RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

І знову Обама: чи варто Києву чекати нових проблем від Трампа

У господаря Білого дому склалася практично безвихідна ситуація

У господаря Білого дому склалася практично безвихідна ситуація Фото: Апостроф / Колаж

Останніми днями президенту США Дональду Трампу вдалося здійснити практично неможливе — хоч трохи посунути тему коронавірусної пандемії з перших шпальт американських ЗМІ. На жаль, приводом для гучних заголовків стали не повідомлення про успіхи у боротьбі з коронавірусною пандемією чи її складними економічними наслідками, а звична для Трампа скандальна історія - "Обамагейт". За цією історією, екс-президент США Барак Обама та члени його адміністрації стоять за розслідуванням спецпрокурора Роберта Мюллера про російське втручання у вибори в 2016 році. "Апостроф" вирішив розібратися у черговому американському "Гейті" і знайти відповідь на питання, чи не несуть ці події загрози Україні.

Як Обама Трампу "свиню підкладав"

Що криється за "найбільшим політичним злочином в історії країни", як його охарактеризував сам Трамп? Все розпочалося з того, що міністерство юстиції заявило про те, що зніме звинувачення з генерала Флінна, екс-радника Трампа, який фігурував у розслідуванні "російського втручання" у президентські вибори 2016 року. Що характерно, сам Флін визнав свою провину у дачі неправдивих показань (що в Штатах є дуже серйозним злочином), але тепер змінив думку щодо власної винуватості. У Мін'юсті США зазначили, що допит Флінна, проведений ФБР, "не був виправданий контррозвідувальним розслідуванням і проводився без будь-яких законних слідчих підстав".

Якщо додати до цього нещодавнє рішення щодо переведення з в'язниці під домашній арешт скандально відомого екс-керівника виборчого штабу Трампа та колишнього політтехнолога Януковича Пола Манафорта, то, не дивно, що це дає підстави підозрювати чинного хазяїна Білого дому в спробі послабити тиск на людей, які входили до його найближчого кола під час виборів 2016 року.

До цього всього Дональд Трамп розгорнув повномасштабний наступ на демократів, колишнього віце-президента Джо Байдена і, в першу чергу, на самого Барака Обаму. Трамп і його прихильники стверджують, що Обама, а також колишній глава національної розвідки Джеймс Клеппер, генеральний прокурор Ерік Холдер, директор ЦРУ Джон Бреннан після перемоги Трампа на виборах в 2016 році зробили все для того, щоб запустити "російське розслідування" і тим самим послабити позиції Трампа, а справа Флінна було лише одним з епізодів. Саме така "свиня", підкладена майбутній адміністрації президента у виконанні Обами, на думку Трампа, є "найбільшим політичним злочином з часів Вотергейту".

Тепер президент хоче, аби демократів трохи потягали по допитах та слідчих комісіях, як свого часу тягали представників його команди. "Якби я був сенатором або конгресменом, то першим, кого я б викликав, щоб дати свідчення по найбільшому політичному злочині і скандалі в історії США... - це колишнього президента Обаму. Він знав все... Зроби це, Ліндсі Грем, просто зроби це", - таку заяву оприлюднив у Twitter Дональд Трамп.

Звісно ж, до допитів Барака Обами ще дуже далеко, якщо взагалі до цього дійде справа. Авжеж, трохи шуму буде, адже, як повідомив сенатор Ліндсі Грем, юридичний комітет Сенату США найближчим часом повернеться до питання про розслідування можливих зв'язків людей з оточення Дональда Трампа з Росією — цього разу з метою з'ясувати, чи не було це розслідування відкрито опонентами Трампа з порушенням закону.

Капітолій, Вашингтон, СШАФото: Getty images

Персональні фобії

Заяви та звинувачення Трампа за понад 4 роки його багатого на скандали президентства Штати і увесь світ вже звикли сприймати зі значною долею скепсису і критики. "Обамагейт" не став винятком. Проблема в тому, що звинувачення виглядають дуже вже "натягнутими". Більш того, розслідування "російського втручання", хоч і було ініційоване адміністрацією Обами, фактично відбувалося вже за Трампа. Курував його призначений Трампом заступник генпрокурора США, і вирок Флінну виносився теж вже за президентства Трампа. Якщо розслідування було розпочате умисно, щоб нашкодити Трампу, чому це не було розкрито та припинено в перші місяці його президенства?

Вороже ставлення Трампа до Обами і їх ледь не особисте протистояння ні для кого не є секретом. І час оприлюднення слова "Обамагейт" співпав з нападками колишнього президента на свого наступника - Трамп атакував на наступний ранок після того, як Обама виступив з дуже гострою критикою щодо дій Трампа по протистоянню коронавірусній пандемії. "Політична кар'єра Трампа завжди оберталася навколо Обами. Трамп перетворив себе з бізнесмена на політичного діяча, запитуючи, чи справді Обама - американець (після обрання Обами президентом США Трамп розпочав і фінансував кампанію, яка наголошувала на тому, що Барак Обама сфальшував документи про своє народження на території США, а народжені поза США не мають права займати президентську посаду, - "Апостроф"); тепер, вже на посаді президента, Трамп постійно протиставляє себе попереднику і не знаходить нічого кращого, ніж критикувати Обаму", - зазначає аналітик видання The Atlantic Девід Грехем.

Спроби вразити попередника вже давно перетворилися на таке собі хобі чинного президента США. "Обамагейт" розпочався більше трьох років тому, з твіту, в якому Трамп звинуватив Обаму в "смиканні за нитки" під час виборів 2016 року. Але реального сенсу ці обвинувачення так і не набули. В результаті, цього разу колишній радник Обами Девід Плоуфф назвав це спробою Трампа відвести увагу громадськості від катастрофічної реакції його адміністрації на коронавірус. "Такі твердження мають право на існування, але значно краще вважати Обамаґейтом кульмінацією різних одержимостей Трампа: одержимості його попередником; одержимістю власною непрофесійністю; і, перш за все, почуттям образи, яка керувала його політичним проектом від моменту його створення", - описав ситуацію оглядач видання The New Republic Алекс Шепард.

Утім, якщо взяти до уваги контекст сьогоденної ситуації в США, то стає зрозумілим, що не лише персональне суперництво із Обамою стало причиною нападок Трампа. Останнім часом президент готовий звинувачувати будь-кого і будь-що, аби відвернути увагу від двох найбільших проблем, які всерйоз нависли над Штатами - коронавірусної пандемії та економічної кризи.

Нью-Йорк, СШАФото: Getty images

Нове відлуння "Українагейту" вже поруч?

Експерти неодноразово висловлювали думку (а "Апостроф" неодноразово такі думки публікував), що головна ставка Трампа на майбутніх виборах була зроблена на економічні досягнення США. Але коронавірус поховав головний козир президента. "За останні півтора місяці заяви про надання допомоги по безробіттю подали 36 мільйонів американців. Це катастрофічні цифри, яких не було з часів Великої Депресії. Якщо економічна ситуація не буде радикальним чином змінена, шанси Трампа на переобрання — нульові. І тому президент і намагається відволікати увагу різноманітними штучними кампаніями — як "Обамагейт", суттєвих аргументів якої немає, і на сьогоднішній день вона виглядає "мильною бульбашкою", - пояснив "Апострофу" американіст, професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса ШевченкаСергій Галака.

Зрозуміло, що на "Обамагейті" справа не обмежиться. Трамп буде де завгодно шукати винних у бідах Америки. Найперший кандидат — Китай, вже отримує свою порцію звинувачень та погроз (детальніше про це читайте у матеріалі "Апострофа"). Але не варто забувати, що чим більш похмурими будуть перспективи перемогти на виборах, тим більшою буде спокуса для Трампа вчергове дістати компромат на свого головного конкурента — Джо Байдена. І не секрет, це цей компромат вже намагалися шукати — в Україні.

Попри болючий та проблемний для обох сторін досвід "Українагейту", і в Штатах, і в Україні залишилися люди, які вперто продовжують говорити про корупцію Байдена і необхідність її розслідувати. По наш бік Атлантичного океану головним "антибайденістом" залишився колишній генпрокурор Віктор Шокін, який стабільно бомбардує слідчі органи заявами про "злочини Байдена". Остання заява - про тиск з боку колишнього віце-президента США на екс-прокурора України. "Життю Шокіна може загрожувати небезпека, українська держава має ініціювати через правоохоронні органи забезпечення його охорони... Вважаємо, що на сьогодні є достатньо підстав для цього", - говориться в заяві адвоката колишнього очільника ГПУ. Але поки що ці заяви залишаються на маргінесі інформаційного простору, і як українцям, так і американцям вистачає глузду не піднімати знову тему, яка для Трампа обернулася імпічментом, хоч і не успішним.

"Поки що Україні вдається маневрувати і не допускати погіршення ситуації. Але Трамп є передбачувано непередбачуваним, і тому виключати нічого не можна. Щоправда, судячи з того, що ми дізналися під час "Українагейту", якось серйозно вразити Байдена у Трампа не вийде. Максимум, що вони зможуть дістати — це якісь свідчення фінансової недоброчесності сина Байдена Хантера. Це стовідстоково буде використовуватися у кампанії, але навряд чи може стати козирною картою. А от поведінку Шокіна важко пояснити з точки зору здорового глузду, адже якщо навіть слідчі органи серйозно візьмуться за його подання, навряд чи він від того виграє", - висловив переконання Сергій Галака.

Враховуючи гостроту політичної боротьби в США і складну ситуацію, в якій опинився Дональд Трамп, до остаточного результату виборів 2020 року, Україні слід бути пильною, аби історія не повторилася, а обопільні атаки двох амеріканських "топів" не стали черговою проблемою нашого і так непростого політичного життя.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним