RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бомби з неба і "пекло" на землі: як Туреччина намагається "переламати" хід війни в Сирії

Сторони протистояння обмінюються ударами.

Сторони протистояння обмінюються ударами. Фото: Анадолу.

У неділю, 1 березня, турецькі військові почали операцію "Весняний щит" в Ідлібі у відповідь на авіаудари режиму Асада. За словами міністра оборони Туреччини Хулуси Акара, метою операції є самооборона від солдатів режиму Асада і підрозділів, які атакують турецькі війська в цьому районі. "Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію в Сирії на даний момент.

У Туреччині заявляють, що операція "Весняний щит" стала відповіддю на "підлий" авіаудар по позиціях турецьких військових, що забрав 27 лютого життя 36 військовослужбовців.

"У Туреччині немає мети збройного протистояння з Росією в Сирії. Наше завдання - запобігання злочинам режиму Башара Асада, усунення радикалізації і запобігання міграції. ЗС Туреччини ґрунтуються на праві на самооборону. Нашою метою є тільки прихильники Асада, які атакують розташування турецьких військових", - заявив Акар.

Він додав, що з початку операції знищено безпілотник, 8 вертольотів, 103 танків, 72 артилерійські установки, 3 системи ППО, а також нейтралізовано 2212 військовослужбовців сирійського режиму.

"Грунтуючись на праві на самооборону, Туреччина буде наносити потужні удари на будь-які атаки по розташуванню військ, зокрема в районі спостережних пунктів. У цьому не може бути ніяких сумнівів! Туреччина очікує від Росії задіяння всіх важелів впливу на режим Башара Асада з метою припинення атак і відведення сил Асада за межі зони, позначеної сочинськими домовленостями", - підкреслив міністр.

Удар по аеродрому

Відомо, що Збройні сили Туреччини вже скинули бомби з неба на військовий аеродром, контрольований урядовими військами Сирії, в районі Нейраб в провінції Алеппо. У результаті об'єкт став "непридатним для використання".

За даними Anadolu, війська Башара Асада нібито використовували цей об'єкт для атак на військових Туреччини і населені пункти в Ідлібі. Після удару командування сил Асада перекинуло всю авіаційну техніку на аеродром в районі Нейраб, однак і той піддався атакам турецької армії. Незабаром Росія відмовилася гарантувати безпеку польотів турецької авіації над провінцією Ідліб.

Знищення "Панцира"

Туреччина використовує в боротьбі з військами сирійського лідера Башара Асада і російськими найманцями руйнівні дрони "Байрактар". У відповідь на вбивство своїх солдатів турки рознесли на друзки новітній російський зенітний комплекс "Панцир", що потрапило на відео.

Мінус два літаки

Турецькі війська в неділю, 1 березня, збили в небі над Ідлібом два літаки російського виробництва Су-24. Пілотам вдалося катапультуватися.

"Турецькі підрозділи збили два сирійських літаки, обидва пілоти благополучно катапультувалися, їх життя поза небезпекою", - говорилося в заяві.

Звільнення селищ

Турецька армія всього за добу витіснила війська сирійського диктатора Башара Асада, підтримувані Росією, з дев'яти селищ Сирії.

Під контроль опонентів Асада і Путіна повернулися Анкаві, Кахіра, Манара і Таль Зеджрен в провінції Хама, а також населені пункти Халлубе, Кукфін, Кафр Авід, Сфухен і Фаттуре в провінції Ідліб.

Як відомо, військовий конфлікт у Сирії йде з 2011 року. У бойових діях у різний час брали участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди, бойовики "Ісламської держави", а також збройні сили РФ, США, Ірану та Туреччини. У конфлікті Туреччина надає військову підтримку сирійській опозиції, а Росія - урядовим силам.

Турецькі військові перебувають в Ідлібі, останній сирійській провінції, яку частково контролює опозиція, в рамках підписаної в 2017 році угоди про зони деескалації в Сирії.

27 лютого 2020 року в результаті удару по Ідлібу загинуло 33 турецьких військових, 36 отримали поранення. Губернатор турецької провінції Хатай, що примикає до кордону Сирії, Рахмі Доган заявив, що авіаудар нанесли "війська сирійського режиму".

У міністерстві оборони РФ заявили, що турецькі військовослужбовці "знаходилися в бойових порядках терористичних формувань", і відкинули свою причетність до удару. У міністерстві оборони Туреччини відповіли, що росіяни перед атакою знали про розташування турецьких військових в Ідлібі і що в цьому районі не було збройних угруповань сирійської опозиції.

У відповідь турецькі військові завдали близько 200 ударів по позиціях сил президента Сирії Башара Асада в різних регіонах країни, внаслідок чого загинуло 329 сирійських військовослужбовців. Сирійська сторона не повідомляла про втрати.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося