RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори в США: чи зможе Трамп розбити оптимізм демократів

За даними опитування, Хілларі Клінтон має значно більше шансів стати президентом

За даними опитування, Хілларі Клінтон має значно більше шансів стати президентом Фото: EPA/UPG

У вівторок, 8 листопада, у США відбуваються вибори президента країни. Останніми днями кандидати здійснювалися спроби мобілізувати електорат. Дональду Трампу необхідна підтримка максимальної кількості білих виборців, а Хілларі Клінтон сподівається на активність афроамериканців і латиноамериканців, які раніше забезпечували перемогу на виборах Бараку Обамі. Відповідно до одного з опитувань, у Хілларі Клінтон 90% шансів перемогти на цих виборах, і попереднє голосування тільки додає демократам оптимізму. Водночас, хоч опитування підтверджують відрив Клінтон у 3-6%, Трамп все ще може вирвати перемогу. Для цього йому необхідно перемогти в декількох штатах, які вагаються у своєму рішенні. "Апостроф" наводить аналітику і думки з іноземних, переважно американських, ЗМІ.

Інформаційне агентство Reuters пише, посилаючись на спільне соціологічне дослідження з компанією Ipsos, що "У Хілларі Клінтон 90% шансів перемогти на виборах у США". Грубо кажучи, ця оцінка збігається з тією, яка була ще минулого тижня. І шанси Трампа змінити це залежать від малоймовірного поєднання явки білих і чорношкірих виборців, а також громадян латиноамериканського походження в шести або семи штатах. Колишня держсекретар США трохи випереджає Трампа в загальному опитуванні популярності — 45% проти 42%, також свій голос за неї готові віддати відчутно більше виборців — 303 проти 235 у Трампа. Для перемоги будь-якого кандидата потрібні голоси 270.

Журналіст Моріс Тамман зазначає, що шанси Трампа перемогти залежать від його результатів у Флориді, Мічигані, Північній Кароліні, Огайо і Пенсільванії. Кандидатові від Республіканської партії знадобляться перемоги в більшості з них. Також він не має права втратити перемогу в Арізоні, де його відрив від Клінтон розтанув, і Юті, де непогані шанси має незалежний кандидат Еван Маклінн. Щоб виграти боротьбу за крісло президента, Трампу потрібна найкраща явка серед білих виборців, ніж та, що була чотири роки тому. І, навпаки, пасивність афроамериканців і латиноамериканців.

Північна Кароліна, яка буде одним з перших штатів, що оголосили результати, також може бути ознакою загального результату виборів. Як пише Reuters, якщо Клінтон переможе в цьому штаті, це, ймовірно, буде свідчити, що падіння явки афроамериканців порівняно з 2012 роком не сталося. Тоді Барак Обама переміг Мітта Ромні з відривом у 4%, хоча в Північній Кароліні той випередив Обаму на 2%. Згідно з екзит-полами, серед тих, хто попередньо проголосували в цьому штаті, спостерігається рівність: 47% за Трампа проти 46% за Клінтон. Відрив Трампа від суперника серед білих виборців становив 30%, а Клінтон серед чорношкірих — цілих 85%.

Флорида — критично важливий для Трампа штат, оскільки тут розіграють голоси 29 вибірників. Тут відрив Клінтон найскромніший: 48% проти 47%. Якщо Клінтон переможе у Флориді, їй знадобиться лише перемога в ще одному штаті, який вагається, з трьох: Огайо, Мічигані або Пенсільванії. Тоді як Трампу потрібні перемоги в усіх трьох.

Американське видання Politico у статті "Рекордне попереднє голосування живить оптимізм демократів" зазначає, що до дня голосування, 8 листопада, в США вже віддали свій голос 46 мільйонів осіб. Це передбачає підвищену явку серед латиноамериканців, що може перевернути все в кількох спірних штатах. Тоді як немає ніякої можливості дізнатися, хто попереду, результати попереднього голосування все ж дають якесь розуміння, якими можуть бути результати. Висока явка латиноамериканців очікується у Флориді та Неваді, незвично багато жінок вже проголосували в деяких штатах. Ще один тренд, який виділяють журналісти Кайл Лагодь і Кеті Глюк, — глобальне зростання кількості виборців, які не пов'язані з двома головними партіями. Особливо велика частка таких виборців у рамках попереднього голосування спостерігалася в Північній Кароліні та Флориді. Клінтон отримала більше голосів таких виборців, ніж Трамп.

У Politico пишуть, що завдяки рішенню ФБР відновити розслідування про листування Хілларі Клінтон республіканці в останні дні перед голосуванням скоротили відрив або навіть вийшли вперед у деяких штатах Колорадо, Північній Кароліні, Флориді. Рішення ФБР не висувати щодо кандидата від демократів ніяких претензій з'явилося занадто пізно, щоб змінити цей тренд. Але журналісти дійшли висновку, що те, що поточні вибори нагадують кампанію 2012 року, є гарною новиною для демократів. Але ніяк не для того, хто, як Дональд Трамп, чекає змін в електоральному ландшафті.

У New York Times пишуть, що Хілларі Клінтон, і Дональд Трамп "грали в класики" в штатах від Пенсільванії та Північної Кароліни до Мічигану, в останні години кампанії кидаючись нагнітаючими аргументами, тоді як велика електоральна карта США зменшилася до групи обов'язкових для перемоги штатів. У матеріалі під назвою "Оптимізм від Хілларі Клінтон і морок від Дональда Трампа в кінці кампанії" журналісти зазначають, що у Філадельфії Клінтон зібрала найбільший за всю 19-місячну кампанію натовп, щоб виставити себе захисником свободи і рівності. Тоді як Трамп закликав у Нью-Гемпширі голосувати за себе демократів, республіканців, незалежних виборців — всіх, "хто так потребує змін".

Як випливає з репортажу, в останній день кампанії було чітко видно контраст між меседжами кандидатів. Журналісти наводять цитату Клінтон, яка заявила в Піттсбурзі, що 8 листопада кожен може проголосувати за Америку з великим серцем. Тоді як Трамп вкотре говорив про нечесних медіа, продажний істеблішменті і насміхався над суперницею.

У статті "Битва Хілларі Клінтон і Дональда Трампа до кінця" на Wall Street Journal також зазначається "гра в класики" кандидатів під час шаленого завершення гіркої і мінливої кампанії. На думку журналістів, якщо Клінтон намагалася забезпечити високу явку демократів, особливо афроамериканців і молоді, що раніше вдавалося Бараку Обамі, то Трамп понадіявся на ядро своїх відданих виборців.

Очікується, що у вівторок 130 мільйонів виборців кинуть свої бюлетені в рамках однієї з найбільш непередбачуваних кампаній в сучасній історії. Як мінімум 42 мільйони американців вже проголосували, встановивши рекорд у таких штатах, як Арізона, Флорида і Невада. У Флориді до 8 листопада проголосували 6 мільйонів осіб, що на 35% більше показника 2012 року. У Північній Кароліні проголосувала половина зареєстрованих виборців — 3 мільйони. У WSJ пишуть, що останні опитування показали стійке, але невелике лідерство Клінтон, яке коливається в межах 3-6%.

На думку журналістів, Клінтон може дозволити собі програти в декількох коливних штатах і все одно стати 45-м президентом США. Тоді як Трампу необхідно перемагати майже в усіх спірних штатах. Перемога Клінтон у Флориді, Огайо і Північній Кароліні або Пенсільванії точно заблокує дорогу конкуренту до крісла президента. Спроби Трампа забезпечити собі кількість 270 вибірників, проводячи в останні дні кампанії в Міннесоті і Мічігані, не стали успішними. Згідно з опитуваннями, Клінтон все одно лідирує в цих штатах.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною