RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не наш: як Трамп усе більше розчаровує Росію

Після ракетного удару США по Сирії Росія на піку розчарування Трампом

Після ракетного удару США по Сирії Росія на піку розчарування Трампом Дональд Трамп не виправдав очікування Росії. Фото: EPA/UPG

Сирійська операція США призвела до серйозного загострення діалогу між Вашингтоном і Москвою. Ймовірно, вдаривши по аеродрому урядових військ, американці поховали сподівання Кремля на нове "перезавантаження" у двосторонніх відносинах і помітні поступки з боку Вашингтона. "Апостроф" згадує, як Росія розчарувалася в Трампі.

На сирійському фоні

Російсько-американське загострення через хімічну атаку в Сирії стало ще однією ілюстрацією того, як Дональд Трамп не виправдовує сподівання Кремля на "медовий місяць" між Москвою і Вашингтоном або хоча б на чергове перезавантаження. 12 квітня, коли держсекретар США Рекс Тіллерсон перебував з візитом у Москві, вийшло інтерв'ю Володимира Путіна одному з російських телеканалів. У ньому російський лідер заявив про погіршення відносин з США за Трампа: "Можна сказати, що рівень довіри на початковому рівні, особливо на військовому рівні, не став краще, а швидше за все, деградував".

Ці слова Путін навряд чи вимовив би (чи сказав би не зараз), якби не нещодавній ракетний удар з боку США по сирійському аеродрому в Шайраті. Вашингтон обачно попередив росіян про операцію, і жертви є лише серед сирійських військових. Тим не менш ситуація, що склалася, призвела до серйозної кризи в двосторонніх відносинах з моменту обрання Трампа. Крім власне риторичних уколів, які Вашингтон направляє на Москву, а Кремль — на Білий дім, американці ще й приїхали в Росію з ультиматумом щодо Асада. Днем раніше міністри закордонних справ "Великої сімки", "китайські болванчики", що кивають, як їх назвав Путін, на зустрічі в Італії погодилися з Тіллерсоном, що Асаду немає місця в майбутньому Сирії. Держсекретар США заявив, що Москві слід вибрати, з Іраном і "Хезболлою" вона або з США та іншими західними країнами.

У МЗС РФ заявили, що не розглядають слова Тіллерсона як ультиматум, а Сергій Лавров під час зустрічі з американським колегою висловив думку, що Росію ставлять перед хибним вибором". Міністр закордонних справ РФ зазначив, що Москва прагне зрозуміти "реальні наміри" Білого дому. На щастя для російського керівництва, санкції проти Росії за підтримку сирійського режиму (і проти Дамаска) — як американські, так і європейські — майже напевно не будуть розширені. Очевидно, не буде і наземної операції США в Сирії.

Перший візит Тіллерсона до Росії відбувся не в передчутті перезавантаження, як можна було подумати всього пару місяців тому, а з чітким розумінням того, що Білий дім усвідомлено пішов на загострення відносин. Тіллерсон запевняє, що "правління сім'ї Асадів добігає кінця". Днями Трамп в інтерв'ю назвав Асада "твариною", хоча до хіматаки не критикував сирійського президента.

Від трампоманії до трампофобії

"Найсильніша промова. Трамп молодець", — написав у день інавгурації у своєму Twitter російський пропагандист Володимир Соловйов. Між цим твітом і його зауваженням, що він нібито давно попереджав, що росіяни ще будуть згадувати попередню американську адміністрацію як проросійську, — менше трьох місяців. Другий твіт був опублікований після ракетного удару США в Сирії.

Після перемоги Трампа на виборах російські ЗМІ та окремі політики не приховували свого задоволення результатом американської президентської гонки. Однак варто визнати, МЗС РФ і Кремль трималися відносно стримано. Звичайно, визнавали, що покладають певні надії на Трампа, але зазначали, що лише час покаже, як зміниться і чи зміниться взагалі політика Вашингтона. Можливо, щось і знали.

Тепер же Путін констатує деградацію відносин, заступник голови МЗС Сергій Рябков заявляє, що "примітив і хамство" дуже властиві нинішній риториці Вашингтона, а скандаліст Володимир Жириновський збирається пити за імпічмент Трампа. Саме лідер ЛДПР закликав американців голосувати за Трампа, а його фракція розливала в Держдумі шампанське після перемоги кандидата від республіканців.

Заяви США про втручання Росії у вибори, про Крим і збереження санкцій проти РФ, відставка радника Трампа з нацбезпеки Майкла Флінна – росіяни поступово позбавлялися від ілюзій, що Вашингтон ініціює швидке перезавантаження, та ще й на російських умовах. Трамп ж, якого тягли вниз розслідування і його власні передвиборчі обіцянки про примирення з Росією, зіграв російську карту зовсім по-іншому. І хоча в Москві могли припускати, що броманс Трампа і Путіна не відбудеться, ракетний удар у Сирії як прояв силової дипломатії і наступні вимоги до РФ напевно були несподіваними для Кремля. Після цього Росія пройшла ще одну стадію "прийняття Трампа": у Москві критикували США за їх атаку і до, і під час візиту держсекретаря. Російські чиновники все агресивніше реагують на "недружні" ремарки американських колег.

Як сказала в коментарі "Радіо Свобода" аналітик Atlantic Council Аліна Полякова, відносини між столицями складаються явно не так, як сподівався Кремль. І в кращому випадку візит Тіллерсона міг покласти початок діалогу.

Відкладений тет-а-тет

"Формат підготовки "великої угоди" змінився старим добрим форматом американських моралей, які ставлять Кремль у вкрай незручне становище: обставини штовхають до повернення колишньої конфронтації, але надія на "велику угоду", що ніяк не бажає вмирати, змушує Москву зціпити зуби і чекати останнього шансу — особистої зустрічі Путіна і Трампа", — написала у своєму матеріалі на Republic російський політолог Тетяна Станова.

За три місяці обіцяна зустріч президентів так і не відбулася. Легко уявити, що це також стало причиною певного розчарування в Кремлі. У адміністрації російського президента до останнього зберігали інтригу, чи відбудеться зустріч Путіна з Тіллерсоном. Воно й зрозуміло, адже при такій тональності діалогу зустріч президента з міністром не може не бути для першого приниженням. Тим більше, що тепер "старий друг" Тіллерсон, який отримував у Москві Орден Дружби, буде, як висловилися б Кремлі, вчити Росію життя.

Імовірно, поки Кремль не готовий йти по наміченій США доріжці: у Москві навряд чи розглядають варіант відмови від підтримки Асада як елемент більш масштабної операції з Вашингтоном щодо Сирії. Про це днями з посиланням на близьке до МЗС РФ джерело повідомив російський "Інтерфакс".

У коментарі "Апострофу" запрошений співробітник Інституту Кеннана, керуючий редактор онлайн-журналу Intersection Антон Барбашин висловив упевненість, що російське керівництво хотіло побачити в Трампі політика, з яким можна домовитися з широкого кола питань, включаючи Україну і Сирію.

"На відміну від російського ТБ, яке нестримно раділо обрання Трампа, керівництво Росії зустріло цю новину помірно оптимістично. Але, останній місяць докорінно змінив перспективу "нової дружби" з Трампом. Безумовно – це розчарування, але крапку ще ніхто не поставив", — сказав він, зазначивши, що на зустрічі в Москві Лавров і Тіллерсон домовилися про створення каналу для вирішення проблемних питань двосторонніх відносин".

На думку Барбашина, Москві у будь-якому випадку буде потрібний якийсь час, щоб повністю усвідомити масштаб "проблемності Трампа". А поки і Кремль, і Білий дім мають визначитися, як далеко готові зайти в ескалації відносин.

"Росія не може просто кинути Асада, і це велика проблема для Москви. Навіть якщо б вони того хотіли, що цілком можливо. Вважаю, зараз все ще хід США — Москва буде чекати, що саме з приводу Сирії зможе запропонувати Трамп, і якщо пропозиція дозволить Москві зберегти обличчя при помірному "виході", зокрема здачі Асада, я думаю, Москва розгляне його з задоволенням", — додав Барбашин.

А тим часом Трамп заявив, що відносини між США і Росією погані як ніколи. "Було б чудово, якби ми порозумілися з Путіним і якщо б ми порозумілися з Росією, - сказав він на прес-конференції. – Це може статися, і це може не відбутися".

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною