RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи стане краще, але є нюанси: як запускають 4G в столичному метро

Коли в підземці з'явиться нормальний зв'язок

Коли в підземці з'явиться нормальний зв'язок Фото: unian

У четвер, 12 березня, Київрада може ухвалити рішення про повноцінний запуск в столичному метро послуги 4G. Про те, через що кияни досі їздять в метрополітені без зв'язку, і чому мерія так довго зволікала з цим питанням, розбирався "Апостроф".

Історія питання

З 5 березня три всеукраїнських мобільних оператори почали надавати послуги 4G в столичному метро. Правда, поки тільки на одній станції київського метрополітену - "Академмістечко". Успіх, скажімо прямо, доволі сумнівний. Тим більше, епопея з нормальним стільниковим зв'язком та Інтернетом в підземці тягнеться вже багато років. Спочатку київська влада обіцяла запустити в метро Wi-Fi, але пізніше не змогла здійснити навіть 4G.

Запустити 4G в метро Києва керівництво столиці вперше пообіцяло ще в 2013 році. Однак за цей час ні за голови КМДА Олександра Попова, ні за мера Віталія Кличка, який вже 6 років керує столицею, там не змогли виконати це завдання. Пізніше з'явилася ідея провести мережу Wi-Fi. Але всі спроби запустити, здавалося б, елементарний з технічної точки зору проект, закінчувався фіаско.

У 2014 році на міському конкурсі перемогла компанія Mosquito Mobile. Крім швидкісного інтернету в її завдання входило проведення відеоспостереження в метро. Передбачалося, що мережа на всіх станціях запрацює вже до кінця 2016 року. Формально компанія виконала обіцянку і провела систему Wi-Fi на 17 станціях метрополітену. Але все це було зроблено настільки неякісно, а з'єднання проходило з такими перебоями, що в результаті ця історія закінчилася повним провалом.

Пізніше, в 2016 році, Mosquito пробував ще раз перезапустити Інтернет, а заодно заробити на рекламі перед підключенням до мережі. Однак уже через рік реклама зникла, а подальше розширення мережі призупинили через "фінансову неспроможність" інвестора. Головною причиною заморозки називають припинення фінансування з боку основного акціонера Mosquito Mobile Олександра Адарича, який також є співвласником визнаного неплатоспроможним Фідобанку.

Зрештою КМДА з 1 лютого 2018 року розірвала угоду з компанією Mosquito Mobile, пообіцявши оголосити новий конкурс. Однак тендер на будівництво мережі Wi-Fi не відбувся. Замість нього в жовтні 2018 року мобільні оператори почали готуватися до конкурсу на поставку обладнання та проведення технічних робіт з впровадження в столичному метрополітені зв'язку 4G.

Тут процедура теж тягнулася довго. У липні 2019 року оператори в рамках тендеру вибрали компанію Huawei в якості постачальника рішення для будівництва загальної 4G-мережі в столичному метрополітені. Вигода полягала в тому, що технічне рішення від китайців дозволяє використовувати одну базову станцію одночасно всім трьом всеукраїнським мобільним операторам.

Інтернет здорової людини

Зараз на підземних станціях метро, в перегонах і на ескалаторах працює лише мережа мобільного зв'язку стандарту 2G. Свого часу її будівництво було профінансовано трьома мобільними операторами в рівних частках. Втім, не секрет, що зв'язок часто пропадає, а Інтернет працює тільки на "обраних" станціях.

Але і тут не обійшлося без маніпуляцій. Зараз для розгортання 4G на станції "Академмістечко" Київстар, Vodafone України і lifecell використовували частоти в діапазоні 1800 МГц. Як розповідають експерти, ця частота не призначена для інтенсивного використання Інтернету та мобільного зв'язку.

Але в майбутньому, обіцяють оператори, також буде задіяний діапазон 2600 МГц, що дасть змогу забезпечити кращу якість і швидкість мобільного інтернету. Втім, коли це станеться - невідомо. Як і незрозуміло, чому не можна відразу зробити "роздачу" нормальної якості. Таким чином, є ризик того, що 4G буде тільки на папері, а фактично станеться апгрейд старого 2G.

Позитивним моментом є те, що всі роботи профінансують "тріо" всеукраїнських операторів. Однак для початку виконання робіт необхідно погодити з КМДА і керівництвом метрополітену процедуру допуску підрядника до робіт.

"Всі три мобільних оператора об'єднали зусилля, щоб запустити довгоочікуваний 4G-інтернет якомога швидше на першій станції київського метро. І все, що нам необхідно для запуску на інших станціях - відповідне рішення депутатів Київради", - зазначив в коментарі "Апострофу" президент компанії "Київстар" Олександр Комаров.

Для повноцінного запуску і розгортання 4G на всіх станціях протягом 2020 року депутати Київської міської ради повинні ухвалити рішення про плату за доступ телеком-операторів до інфраструктури міста, зокрема метрополітену. Якщо таке рішення буде прийнято депутатами на найближчій сесії міської ради 12 березня, то всі три оператора планують запустити 4G ще на 8 станціях метро протягом першого півріччя.

"Цей проект рішення на рівні Києва встановлює прозорий механізм формування плати за доступ операторів і провайдерів до елементів міської інфраструктури. Якщо врахувати, що всього в Києві налічується близько 35 суб'єктів господарювання (провайдерів і операторів), які здійснюють такий доступ, то таке рішення, безумовно, потрібно приймати. І, безумовно, перш за все кияни чекають появу 4G в метрополітені та в цілому кращу якість зв'язку", - сказав в коментарі "Апострофу" голова постійної комісії Київради з пи осам транспорту, зв'язку та реклами Олексій Окопний.

Втім, з огляду на нюанси з частотами - а отже, і з якістю зв'язку та Інтернету - киянам і гостям столиці рано радіти. Покращення, звичайно, буде. Але не кардинальне...

Читайте також