RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Із жахом чекаю на вихід українських команд на європейську арену - Артем Франков

Відомий журналіст розповів про реалії українського футболу

Артем Франков Артем Франков Фото: footballgazeta.com

Колишній член Виконкому ФФУ, головний редактор журналу "Футбол" АРТЕМ ФРАНКОВ в інтерв'ю "Апострофу" розповів про долю чемпіонських перегонів, реалії українського футболу, боротьбу з договірними матчами, нового президента Прем'єр-ліги і про те, що може підняти футбол в Україні на новий рівень.

- Чемпіонат України вийшов на фінішну пряму. Кого ви вважаєте фаворитом у боротьбі за золоті медалі?

- Боротьба може завершитися вже у ці вихідні у матчі "Шахтар" - "Зоря", оскільки луганчани - це єдиний клуб окрім "Динамо", який здатний відібрати очки в "Шахтаря". Ми всі прекрасно знаємо, що в "Шахтаря" набагато кращий показник різниці м'ячів, саме тому "Динамо" потрібно не просто перемогти в особистій зустрічі, яка відбудеться у Києві, а ще й щоб "Шахтар" десь втратив якісь очки.

Наскільки це ймовірно? Футбол покаже (розмова відбулася до того, як "Динамо" втратило очки у матчі з "Маріуполем", - "Апостроф"). Слава Богу, що у нас про це говорять і пишуть, про це розмірковують вболівальники, і, я думаю, вони реально прийдуть на стадіон на матч "Динамо" - "Шахтар". Це нам ще пощастило. Якби не було інтриги, то тенденція падіння відвідуваності була б фатальною і виглядала б значно огидніше.

- Ви вважаєте, що все-таки "Зоря" вирішить долю чемпіонства?

- Справа в тому, що якщо "Зоря" не відбере очки в "Шахтаря", то очне протистояння матиме лише принциповий сенс, але не спортивний.

- "Динамо" ж може спробувати до гри з "Шахтарем" скоротити різницю м'ячів. А ви вірите у велику перемогу над "гірниками"?

- А ви вважаєте, що "Динамо" може обіграти "Шахтар" з рахунком 5:0? Теоретична можливість існує. Але я виходжу з реалій сучасного футболу, з того, де є якісь варіанти чогось досягти. Зрештою, немає ж ніяких гарантій, що "Динамо" обіграє "Шахтар" в Києві.

Фото: facebook.com/fcdynamoua

- Ні, звичайно. Чи правильним ви вважаєте те, що чемпіон визначається за різницею м'ячів, а не за кількістю перемог, очними зустрічами або в "золотому матчі", як було раніше?

- Скажу з досвіду, що не існує справедливої на 100% системи. Завжди є недоліки. Питання в тому, коли твоя улюблена команда підпадає під недоліки цієї системи. Звичайно, і різниця м'ячів, і особисті зустрічі мають свої недоліки. Згадайте, як свого часу вболівальники "Шахтаря" розповідали: "Як же так, ми вас двічі обіграли у чемпіонаті, а ви чемпіони? Що ж ви за чемпіони такі?" Кияни у відповідь говорили: "Дивіться в турнірну таблицю, ми там чемпіони". І зараз у "Шахтаря" з'являється можливість сказати те ж саме. Питання в тому, як вони себе покажуть: чи згадають свої "наїзди" тих часів. Чи вважатимуть вони себе неповноцінними чемпіонами?

Скажімо так, система визначення чемпіона за різницею м'ячів - абсолютно робоча, перевірена роками. Не можу сказати нічого хорошого або поганого з цього приводу. Регламент для всіх однаковий: коли команди виходять на старт, вони знають, що їм потрібно зробити.

- Технічна поразка "Динамо" в Маріуполі ("Динамо" відмовилося їхати в Маріуполь через загрози безпеці, - "Апостроф") - чи є ця гра ключовою у боротьбі за чемпіонство, оскільки киянам не вистачає цих очок?

- У мене специфічне ставлення до цього матчу. Я знаю підґрунтя цієї справи і думаю, що Ігор Суркіс в даному випадку повів себе як хороша людина, що піклується про своїх людей. Він дійсно знав, що є небезпека, і не повіз свою команду до Маріуполя, виходячи з того, що беріг життя футболістів. Тільки так. Очки тут не мали жодного значення.

- Боротьба за Лігу Європи: "Зоря" і "Ворскла", ясна річ, вийдуть в єврокубки, а що скажете про "Верес" і "Маріуполь"? Як ви думаєте, хто з них посяде п'яте місце? І чи потрібні ці клуби в єврокубках?

- Цинічне питання, на яке буде цинічна відповідь, швидше за все. Наші клуби наступного ешелону абсолютно не готові до боротьби в єврокубках. Не знаю, наскільки гідно вдасться "Зорі" протистояти суперникам цього разу. Це абсолютно чудовий клуб, у якого варто повчитися, як за таких втрат, за мінімуму ресурсів гідно протистояти не тільки українським, а і європейським клубам. На жаль, ми дуже добре пам'ятаємо, як останнім часом виступали "Ворскла" і "Олександрія". І я з жахом чекаю на вихід наших команд на європейську арену.

- І все-таки кому ви віддаєте перевагу: "Маріуполь" або "Верес"?

- Я взагалі вважаю "Верес" глобальною помилкою Федерації футболу України. Я глибоко переконаний, що ніяких фундаментальних претензій до "Десни" (Чернігів) не було, щоб її усувати. Більше того, тоді повірили якимсь гарантіям з боку керівництва міста Рівне, з боку клубу "Верес" (Рівне), що він приведе інфраструктуру в порядок, що там буде стадіон. А ми зараз цього й близько не бачимо.

В принципі, Федерація футболу встромила ніж у... Я вже й не знаю, в який орган нашої Прем'єр-ліги в плані відвідуваності. Я впевнений, що стадіон в Чернігові заповнювався б на багатьох матчах нашого чемпіонату. А ось із відвідуваністю, вибачте, команди "Верес" у нас великі проблеми. Я розумію, що це тільки одна сторона проблеми і потрібно говорити багато про що, але... Мені зараз хочеться зазирнути в очі деяким діячам і запитати: "Ну що? Ви обіцяли, і чим ви тепер відповісте за свої обіцянки, точніше, як ви плануєте себе покарати за те, що ви збрехали?"

Фото: facebook.com/veres.club

- Як ви думаєте, коли наш футбол повернеться на рівень, скажімо 2014-2015 років, коли наші клуби гриміли в єврокубках?

- Це залежить від країни. Зрештою, футбол - це все-таки відображення справ у нашій країні. І як тільки наша країна знову перетвориться на процвітаючу... Гаразд, "процвітаюча" - це дуже гучне слово. Але 2013 рік був досить хлібним в цьому плані. Якщо ми через якийсь час вийдемо на той же рівень доходів, зокрема футбольних олігархів, звичайно ж, ми отримаємо клуби нового рівня.

Дивіться, що зараз відбувається: ось є президент "Динамо" Ігор Суркіс і президент "Шахтаря" Рінат Ахметов. Скільки їм потрібно вкладати в свої клуби? І заради чого? Заради такого чемпіонату точно не варто. Значить, купувати гравців тільки для десятка матчів у Лізі чемпіонів/Лізі Європи? Це дуже серйозна дилема, яку зараз вирішують власники клубів і яка досить болісно позначається на всьому нашому рівні, тому що ми звикли міряти наш футбол за виступами лідерів. "Динамо" і "Шахтар", припустімо, показують результати: "Динамо" грало з "Лаціо", "Шахтар" зустрічався з "Ромою". Це було чудово. Але ми, як правило, не звертаємо уваги на те, що відбувається далі. А насправді зараз наступають аграрні клуби. Що у нас працює? Сільське господарство. Так, це надія. Інше питання в тому, що ці клуби представляють, як правило, не обласні центри і там велика проблема з уболівальниками, але це можна вирішувати.

Можливо, на нас чекає зовсім інше майбутнє нашого футболу. Можливо, господарі клубів навчаться заробляти на цьому, а не просто бути меценатами. Можливо, відбудеться ще щось. А можливо, ми розквітнемо завдяки зростанню нашого спільного добробуту, розвитку економіки та видатному впливу Євросоюзу на неї. Я не дуже в це вірю, але цілком припускаю, що я не маю рації. Так ось, коли ми розквітнемо, наші клуби повернуться до попереднього стану, можливо, що оживуть "Металіст", "Дніпро" і все взагалі буде добре.

- І останнє запитання. Українську Прем'єр-лігу очолив швейцарський фахівець. Які плюси та мінуси призначення Томаса Гріна?

- Зізнаюся, нічого поганого чи хорошого про цього фахівця сказати не можу. Потрібно буде подивитися на його діяльність. Він проголосив, що має намір організувати централізований пул. Він вирішуватиме цю проблему наступним чином: як тільки закінчиться термін дії старої угоди, згідно з якою клуби володіють усіма іміджевими правами, він сподівається, що Федерація футболу на блюдечку з блакитною облямівкою піднесе йому той самий централізований пул.

Чесно кажучи, в чому прикол іноземця і як може скластися враження, що він рівновіддалений, я не знаю. Наскільки я пам'ятаю, його все-таки запросив президент ФФУ Андрій Павелко. Тобто він ніяк не рівновіддалений, принаймні від окремих керівних кіл. Тому я дивлюся на його діяльність із серйозною підозрою.

Тим більше, що Маркіян Ключковський, як віце-президент, м'яко кажучи, вселяє сумніви, тому що він юрист, але жодним чином не футбольна людина.

Що з цього вийде? Поки я налаштований дуже скептично. Більше того, я ж спостерігав за цими легіонерами в різних областях футболу в Україні. Франческо Баранка на чолі комітету з етики та чесної гри - нуль. Це той "доробок", який зараз представляє Франческо Баранка. Він весь час обіцяє, але, на жаль, у нас зараз нічого немає в плані боротьби з "договірняками". Більше того, Баранка свого часу розповідав, що саме його поява (в Україні) налякала любителів брудних ігор, які, начебто, зачаїлися. Але це нісенітниця, зрозуміло. Ми зараз бачимо, що клуби, які сумніваються в тому, що відбувається, підкладають справи ледь не під комітет з етики.

Та ж історія з Прем'єр-лігою: знову ж легіонер, знову ж людина, яка не в курсі нашої ситуації, чужа для всіх клубів, але в той же час із певною силою. Адже він же не просто так прилетів в Україну і сказав: "Доброго дня, я хочу бути президентом Прем'єр-ліги". Подивимося на його дії, як проходитимуть збори. На жаль, з певного часу в нас в Прем'єр-лізі "забили болт" на все. На збори ходять треті-четверті люди, а президенти майже не з'являються. Чому так? Напевно, вони розчарувалися в самій ідеї Прем'єр-ліги. У всьому світі Прем'єр-ліга заробляє гроші: вона генерує, ділиться з клубами, але в жодному разі не збирає, вибачте, просто внески. Володимир Генінсон довго бився над цим питанням. Він, на жаль, не зміг вирішити цю проблему, але якщо Томас Грін із залученням адмінресурсів Федерації футболу її вирішить... Подивимося, до речі, як це буде, і як у клубів з кров'ю і м'ясом видиратимуть їх споконвічні права.

Читайте також

Арсенал - Челсі - 5:0 "червоний" рекорд у лондонському дербі

Арсенал та Челсі влаштували фантастичне видовище у матчі чемпіонату Англії

Реал - Барселона - 3:2 матч-трилер у Ель-Класіко

В Ель-Класіко Реал обіграв Барселону, двічі програючи по ходу матчу

Манчестер Сіті - Челсі - 1:0 Мудрик і Ко програли битву за єврокубки

Манчестер Сіті у дуже важкому матчі обіграв Челсі та вийшов у фінал Кубка Англії