RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Один з найкращих в історії: кого втратив світ зі смертю Марадони

Як жив великий аргентинський футболіст Дієго Марадона

Як жив великий аргентинський футболіст Дієго Марадона

25 листопада в своєму будинку в Буенос-Айресі помер Дієго Марадона, який був легендою світового футболу і одним з найкращих гравців в історії. "Апостроф" згадує найцікавіші історії з життя легендарного футболу. Геній футболу, мільйонер, плейбой, наркоман, скандаліст, легенда. Всі ці епітети цілком можна застосувати до Дієго на прізвисько "Золотий хлопчик". В кінці 2000 року ФІФА заснувала нагороду "Гравець століття". За підсумками інтернет-голосування перше місце з величезним відривом зайняв Марадона. ФІФА навіть довелося зробити цю нагороду об'єднаної, так як чиновники федерації обрали найкращим Пеле.

Марадона народився 30 жовтня 1960 року в місті Ланус, який знаходиться в провінції Буенос-Айрес. Дієго був п'ятою дитиною в сім'ї, з'явившись на світ після народження чотирьох сестер. Марадона з ранніх років захопився футболом і цілими днями грав з однолітками. Спочатку він грав на позиції захисника, але пізніше став нападником. У віці дев'яти років він прийшов на перегляд в юнацьку команду віком до 14. Тренер команди був настільки вражений навичками футболіста, що не міг повірити в його вік.

З 12 років Марадона грав за молодіжний склад "Архентінос Хуніорс". Тренеру доводилося приховувати вік Дієго, так як він був менше мінімально допустимого. У віці 15 років юний Марадона дебютував за основний склад, а за збірну Аргентини вперше зіграв в 17 років.

За "Аргентинос Хуніорс" Марадона грав з 1976 по 1981 рік, а потім перейшов в "Боку Хуніорс", в складі якої став чемпіоном Аргентини.

Через рік Дієго перебрався до Європи. Аргентинця за рекордні на той момент вісім мільйонів доларів купила "Барселона". В Іспанії форвард провів відмінний перший сезон, забивши 23 голи в 35 матчах. Наступний сезон для Марадони склався не так вдало через травму, але він все ж забив 15 м'ячів. Пізніше Марадона назвав свій перехід в "Барселону" помилкою.

29 червня 1984 Марадона за 7,6 млн доларів перейшов в головний клуб свого життя - "Наполі". Він двічі приводив клуб до титулу чемпіона Італії, а також вигравав з ним Кубок УЄФА.

На чемпіонаті світу-1986 Марадона став головною зіркою турніру. Форвард забив п'ять голів, а його команда завоювала чемпіонський трофей. У чвертьфінальному матчі з Англією (2:1) Марадона забив два легендарних голи. Спочатку аргентинець переправив м'яч у ворота суперника рукою, пізніше назвавши цей гол "Рукою бога". А через кілька хвилин Марадона поодинці обіграв майже всю команду суперника і забив переможний гол. Після закінчення турніру Дієго був визнаний найкращим гравцем ЧС-1986.

На чемпіонаті світу 1990 року Марадона рукою вибив м'яч з воріт в матчі зі збірною СРСР, але арбітр не помітив порушення правил. У плей-офф аргентинці пройшли Бразилію, незважаючи на велику перевагу суперника, в потім в серії пенальті домоглися перемог над Югославією і Італія. У фіналі Аргентина через спірний пенальті програла збірній ФРН.

В 1991 році в організмі Марадони були виявлені сліди кокаїну. Італійська федерація футболу дискваліфікувала гравця на 15 місяців. Більше Марадона за "Наполі" не грав і після завершення терміну дискваліфікації перейшов в іспанську "Севілью".

Перед чемпіонатом світу 1994 року Марадона повернувся до збірної Аргентини, але на фінальному турнірі провів лише матч зі збірною Греції. Після матчу допінг-тест футболіста показав позитивний результат і він знову був дискваліфікований на 15 місяців. Більше за збірну він не грав. Останні роки клубної кар'єри він провів на батьківщині в "Ньюеллс Олд Бойз" и "Боке Хуніорс".

Будучи тренером Марадона очолював аргентинські клуби "Расинг" і "Хімнасія", еміратські "Аль-Васл" і "Аль-Фуджайра", мексиканський "Дорадос", а також збірну Аргентини. На відміну від кар'єри гравця, домогтися успіху на тренерському терені Дієго не зумів.

Марадона був одружений на Клаудії Вільяфаньї і прожив з нею 25 років. У них двоє дочок - Дальма і Джаніна.

Крім вживання наркотиків, Марадона нерідко мав проблеми з законом. У 1994 році він з пневматичної гвинтівки обстріляв журналістів, які отримали легкі поранення. За це легендарний футболіст отримав 2 роки і 10 місяців в'язниці умовно.

У 1987 році неаполітанка Крістіана Сінагра повідомила, що вона народила сина від Марадони. Футболіст довгий час відмовлявся від дитини і не здавав тест на ДНК. Лише в 2016 році Дієго визнав Дієго-молодшого своїм сином. Також від Марадони народилися ще п'ятеро дітей від різних жінок.

У 2006 році Марадона склянкою розбив голову жінці, яка посварилася з його дочкою Джаніною. Жінці довелося накласти вісім швів. У тому ж році Дієго звинувачували в тому, що він на автомобілі в'їхав в телефонну будку, скло від якої порізало двох чоловік. Аргентинець відмовлявся визнавати свою провину і неодноразово не з'являвся на судові засідання. Рішення у справі так і не було винесено.

Незважаючи на настільки суперечливий образ, Марадона був і залишається кумиром для мільйонів уболівальників футболу, які зараз сумують через його смерть.

Читайте також

Реал - Баварія - 2:1 фантастичний камбек Королівського клубу у півфіналі Ліги чемпіонів

Реал та Баварія у фантастичному матчі визначили другого фіналіста Ліги чемпіонів

ПСЖ - Боруссія - 0:1 "шершні" у фіналі Ліги чемпіонів

Відбувся півфінальний матч у відповідь Ліги чемпіонів ПСЖ - БОРУСІЯ Дортмунд - дивитися live з Парижу

Боруссія - ПСЖ - 1:0 німці роблять маленький крок у фінал ЛЧ

Боруссія та ПСЖ зіграли перший матч у півфінальній стадії Ліги чемпіонів