RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін - додому: на чому зійшлися світові лідери під час саміту G7

Західні партнери України не ризикнули повернути Росію до елітного клубу

Західні партнери України не ризикнули повернути Росію до елітного клубу Фото: gettyimages.com

Напередодні у французькому місті Біарріц завершився саміт країн G7. Були побоювання, що на ньому могло трапитись історичне повернення Росії до G7. Однак, незважаючи на заяву президента США Дональда Трампа, Москву залишили поза елітним клубом, хоча і з натяком на те, що вже незабаром президента РФ Володимира Путіна можуть покликати на посиденьки світових лідерів.

"Апостроф" розповідає про підсумки саміту і про те, як лідери "великої сімки" посварилися через Росію.

Хто є хто

Головним лобістом повернення Росії в G7 виступив Трамп. Західні ЗМІ повідомляють, що він навіть вступив в своєрідну перепалку з лідерами інших країн, наполягаючи на тому, що Росію треба терміново повернути. Однак, ідею Трампа сприйняли без ентузіазму. Підтримав главу Білого дому лише прем'єр Італії Джузеппе Конте. У свою чергу прем'єр Японії Сіндзо Абе заявив, що його країна зберігає нейтралітет щодо питання повернення Росії.

При цьому прем'єр Великобританії Борис Джонсон, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон і глава Європейської ради Дональд Туск відмовилися підтримати таку ідею. Що цікаво, ще менш ніж тиждень тому Макрон під час зустрічі з Путіним був не те, щоб не проти повернення Росії, а швидше навіть за.

... а ворогів ще ближче. Що сказав Трамп

За підсумками саміту Дональд Трамп був, очевидно, розчарований рішенням G7. Цікаво, що людина, яка активно будує стіну, щоб відокремити США від всіх інших, висловила думку, що "Росія всередині кімнати - це краще, ніж Росія зовні". Розумійте, як хочете. Можливо це новий варіант старої доброї приказки: тримай друзів близько, а ворогів - ще ближче. Хто зна.

Трамп упевнений, що повернення Росії могло б допомогти вирішенню багатьох питань. Відповідаючи на питання журналістів про те, чи могла б Москва сама просити про повернення, Трамп висловив думку, що сам Путін про це просити не буде, оскільки він "дуже гордий хлопець".

При цьому Трамп заявив, що має намір запросити Путіна на наступний саміт G7, який заплановано на 2020 рік в США. Однак глава Кремля приїде на саміт в якості гостя, а не учасника.

Що сказали інші

Макрон виявився напрочуд непослідовним, заявивши, що повернення Росії без рішення українського питання буде сприйнято, як слабкість країн Заходу. Також він заявив, що разом з Меркель готує проведення переговорів по Донбасу в нормандському форматі. Зустріч за участю Путіна і президента України Володимира Зеленського може відбутися в найближчі тижні - на початку вересня.

Макрон додав, що консенсусу щодо Росії немає, але Трамп, як господар саміту, має право запросити Путіна. Відзначимо, що аналогічно вчинив і сам Макрон, запросивши на саміт делегацію Ірану, навіть не попередивши про це своїх партнерів.

Трюдо також висловився різко проти повернення Росії.

"Ми чітко дали зрозуміти, що Канада не підтримує повернення Росії в G7", - підкреслив він.

Прем'єр Канади додав, що Росія все ще має змінити свою поведінку, через яку і була виключена з G8 в 2014 році. Трюдо підкреслив, що Канада залишається вірним захисником суверенітету України.

Меркель також заявила, що ситуація в Україні - головна перешкода для повернення Росії.

"Я від імені Німеччини ясно дала зрозуміти, що ми потребуємо прогресу у реалізації мінського процесу", - сказала канцлер.

Джонсон ще до саміту чітко висловив позицію Великобританії.

"З урахуванням того, що сталося в Солсбері в Уілтширі, застосування хімічної зброї на британській землі, збереження нестабільності, війни в Україні.., я дуже близький з канцлером Меркель у думці, що справу ще тільки належить врегулювати для того, щоб Росія повернулася в G7", - заявив Джонсон.

Цікаво, що проти ідеї Трампа виступили і в США. Так, екс-заступник міністра оборони США Майкл Карпентер нагадав главі Білого дому про Україну, яка є головною жертвою агресії Кремля. Він запропонував Трампу порадити Путіну "залишатися вдома, поки його війська не заберуться з України".

"Як щодо того, щоб запросити Україну на майбутній саміт G7?" - написав він.

У Росії також вважають, що повертатися в "велику сімку" на запрошення однієї країни буде неправильно.

"Для Росії членство в G7 або повернення до G7 не є самоціллю", - сказав спікер Путіна Дмитро Пєсков.

Що в підсумку прийняли на саміті G7

По суті саміт "великої сімки" завершився нічим. Чи не вперше за результатами саміту не було підписано жодного документа. Є лише заява на одній сторінці, написана президентом Франції.

Крім переговорів по Україні в документі згадуються Іран, Лівія, Гонконг, а також ситуація з СОТ.

Зокрема, G7 закликає до реформ СОТ задля посилення захисту інтелектуальної власності та швидкого подолання несправедливих торговельних практик.

Лідери G7 вважають, що Іран не повинен отримати ядерну зброю, і вони повинні підтримувати регіональну стабільність.

Відносно Лівії, G7 закликала до тривалого припинення вогню і мирних переговорів.

Щодо протестів в Гонконзі, G7 підтвердила існування і важливе значення китайсько-британської спільної декларації 1984 року по Гонконгу і закликала уникати насильства.

Також стало відомо, що країни "великої сімки" відмовилися прийняти рішення про виділення коштів на боротьбу з пожежами в Амазонії.

Що про запрошення Росії думають в Україні

"Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі і звільнення понад 100 політичних в'язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світу про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії", - написав Зеленський.

"Вся ця історія з "запрошенням" нагадала мені відому стрічку на початку 80-х "Я знаю, що ти знаєш, що я знаю". Президент Сполучених Штатів прекрасно знав, роблячи відповідну заяву, про те, що рішення не буде прийнято. Адже в цьому клубі рішення приймаються одноголосно. У свою чергу, Путін теж прекрасно знав, що повернення Росії до Клубу не відбудеться ні за яких обставин", - написав у Facebook заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може