RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Супер­вівторок в США: чому Україна може вляпатися в американські розбірки

Фаворитом праймеріз у демократів став Джо Байден

Фаворитом праймеріз у демократів став Джо Байден Фото: unian

Праймеріз Демократичної партії США відбулися — дільниці вже закриті, підрахунок голосів триває, але всьому світу вже відоме ім’я головного тріумфатора "Супер-Вівторка". Джо Байден, якого багато хто вже скинув з рахунків, зараз він повернув собі лідерство електоральних симпатій демократів. А рішення ще одного демократа - Майкла Блумберга зняти свою кандидатуру на користь єдиного кандидата від Демпартії, ще більше зміцнило лідерство Байдена. Що це означає та до чого тут Україна, розбирався "Апостроф".

Як звичайний вівторок став "супер-вівторком"

Доленосний день президентських виборів в США, коли у Демократичної партії з’явиться шанс поквитатися з ненависним Дональдом Трампом і врешті-решт викинути його з Овального кабінету, все ближче. Не треба бути генієм політичного прогнозування, аби розуміти, що боротьба за президентське крісло США восени буде дуже напруженою та емоційною. Натомість, дати відповідь на питання, хто ж стане головним суперником Трампа та зійдеться з ним у двобої, досі не наважувалися навіть найсміливіші аналітики.

Власне, що ж це за звір такий, "супер-вівторок"? Історично склалося, що кожен штат намагався якомога раніше проводити праймеріз, адже перші результати, незалежно від кількості делегатів на партійну конференцію, яка власне і висуне кандидата, мають дуже важливе психологічне та емоційне значення. Федеральний уряд намагався цьому протистояти, і в результаті склалася ситуація, коли на перший вівторок лютого або березня одночасно проводять праймеріз в левовій частці штатів. Цього року у "супер-вівторок" 3 березня свого кандидата намагалися визначити 14 штатів. І серед цих штатів є декілька справді ключових.

"Очевидно, головний приз - Каліфорнія зі своїми 415 делегатами. Щоб зрозуміти її вплив на праймеріз-2020, подумайте от про що: у чотирьох "ранніх" штатах, які вже проголосували - Айова, Нью-Гемпшир, Невада та Південна Кароліна - загалом обирали лише 155 делегатів. Каліфорнія надсилає на конференцію втричі більше. Техас - наступний найбільший приз із 228 делегатами", - пояснив головний політичний редактор американського видання Politico Чарлі Махтезіан.

Хто виграв і хто програв на головних праймеріз року?

Цього разу "супер-вівторок" став своєрідним Рубіконом виборчої кампанії демократів. Якщо досі від кількості претендентів на номінацію в президенти від Демпратії аж в очах рясніло, то результати праймеріз 3 березня залишають лише 2 кандидатів з реальними перспективами — сенатора від штату Вермонт Берні Сандерса та екс-віце-президента США Джо Байдена. І саме Байден є головним переможцем "супер-вівторка". Перші три праймеріз не принесли Байдену ніяких вагомих успіхів, виступи на дебатах теж були невпевнені. Невиразні перспективи головного "центриста" Демпартії (і заодно - екс-віце-президента США) навіть підштовхнули до походу на вибори мільярдера Майкла Блумберга. Але розгромна перемога в Південній Кароліні, впевнені виступи Байдена, а також зняття з перегонів на користь Байдена Піта Буттітеджа та Емі Клобушар як раз напередодні "вівторка" дозволили "старому Джо", за виразом американських публіцистів, "встати з могили".

Підрахунки голосів ще тривають, зокрема, і в найбільшому штаті — Каліфорнії, але з перемогою Байдена важко сперечатися. Він отримав більшість голосів в 10 з 14 штатів "супер-вівторка", і наразі має набільше делегатів. Лідерство Байдена визначилося в Алабамі, Оклахомі, Північній Кароліні, Вірджинії, Теннесі, Арканзасі, Массачусетсі та Міннесоті.

Цікаво, що Берні Сандерс переміг у Вермонті, Юті і Колорадо, і - що головне - за попередніми результатами він лідирує у Каліфорнії. А от колишній мер Нью-Йорка, мільярдер Майкл Блумберг отримав перемогу на лише одній території - в Американському Самоа (від якої на конференцію поїде "аж" 4 делегати). Зрештою, в середу, 4 березня, стало відомо, що Майкл Блумберг вирішив зняти свою кандидатуру на користь Джо Байдена. "Для перемоги над Трампом нам потрібно об'єднатися на підтримку кандидата, який має найбільше шансів. І це мій друг і справжній американець Джо Байден", - пояснив Блумберг своє рішення.

За різними оцінками Блумберг витратив на свою кампанію від 400 до 500 мільйонів доларів. Його зняття на користь Байдена, колосально піднімає шанси останнього, вважає професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Сергій Галака. "Адже у Блумберга дуже хороша мережа та величезні ресурси. Зараз Блумберг фактично вирішує майбутнє кампанії", - пояснив "Апострофу" американіст. За оцінками Галаки, якби Блумберг залишився в грі, то набирав би до 15%.

Ложкою дьогтю у бочці Байденівського тріумфу є те, що більшість штатів, в яких він переміг, не є "демократичними", і восени вони можуть підтримати Трампа. А це, як вважає відомий американський журналіст Майкл Гудвін, "сильно зменшує вагу їх делегатів у загальному розкладі сил всередині Демпартії. Наприклад, востаннє Південна Кароліна голосувала за демократа на президентських виборах аж в 1976".

Українська карта президентських перегонів США

Серйозний успіх Джо Байдена і його позиція лідера електоральних перегонів Демократичної партії означає, що він знову стає головною мішенню атак з боку республіканців і Білого Дому. А отже, "українські" походеньки як самого Джо Байдена та його сина Хантера знову опиняться на гребені інформаційної війни. А це створює для нашої країни цілком реальний ризик знову "вляпатися" в політичні "розборки" між демократами і республіканцями, як це було в історії з "Українагейтом" та невдалим імпічментом Дональда Трампа. І особливу тривогу в таких умовах викликає те, що нещодавно українське ДБР таки відкрило провадження проти Байдена за поданням екс-генпрокурора Віктора Шокіна. Судячи з цього, українська влада наважилася на небезпечну гру, ризики від якої не можна недооцінювати.

"Складається враження, що українська влада наважилася на такий крок з метою утримувати баланс між республіканцями і демократами. Але чи буде ця справа розвиватися і в якому напрямку?.. Гра дуже ризикова, і чи здатне наше керівництво з нею впоратися — питання відкрите", - пояснив Сергій Галака.

Джо Байдена українські ЗМІ встигли охрестити "найбільш про-українським кандидатом". І хоча саме формулювання "проукраїнський" породжене нашим дещо абсурдним україноцентризмом, зв’язки Байдена і України очевидні. І вони можуть вилізти нам боком, особливо враховуючи і так не найкращу репутацію нашої країни та емоційний "осад" щодо України в США після "Українагейту". Тому, слідкуючи за американськими політичними пристрастями, потрібно бути дуже обережним, аби від цього вкотре не постраждали українсько-американські відносини.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні