RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Протести в США: чим закінчиться бунт проти Трампа

Жителі Каліфорнії вже захотіли відокремитися від США

Жителі Каліфорнії вже захотіли відокремитися від США Обрання на посаду президента США суперечливої постаті Дональда Трампа викликало безпрецедентну кампанію протестів проти нього всередині країни Фото: EPA/UPG

Незабаром після перемоги республіканця Дональда Трампа на президентських виборах у США Америку накрила хвиля протестів. На вулиці вийшли насамперед жителі "демократичних" штатів, які найбільш болісно відреагували на результати виборів, — Каліфорнії, Нью-Йорка, Арізони, Айови, Колорадо, Массачусетсу, Вашингтона. Акції протесту охопили Чикаго, Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Філадельфію, Бостон, Вашингтон, Портленд в Орегоні, Сент-Пол у Міннесоті та кілька інших міст. Близько 2000 осіб влаштували стихійний мітинг у центрі Сіетла.

Найбільш спекотними виявилися протести в орегонському Портленді. Як повідомляє The Washington Post, дії мітингувальників переросли у справжній бунт. Учасники протестів ламали трансформатори і палили автомобілі. Поліція розпочала затримання найбільш активних вандалів.

Поліція Портленда у своєму офіційному Twitter написала: "Після кількох випадків порушення порядку поліція використовувала нелетальні спецзасоби для здійснення арештів і переміщення натовпу".

Також тисячі протестувальників оточили будівлі, що належать Трампу, в Нью-Йорку і Чикаго. Демонстранти скандували: "Ми відкидаємо обраного президента" і "Не мій президент". Повідомляється також про сутички між противниками і прихильниками новообраного президента в деяких районах. Перед будівлею Трамп-тауер у Нью-Йорку, де, як думають протестувальники, перебуває сам Трамп, стоять кілька вантажівок з піском, які перекривають вхід з метою не допустити прориву протестувальників усередину. Повідомляється, що в протестах в Нью-Йорку беруть участь понад 10 000 осіб.

У Сіетлі на одному з мітингів пролунали постріли. Невідомий чоловік відкрив вогонь по протестувальниках. Як повідомив заступник шефа поліції Сіетла Роберт Мерне, п'ять осіб були госпіталізовані з вогнепальними пораненнями. Двоє чоловіків і жінка знаходяться в критичному стані.

На західному узбережжі, в Каліфорнії, Сіетлі та Окленді, протести організовуються за допомогою хештегу #NotMyPresident. У Сіетлі член міської ради Кшама Савант, соціалістка, активно підтримувала Берні Сандерса під час його виборчої кампанії, закликала натовп до зриву інавгурації Трампа в січні. "Ми повинні прикрити його", — заявила вона активістам.

Увечері в середу протестувальники в Лос-Анджелесі спалили гігантську голову Трампа з пап'є-маше і перекрили найбільш важливі дороги в місті.

Особливо відзначилася у протестах Каліфорнія, яка традиційно підтримує демократів і має багаточленне іспаномовне населення. У цьому штаті навіть стала набувати обертів кампанія щодо виходу зі складу США — Calexit, названа за аналогією з Brexit. Ініціатори кампанії планують реалізувати свої цілі за допомогою Yes California Independence Campaign і здійснити референдум про незалежність у 2018 році, що повинно стати кроком на шляху до легального виходу зі складу союзу. Прихильники руху зробили власний сайт і ведуть активну агітацію, проте поки що кількість прихильників незалежності Каліфорнії реально є малозначною.

У столиці США, Вашингтоні, натовп пройшовся вулицями, скандуючи гасла "Противні жінки дають відсіч" і "Білі чоловіки за рівність для усіх".

Тим часом епіцентром протестів став Портленд. Станом на полудень п'ятниці там все ще тривали сутички між поліцією і демонстрантами. Офіційний Twitter поліції Портленда повідомляє про 26 заарештованих протестувальників і активне застосування нелетальних спецзасобів. До цього в середу заарештували близько 100 протестувальників. Поліція Нью-Йорка повідомила, що вже в першу ніч у місті затримали 65 протестувальників.

В американських ЗМІ, налаштованих проти Трампа, зі зловтіхою цитують його твіт від 2012 року, коли він відреагував на повторне обрання Обами словами: "Ми не можемо цього допустити. Ми повинні піти маршем на Вашингтон і зупинити цю пародію. Наша нація повністю розділена!"

Сам Трамп у своєму Twitter назвав те, що відбувається, "нечесним": "Щойно відбулися дуже відкриті та успішні президентські вибори. Тепер же професійні протестувальники, підбурювані медіа, протестують. Це нечесно!"

Обрання президентом США настільки суперечливої постаті - Дональда Трампа, якого багато хто називає не інакше як "протофашистом" і "проповідником ненависті", - викликало багато в чому безпрецедентну кампанію протестів. Якщо раніше висловлювали невдоволення політикою правлячих лідерів, то проти Трампа виступили ще до того, як він встиг прийняти на себе повноваження президента.

Однак перспективи протестної кампанії досить туманні. На вулиці вдалося вивести лише тисячі, а не десятки тисяч людей, і те лише в окремих регіонах. Здебільшого, за винятком Портленда, протести очевидно що йдуть на спад, поліція ефективно бореться з порушниками спокою і пригнічує заворушення. Найбільші міста були багато в чому програні противниками Трампа, більшість людей до них не приєдналися, а розвитку подій за портлендським сценарієм вдалося уникнути.

Ймовірно, протести незабаром вщухнуть, і Трамп зможе благополучно вступити на посаду президента. Хоча виступи проти нього можуть продовжитися, тому день його інавгурації наприкінці січня обіцяє бути неспокійним. Проте зупинити його супротивникам Трампа очевидно не вдасться. Американцям, яким не подобається новообраний президент, доведеться жити з ним як мінімум найближчі чотири роки.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним