RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремлю готують подвійний удар: приватна розвідка США назвала головну загрозу

Нові санкції не зможуть "добити" російську економіку, але вплинуть на політику

Нові санкції не зможуть "добити" російську економіку, але вплинуть на політику Фото: EPA/UPG

Поки російська економіка продовжує знаходитися в застої, Сполучені Штати оцінюють варіанти посилення тиску на Кремль у межах двостороннього підходу, який заборонить громадянам США викуповувати російський борг, а також візьме на приціл російських олігархів. Міністерство фінансів США сформулює пропозиції щодо санкцій і, як очікується, оприлюднить їх на початку наступного року. Хоча немає гарантій, що ці дві ініціативи будуть схвалені, адже обидві вони, ймовірно, викличуть політичну боротьбу між адміністрацією президента США Дональда Трампа і Конгресом, ці пропозиції дадуть Сполученим Штатам два вагомих варіанти для подальшого завдання шкоди російській економіці, що вже і так сильно ослаблена.

Про це йдеться у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є у розпорядженні "Апострофа".

У лютому 2018 року Міністерство фінансів США опублікує звіт з докладним описом наслідків пропонованих санкцій для Росії і світового ринку. Чинні санкції не дають деяким російським компаніям, таким як "Сбербанк" і "Роснефть", випускати облігації для західних інвесторів, але не заважають випускати євробонди російському уряду. Щоб обійти обмежувальні заходи проти російських компаній, Кремль, як повідомляється, взяв на себе суверенний борг і передав його компаніям, що перебувають під санкціями. У результаті в цьому році іноземці купили 30% загального обсягу облігацій, випущених урядом Росії (на суму 25 млрд дол.), порівняно з 5% роком раніше.

Російський уряд планує взяти в борг ще 18 млрд дол., щоб підлатати дірки у своєму федеральному бюджеті на 2018 рік. Російська економіка переходить з рецесії в стагнацію, фінансові ресурси Москви виснажуються на тлі того, як вона готується до неприємних фінансових труднощів у 2018 році. Обмеження США на запозичення ще більше ускладнять для Кремля збереження стабільного федерального бюджету і підтримку державних підприємств. І все ж вони не зможуть повністю зруйнувати крихку російську економіку.

Другий звіт Міністерства фінансів США, який буде опублікований в лютому, буде присвячений найбільш помітним російським олігархам і буде включати інформацію про їхні сім'ї, статки, докази корупції, зовнішні ділові зв'язки і джерела доходу. Ті, чиї імена опиняться у списку, будуть вважатися кандидатами на введення обмежувальних заходів стосовно них, але не будуть під санкціями автоматично.

Читайте також: "Люди в напрузі": Reuters дізналося про паніку в оточенні Путіна у зв'язку з новими санкціями США

Тактика своєрідна: в минулому персональні санкції США застосовувалися лише проти кількох кремлівських олігархів, більшість з яких мали небагато активів за кордоном і жили в Росії. Тепер цей список поповниться людьми, які не виключно лояльні до Кремля та мають мало відношення або зовсім не впливають на зовнішню політику Росії. За чутками, до списку включать тих, хто має великі активи на Заході і живе за кордоном. Зв'язки таких олігархів із Кремлем більше обумовлені необхідністю, а не лояльністю. Кремль покладається на бізнесменів для підтримки недержавних структур, фінансового сектору та рівня зайнятості населення.

Жорсткі заходи США проти такої групи осіб сильно вплинуть на російську економіку і політику та, ймовірно, налаштують багатьох представників російських еліт проти Кремля, роблять висновок у приватній розвідці США.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним