RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Трампу запропонували велику угоду з Росією: яка роль України

Ігар Тишкевич підбив підсумки саміту НАТО

Ігар Тишкевич підбив підсумки саміту НАТО Фото: EPA

Саміт НАТО очікувано не приніс великого успіху України. Однак і приводу для песимізму також немає. Разом з тим, країни Близького Сходу підштовхують США до великої угоди з Росією, в якій Україна може бути розмінною монетою. У цьому світлі важливо, що президент України Петро Порошенко доніс до свого американського колеги Дональда Трампа напередодні його зустрічі з Володимиром Путіним. Про це "Апострофу" розповів експерт програми міжнародної та внутрішньої політики "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич.

Що корисно для України

Є кілька пластів сприйняття саміту НАТО для України. Перший - це те, що сталося до саміту, що нам підтверджено статус аспіранта НАТО. Це означає, що країни НАТО визнали, що Україна прагне до вступу в альянс. Далі можливо вже обговорення більш конкретних речей.

Другий рівень - у нас поки не вирішено питання з позицією Угорщини. Можна шукати лазівки в процедурах НАТО, але більш-менш серйозні рішення не можливі, поки ми не вирішимо питання з Угорщиною, яке можна буде вирішити, тільки досягнувши компромісу і зробивши певні кроки зі зближення сторін.

Третій рівень - те, що пов'язано з Трампом, і те, що відбувалося на саміті. А саме, засідання учасників альянсу за закритими дверима, рішення про збільшення фінансування та прес-конференція Трампа за результатами, де серед іншого піднімалося українське питання. Були озвучені прямі запитання щодо Криму, на що Трамп прямо не відповів, лише звинувативши Барака Обаму. Також звучали запитання про те, чи буде змінюватися позиція по відношенню до України і чи можливий великий договір між Росією і США. Крім того, Трамп торкнувся теми "Північного потоку-2".

На кожному з цих рівнів сприйняття можна шукати як позитив, так і негатив. Але якщо конкретно говорити про зближення України і НАТО, то ми поки не просунулися, залишившись приблизно на тому ж рівні.

Читайте також: Трамп готується до зустрічі з Путіним: навіщо була потрібна істерика на саміті НАТО

Тут важливо підкреслити: Трамп заявив в Брюсселі, що сприймає Росію не як ворога, а конкурента, з яким можна домовлятися. І свій виступ на прес-конференції він закінчив словами: "Зустрінемося з Путіним і я налаштований на те, що ми домовимося".

Природно, що країни НАТО налаштовані на те, щоб зменшити військові, економічні та інші загрози. Але якщо прив'язуватися до України, то при всій повазі до НАТО, за нас ніхто не буде вирішувати наші проблеми. Тобто наївно сподіватися, що країни НАТО ледь не відправлять сюди свій контингент, який звільнятиме Донбас. Цього просто не буде, тому що крім політичних заяв (що треба підтримувати територіальну цілісність України) ніякої конкретики не було.

Зустріч Порошенка і Трампа

Не так давно в газеті The New York Times була стаття про те, що Саудівська Аравія, Ізраїль і ОАЕ підштовхують Трампа до угоди "Сирія в обмін на санкції за Україну". Що це за угода? Росія зменшує співпрацю з Іраном, в обмін на це вона отримує поступки у вигляді призупинення або скасування частини санкцій, які введені Сполученими Штатами.

І ця зустріч може зіграти на користь України, якщо Порошенко підняв тему великої угоди щодо України, де США або кілька держав де-факто визнають контроль над Кримом, не визнаючи де-юре, в обмін на якийсь формат миротворців.

Якщо такий формат піде одним пакетом, то, по-перше, буде проблема для української влади, тому що викличе черговий виток внутрішньополітичної кризи. По-друге, будуть проблеми з реалізацією, тому що в українському суспільстві немає монополії якоїсь сили на позицію щодо Донбасу, щодо Криму, з вирішення проблем.

Читайте також: У Кремля є інструмент війни, потрібно не дати його в руки Путіну

Якщо Порошенко доніс до Трампа цей меседж - це дуже корисно і потрібно. Якщо він доніс меседж, що великі угоди, де в якості розмінної монети використовується Україна, не є добре - це теж позитив. Якщо він доніс Трампу своє бачення, чим Україна може бути корисна США, тому що Трамп працює з точки зору бізнесу. Тобто якщо ми корисні, він за нас заступається і втручається. А якщо це валіза без ручки, тоді відповідаємо словами одного з українських президентів "маємо те, що маємо".

Президент США Дональд Трамп і президент України Петро Порошенко під час саміту НАТО в Брюсселі, 12 липня 2018 року Фото: прес-служба президента

Грізний Трамп

Загальний сенс всіх заяв Трампа в наступному: змінити структуру фінансування НАТО, змусивши країни ЄС піти на збільшення витрат на оборону. Якщо така комбінація вдається, а ми вже бачимо певні результати, то це збільшить вплив США на прийняття рішень всередині самого блоку НАТО.

Трамп і Крим

У цьому питанні Трамп вчинив дуже цікаво. Точно так же, як і в питанні з курдами. Відповідаючи на запитання про долю курдів в Сирії, Трамп говорив лише загальними словами, що курди розумні, красиві, хороші люди, бійці і союзники. Але він нічого не відповів по суті.

Щодо Криму він сказав, що у всьому винен Обама, але, з іншого боку, він сказав, що Росія там уже реалізувала великі інфраструктурні проекти, згадав Кримський міст. А після цього він нічого не сказав.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним