RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кому влада? Що за закон про столицю ухвалює Рада і коли будуть вибори в Києві

Що в "Слузі народу" придумали для Києва

Що в "Слузі народу" придумали для Києва Фото: Getty Images

Верховна Рада 3 жовтня ухвалила в першому читанні проект закону "Про столицю". Одним з ініціаторів змін виступив нардеп від "Слуги народу" Олександр Ткаченко, що, цілком можливо, може стати головним конкурентом Віталія Кличка за крісло глави Києва.

В законі є безліч нововведень, серед яких одне з найважливіших - розмежування посад мера і глави КМДА. На цьому, як відомо, наполягають в Офісі президента. Дуже активно цього вимагає глава ОПУ Андрій Богдан. Цікаво, що з проекту закону зникла дата дострокових виборів в Києві, які хотіли призначити на 8 грудня.

"Апостроф" розповідає, як саме зміниться структура влади в Києві після ухвалення законопроекту у другому читанні.

Що з виборами в столиці

Кілька співрозмовників в партії "Слуга народу" повідомили "Апострофу", що практично прийнято рішення про те, що виборів у Києві 8 грудня не буде. Цим обумовлено те, що конкретної дати виборів в ухваленому законопроекті 2143-3 немає (на відміну від початкового документа 2143).

Співрозмовники "Апострофа" кажуть про те, що найімовірніше проведення виборів навесні, хоча не відкидають, що вибори можуть провести і восени 2020 року, як і належить за законом.

Одна з причин такої неквапливості в питанні проведення виборів - відсутність рейтингового кандидата у "Слуги народу", який міг би перемогти Кличка на мерських виборах.

Один з головних претендентів - Ткаченко з цим завданням не впорається.

"Ми також побоюємося Притулу, який, якщо піде, точно може "зробити" і нас, і Кличка, тому було прийнято рішення заморозити це питання", - сказало джерело.

Хоча співрозмовники не виключають, що Ткаченка можуть призначити або головою КМДА, або на іншу посаду у виконавчій владі. "З ним були певні домовленості, тепер нам треба вирішувати, як розрулити це питання", - зазначив співрозмовник зі "Слуги народу".

Також в партії хочуть провести розширену децентралізацію, про що раніше писав "Апостроф", і призначати префектів в області. Це також внесло свої корективи в вибори у столиці. Такі зміни в партії якраз і хочуть встигнути провести до місцевих виборів.

Розділяй і володарюй

Головне нововведення проекту закону - поділ посад голови міста і голови Київської міськдержадміністрації, а також створення виконавчого органу Київради - Магістрату Києва. І міськраду, і Магістрат очолюватиме обраний мер. Магістрат відповідатиме і за земельні питання, які давно стали проблемою для Києва.

У свою чергу глава КМДА отримає наглядові функції. Він відповідатиме за відповідність законам і Конституції України рішень, прийнятих Київрадою. У разі будь-яких порушень - глава КМДА зможе через суд заблокувати будь-яке рішення міськради.

Скорочуй і володарюй

Ще одна важлива новація закону "Про столицю" - повернення райрад, а також скорочення числа депутатів Київської міськради.

Депутатів в міськраді тепер буде 80. При цьому з трударів на громадських засадах вони перетворяться на політиків, які отримуватимуть зарплату. Втім, не без підводних каменів: тепер доведеться заповнювати е-декларації.

Вибори до Київради проходитимуть за відкритими партійними списками. Для проходження партіям треба буде набрати мінімум 5%.

Столицю буде розділено на 10 районів, в яких буде обиратися глава району, 20 депутатів райради, виконком і глава виконкому, якого призначатимуть через конкурс. Депутатів до райрад обиратимуть за мажоритарною системою.

Це не стратегія VS Це Європа

Чинний мер Києва Віталій Кличко, який може стати головною жертвою нового закону, вважає його таким, що суперечить інтересам киян.

"Якщо депутати ухвалять цей безглуздий закон, вони діятимуть не в інтересах Києва і киян. А Київ стане першою жертвою централізації влади в державі", - заявив він.

Він також побоюється, що гроші на зарплати нових депутатів дістануть з кишень киян.

Також йому не подобається, що глава КМДА, який призначатиметься, зможе зупиняти рішення Київради. Кличко вважає, що таким чином КМДА перетворюють на прокуратуру.

"Це - не стратегічний закон, який потрібно ухвалити, щоб він працював протягом десятиліть. Цей законопроект спрямований тільки на вирішення одного питання - прикриття неконституційної зміни влади в Києві", - заявив Кличко.

У свою чергу сам Ткаченко вважає такий проект закону вкрай важливим для столиці. Він зазначає, що зараз між центральною і столичною владою існує "кругова порука", яка дозволяє творити те, що потрібно, вирішуючи свої справи в Києві.

Новий же закон, на його думку, поверне Києву "нормальні європейські правила самоврядування". Ткаченко зазначає, що, незважаючи на заяви Кличка, саме цей закон поверне владу в столиці безпосередньо киянам.

Читайте також