RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Усе найкраще для киян: навіщо інвестори взялися за реновацію будівлі в центрі Києва

Вдихнути друге життя в застарілу будівлю - складне, але здійсненне завдання

Вдихнути друге життя в застарілу будівлю - складне, але здійсненне завдання Проєкт "Квіти України" Фото: instagram.com/anton_kalambet

Київ росте. Щільність забудови збільшується. Як посилити міське середовище сучасними ергономічними будівлями в умовах нестачі вільних земельних ділянок в центрі Києва? Рішення пропонують девелопери, котрі займаються реновацією функціонально застарілих будівель. З цією метою ПАТ "Квіти України" почали процес реновації будинку 80-х років минулого століття.

Що таке Rockwill Group?

Понад сім років тому із невеликого інвестиційного проекту почалася історія RockwillGroup. За ці роки компанія реалізувала понад двадцять реконструкцій і реставрацій в Празі. Всі вони знаходяться в центральних районах міста, Прага-1 і Прага-2. Там розташоване Старе місто, точка тяжіння туристів з усього світу, що входить до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Чому локація реалізованих проектів важлива? У Чехії діють чіткі закони, які регламентують правила реновації, редевелопмента або реставрації будівель, яких віднесено до історичних об'єктів. У країні діє урядовий Національний інститут з охорони спадщини (NPU), який охороняє 40 000 будівель. Правила, що обмежують, в тому числі висоту і обсяг оновлюваних будівель, регулюють весь процес змін. Перед їх початком девелопери або будівельні організації повинні подати заявку в місцеві муніципалітети з розширеними повноваженнями, які потім отримують висновок в Національному інституті з охорони спадщини. Протягом максимум 20 днів його співробітники зобов'язані винести рішення. Девелопери зобов'язані інформувати інститут про початок будівництва, щоб дати йому можливість контролювати дотримання всіх норм.

Діючи в цих суворих обмеженнях RockwillGroup успішно запустила понад два десятки проектів, зробивши їх рентабельними. RockwillGroup також реалізували пару проектів у Відні, три в Лондоні і один в Дубаї. Компанія продовжує масштабуватися, розвиваючи географію і типологію своїх проектів.

У Києві RockwillGroup планує реалізувати не менше десяти успішних кейсів. Можливо, до проектів зі сфери комерційної нерухомості додадуться житлові об'єкти і промислового девелопменту. Такі, як новий проект з будівництва заводу з виробництва соків і концентратів, який зараз фіналізується в Угорщині. Інвесторами проекту реконструкції будівлі "Квіти України" є компанії Rockwill Wealth Solution (Великобританія) і Rockwill Immobilien (Чехія).

Історія "Квіти України"

Будівля зводилася з 1983 по 1985 рік за проектом архітекторів Н.А.Левчук, Е.Д.Гончаренко, Б.М.Лаврова. Більше 20 років її експлуатували невеликі орендодавці і супермаркет. У зв'язку з недоліком фінансів від здачі площ в оренду, в ній не проводилися поточні та капітальні ремонтні роботи. Про створення комфортних, ергономічних і сучасних офісів говорити не доводиться. Будівля не є історичною і ніколи не перебувала ні в жодному з реєстрів історичних пам'яток або об'єктів культурної спадщини.

Інвестор обіцяє, що будівлі залишать ім'я, дане їй при народженні - "Квіти України". Так буде називатися майбутній діловий і творчий центр, що знаходиться на вулиці Січових Стрільців, 49. Як же центр "Квіти України" допоможе місту і городянам?

Альтернативний проект "Квіти України" instagram.com/anton_kalambet
1 / 1
Альтернативний проект "Квіти України" instagram.com/anton_kalambet
1 / 1
Альтернативний проект "Квіти України" instagram.com/anton_kalambet
1 / 1
Альтернативний проект "Квіти України" instagram.com/anton_kalambet
1 / 1

Розвантаження дорожньої магістралі

Згідно з аналітичним щорічним рейтингом Traffic Index, опублікованому на початку 2021 року компанією TomTom, Київ піднявся на 5 пунктів вгору і посів сьоме місце серед 416 міст світу за щільністю дорожнього руху. І це не дивлячись на 4% скорочення інтенсивності через карантин. Згідно з даними infoportal, вулиця Січових Стрільців стабільно є однією з найбільш завантажених дорожніх магістралей, що зберігають високу щільність руху, яка посилюється в години пік. Причини зрозумілі - вузьке дорожнє полотно з'єднує Лук'янівську і Львівську площі, з якої починається умовна позначка центру Києва. По ній проходять 3 тролейбусних лінії і 13 ліній маршруток.

Драматизм посилюють стихійні парковки уздовж вулиці. Як центр "Квіти України" розвантажить вулицю? На його території буде знаходиться парковка для велосипедів, мотоциклів і електросамокатів. Також буде побудований автоматичний підземний паркінг на 40-45 паркомісць. Це буде перший приклад реалізованого підземного паркінгу бізнес-будівлі в даній локації.

Сучасний оазис

На фасаді будівлі "Квіти України" відновлять виноград сорту "Вічі", що оздоблював його колись. Також на експлуатованому даху з'явиться простір для відпочинку з ландшафтним сучасним дизайном і зоною відпочинку.

Уявляєте, який вигляд на центр Києва буде відкриватися для гостей будівлі, куди вони будуть приходити, щоб провести день в прохолодній зелені з келихом вина під звуки живої музики? Там проводитимуть семінари, конференції, творчі зустрічі. Це особливо важливо для цього району - він завжди був центром творчого кластера.

Культурний і діловий центр

Дослідивши потреби жителів району і тих, хто там працює, в будівлі запланували ресторани і кафе, куди всі бажаючі будуть приходити на сімейні сніданки, бізнес-обіди або для того, щоб відзначити свято. У центрі буде розміщено спортивний центр і супермаркет. На п'яти поверхах - сучасні і ергономічні офіси коворкінгу. Такий формат офісних просторів - зовсім свіжа тенденція і він знайшов своїх шанувальників.

Цифри від InstantGroup показують, що в 2021 році, незважаючи на пережиту пандемію і локдаун, передбачається зростання коворкінгу на 21%. 71,5% орендарів планують повернутися до своїх робочих місць в коворкінг. За даними ColliersInternational (Україна), за останні три квартали 2020 року загальний обсяг орендованих в коворкінгу площ збільшився на 22%. Для тих, хто любить гнучкий формат коворкінгу, будуть організовані комфортні робочі місця, які дадуть змогу представникам різних компаній спілкуватися один з одним вільно, зав'язувати ділові відносини і формувати ефективний нетворкінг.

Високі стандарти інклюзивності

Звичайно ж, вхідні групи і всі рівні будівель "Квіти України" будуть спроектовані так, щоб доступ до нього був комфортний для всіх бажаючих, в тому числі для людей з обмеженими можливостями пересування. Проект "Квіти України" декларує гуманістичні стандарти інклюзивності.

Читайте також

Новини партнерів