини завжди будуть хороші стосунки.

Суббота (29 лютого) - Посиденьки зовиці

У передостанній день Масляного тижня прийнято запрошувати в гості сестру чоловіка (зовицю) та інших його родичів. Молода дружина пригощає рідню чоловіка смачними та ароматними млинцями, а також обдаровує їх подарунками. Вважається, що ця традиція - хороший привід, щоб подружитися з родичами чоловіка.

Неділя (1 березня) - Прощена неділя

У цей день прийнято просити вибачення у своїх близьких та друзів, а також самим прощати. Віруючі в цей день йдуть до храму, щоб покаятися в своїх гріхах. Завершується Масляна спаленням опудала, яке молодь виготовляла в перший день святкового тижня. Попіл, що залишився від нього, розвіюють над полями для багатого врожаю.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою