RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Трампнаш стає каменем на шиї Путіна: є хороші новини для України

Чим наполегливіше Трамп йде назустріч Путіну, тим агресивнішими відносно Росії стають американські еліти

Чим наполегливіше Трамп йде назустріч Путіну, тим агресивнішими відносно Росії стають американські еліти Фото: ЕРА/UPG

Американські журналісти з'ясували, що син чинного президента США, Дональд Трамп-молодший, разом із зятем президента Джаредом Кушнером, нині радником Дональда Трампа, та менеджером передвиборної кампанії останнього Полом Манафортом зустрічався з російським юристом Наталією Весельницькою, яка пов'язана з Кремлем. Як повідомляють джерела The New York Times, Трамп-молодший зрадів можливості отримати від російського керівництва документи, що компрометують тодішню суперницю його батька Хілларі Клінтон. Ці повідомлення викликали величезний резонанс у США на тлі розслідувань про зв'язки виборчого штабу президента з Москвою. Своєю думкою про наслідки для Трампа і Володимира Путіна з "Апострофом" поділився російський політолог та публіцист Андрій Піонтковський.

Говорити про безпосередні загрози президентству, про імпічмент Трампа або його відсторонення від посади на підставі 25-ї поправки до Конституції США як нездатного виконувати функції президента - поки зарано. Але, загалом, нові факти - це дуже великий крок у тій кампанії, яку противники Трампа ведуть в Конгресі США. Це перший практично доведений випадок зустрічі, по суті, всієї верхівки передвиборної кампанії - син Трампа, зять та керівник кампанії, чудово відомий в Україні шахрай Манафорт - з агентом російського уряду. Пані Весельницька п'ять років лобіює у Вашингтоні проти закону Магнітського. І очевидно, кого вона представляє. Юридично це порушення закону, яке може спричинити дуже серйозні наслідки для учасників цієї зустрічі.

Що серйозно погіршує політичні позиції Трампа та збігається із загальним тлом засудження його поведінки на зустрічі з Путіним (на саміті G-20 минулого тижня, - "Апостроф"). Найсмішнішим було створення комісії з боротьби із кібертероризмом. Як багато хто справедливо зазначив, це все одно, що створити з грабіжником спільну комісію по боротьбі з пограбуваннями.

У республіканців, членів Конгресу, цілком цинічний розрахунок. У 2018 році будуть проміжні вибори: третина Сенату і весь склад Палати представників. Ось коли їх соціологи, політтехнологи виявлять, що підтримувати Трампа небезпечніше для їх виборчих перспектив, ніж виступити проти нього, тоді вони і почнуть активно діяти. Але я б сказав, що загроза Трампу зараз, особливо на тлі скандалу навколо його сина, не стільки політична, скільки юридична. Адже ведуться розслідування в Сенаті, Палаті представників і, що найнеприємніше, розслідування веде спеціальна комісія на чолі з Робертом Мюллером, призначена Міністерством юстиції США. Ось вона поки що мовчить про результати свого розслідування. Якщо на якомусь етапі - а зараз це вже реально - будуть висунуті юридичні звинувачення проти найбільш близьких до Трампа людей, це стане дуже серйозним аргументом.

У США сумніви у факті втручання Росії в американські вибори можуть бути тільки в однієї людини - пана президента. Формула, яку він запропонував на зустрічі з Путіним ("Так, ми не згодні в оцінках минулого, але давайте все забудемо і будемо рухатися вперед"), викликала дуже велику хвилю критики тут, в США. Антикремлівські і проукраїнські настрої тільки посилюються. І дуже характерне, до речі, призначення спеціального представника Сполучених Штатів по обговоренню з Росією українського питання Курта Волкера. Пан Волкер - колишній представник США в НАТО і близький співробітник Джона Маккейна в його інституті, яструб з яструбів з українського питання.

Нічого доброго для Росії на українському напрямі і у всіх інших аспектах російсько-американських відносин не передбачається. Попри щире бажання Трампа зробити для Путіна щось приємне. Зараз така ситуація в США, що чим більше Трамп робить кроків назустріч Путіну, тим більше це викликає обурення проти нього самого, тим сильніше стає настрій американського істеблішменту, включаючи членів кабінету, проти Кремля. Найближчими днями, без жодного сумніву, в Палаті представників буде затверджений законопроект, який майже одноголосно був прийнятий в Сенаті, про посилення санкцій стосовно Росії.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні