RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий фронт Тимошенко-Тарута: що стоїть за об'єднаннями кандидатів перед виборами

Навіщо політики об'єднуються перед виборами

Навіщо політики об'єднуються перед виборами Фото: UNIAN

Президентську кампанію-2019 року як тільки не називають - то однією з найбрудніших, то найбільш непередбачуваною. Тим не менш, характеризується ця кампанія ще й нетиповими для українського політикуму об’єднавчими процесами. Чому це важливо, і як союзи політиків можуть вплинути на результати голосування 31 березня - розбирався "Апостроф".

Вигідний союз

Позафракційний нардеп і лідер партії "Основа" Сергій Тарута на цих вихідних заявив про об'єднання з командою кандидата у президенти Юлії Тимошенко.

"Партія "Основа" буде робити все, щоб Юлія Володимирівна перемогла. Зараз час не амбіцій, а час будувати країну. Це для нас головна цінність", - наголосив Сергій Тарута. За його словами, це важливе політичне рішення він ухвалив "задля створення потужної альтернативи чинному президенту країни".

Про те, що Таруту відносили до сфери впливу Юлії Володимирівни, говорили давно. Втім, політик розгорнув доволі активну виборчу кампанію, тому рішення об'єднатися з командою Тимошенко було хоч і логічним, але для багатьох - неочікуваним.

Як стало відомо "Апострофу", перемовини про об`єднання велися ще від літа, але з огляду на різні причини політики оформили співпрацю лише зараз. "Розуміючи, що таке об`єднання значно посилить позиції Тимошенко, на Банковій усіляко намагались цьому перешкоджати. Зокрема, постійно викидалися через різні канали "поради", що об’єднуватися не варто, бо у ЮВТ більш національно свідомий виборець, а у Тарути - російськомовний", - розказують у штабі Тимошенко, додаючи, що зрештою аналіз і фокус-групи показали інше.

На думку політолога Костянтина Бондаренка, Тарута - авторитетний, але не електоральний. "Таких поважають, але за таких не голосують", - додав експерт, наголошуючи, що все одно об`єднання політиків може мати неочікуваний результат.

"Іноді при об‘єднанні політиків діє принцип легування, добре відомий хімікам і металургам. Коли у середині ХІХ століття Мюшет (Роберт Форестер Мюшет, англійський металург, - "Апостроф") додав до сталі 2,5% марганцю, він отримав надміцний сплав. Здавалося б, доза мікроскопічна, але результат - вражаючий. Що отримала Тимошенко? В першу чергу - легітимізацію в очах частини виборців Південного Сходу. Маю гіпотезу, що насамперед серед тих виборців, які, як не дивно, були готові голосувати за Зеленського (останнім часом він здійснив експансію в електоральну нішу 45+, тепер ці голоси частково можуть відійти від нього)", - зазначає експерт, додаючи, що саме Тарута може стати каталізатором активності Тимошенко в іншому плані.

"Він посилає сигнал - не стільки своєму виборцю, скільки регіону. Об‘єднання Тимошенко й Тарути практично не віднімає голосів від Олександра Вілкула (це інша ніша), але розширює електоральні можливості Тимошенко. Вона перестає конкурувати виключно з Порошенком на Заході і в Центрі", - резюмував експерт.

Окрім того, як вже писав "Апостроф", на думку політолога Петра Олещука, Тарута розпочав президентську кампанію не з метою участі у президентських перегонах.

"Це робиться з прицілом на парламентські вибори. Щоб потім претендувати, наприклад, на посаду прем'єр-міністра в нових розкладах. Тому що будь-якому президенту, хто б ним не був, необхідний буде, з одного боку, прем'єр-міністр, на якого можна покластися в східних областях, а з іншого боку, технократ, який би не ліз в його президентські справи. Тут має бути такий тандем", - зазначив "Апострофу" політолог, підкреслюючи, що новому президенту в цій ситуації вигідно зробити ставку на "центриста-технократа, який представляє схід України і в той же час не пов'язаний з колишніми регіоналами".

Саме такою кандидатурою, на думку експертів, і може стати Сергій Тарута.

За інформацією політолога Володимира Дзівідзінського, Тарута продовжить активну виборчу кампанію і передвиборчий тур по країні. Плануються і спільна з Тимошенко відеореклама, і спільні бігборди. "Але на парламентські вибори партія "Основа "піде окремо від "Батьківщини", - сказав "Апострофу" Дзівідзінський.

Фото:facebook.com/Sergiy Taruta

"Великий об’єднувач"

Взагалі, одним із перших об’єднавчий процес запустив лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко, взявши під крилом своєї партії спочатку "Альтернативу" Єгора Фірсова, а потім "Європейську партію" Миколи Катеринчука й "Рідну країну" Миколи Томенка.

Пізніше, у кінці лютого, Андрій Садовий після тривалих переговорів вирішив зняти свою кандидатуру з виборів на користь Гриценка.

"Настав час - об'єднати зусилля і перемагати мародерів, щоб дати шанс Україні й українцям. Через кілька годин - зустріч з Андрієм Івановичем. Будемо ухвалювати рішення. Важливе та відповідальне", - анонсував тоді так зустріч на своїй сторінці в Facebook Анатолій Гриценко.

Крім того, як підтвердили "Апострофу" джерела в штабах Анатолія Гриценка і Юлії Тимошенко, після "кави" з Садовим Гриценко зустрічався і з Юлією Володимирівною. Політики обговорювали умови політичної конкуренції, в якій не будуть воювати один з одним.

"Ми об'єднуємося проти фальсифікацій, але якщо говорити більш масштабно, то хочемо об'єднати зусилля, щоб президентом знову не став Порошенко", - так прокоментував зустріч "Апострофу" один зі штабістів Тимошенко.

Про необхідність висунення єдиного кандидата в президенти від демократичних сил політики говорять довго. Однак до останнього не могли вирішити, хто саме має очолити цей рух. Мабуть, через це об’єднання Гриценка з Садовим відбулось з запізненням і навряд чи якось вплине на перебіг президентської кампанії. Втім, як зазначають політологи, "союз" може стати в нагоді політикам перед парламентськими виборами.

Південно-східний акцент

На думку багатьох політологів, саме те, як проголосує південно-східний регіон може суттєво позначитись на кінцевому результаті виборів. А в цьому регіоні, як відомо, завжди було багато симпатиків "Опозиційного блоку".

"Ніша біло-блакитних дуже велика - це близько 20-25% відсотків. Більше неї - тільки ліберали-демократи і демократична опозиція", - зазначає в коментарі "Апострофу" політичний експерт МЦПД Ігор Петренко.

Втім, розкол партії, коли Юрій Бойко вирішив об’єднатись з політичною силою Вадима Рабиновича "За життя", дещо послабив їхні позиції й роздробив голоси виборців.

Однак, в останній день, коли кандидати в президенти могли зняти свою кандидатуру з виборів, лідер партії "Наші" Євгеній Мураєв вирішив підтримати заступника голови парламентської фракції "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула та закликав усіх своїх прихильників голосувати за нього.

Як зазначив в коментарі "Апострофу" колега Олександра Вілкула по фракції Вадим Новинський, на його думку, саме Вілкул мав би стати єдиним кандидатом від усіх прогресивних опозиційних сил, які, в тому числі, мають свої представництва на південному сході України.

Фото: Євген Котенко

"Ми виступали завжди за те, щоб всі прогресивні опозиційні сили об'єдналися заради майбутнього, миру, економічного розвитку і процвітання нашої країни", - зазначив політик. Для цього, на його думку, всі політики повинні забути про свої політичні амбіції і "об'єднатися заради майбутнього країни" навколо однієї кандидатури.

Власне, задля цього політики збирають об'єднавчий з'їзд "Опозиційного блоку", під час якого, як планується, буде створена єдина партія. Дане рішення вже підтримали партія "Сильна Україна", громадський рух "Партія миру", "Партія християнських соціалістів" і партія "Наші".

"Упевнений, що ця єдина сила впевнено переможе на майбутніх парламентських виборах. Ми підемо єдиним фронтом і переможемо", - резюмував Новинський.

З прицілом на парламент

Один із головних чинників, який рухає політиків у напрямку об'єднавчих процесів - протистояння чинному президенту, вважає політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"Це головний мотив усіх подібних процесів", - відзначає експерт.

За його словами, в цій виборчій кампанії всього 8 кандидатів у президенти, які мають якусь політичну вагу, і більшість з них уже визначилися. Однак, залишається ще лідер Радикальної партії - Олег Ляшко, який грає в одній ніші з Юлією Тимошенко.

"І, до речі, РПЛ з "Батьківщиною" дуже часто виступають єдиним фронтом у своїх вимогах до влади. А так як у радикалів не все гаразд із рейтингами, це може також підштовхнути їх лідера до подібних об'єднавчих процесів. З іншого боку, у нього досить відома політична сила, зі зрозумілою аудиторією, тому для нього важливо, щоб можливе об'єднання з кимось не зіграло йому в мінус", - вважає експерт.

На думку Петренка, якщо президентом залишиться Петро Порошенко, в парламенті без сумніву буде створена антипорошенківська коаліція, яка й так вже досить давно почала формуватися.

"Головним драйвером спочатку виступив Міхеїл Саакашвілі, однак потім ці рухи дещо вщухли. У зв'язку з останнім скандалом навколо "Укроборонпрому" і наближенням виборів ці активності почали відновлюватися і можуть дійсно досягти певного результату", - резюмує експерт.

У свою чергу політолог Андрій Золотарьов вважає, що подібні об'єднання жодним чином не позначаться на рейтингах кандидатів.

"Ніколи в політиці не відбувається механічного складання рейтингу", - сказав Золотарьов в коментарі "Апострофу".

Політолог також додав, що об'єднання політиків перед виборами - як президентськими, так і парламентськими - ще можливі.

"Я думаю, спроби будуть. Але кардинальних союзів не варто очікувати. Якщо і будуть, то це об'єднання фігур третього ешелону, які не мають жодної ваги", - підкреслив Золотарьов.

Втім, чи вплинуть подібні об'єднання на результати виборів - дізнаємося вже за кілька тижнів.