RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус і порожнеча: як Трамп невдало попіарився на епідемії

Як Трамп намагається використовувати пандемію у своїй передвиборчій кампанії

Як Трамп намагається використовувати пандемію у своїй передвиборчій кампанії Фото: Getty images

У зверненні до нації в середу ввечері президент США Дональд Трамп анонсував низку радикальних кроків, спрямованих на боротьбу з поширенням коронавірусу. Найбільшого резонансу, зі зрозумілих причин, стала заява про повне заборона в’їзду до США персонам з ЄС. "Апостроф" вирішив розібратися, чи Трампу вдасться таким чином приборкати коронавірус, і як сприймати його ідеї з огляду на початок президентської кампанії.

Карантин та кредити

На перший погляд, дуже суворе обмеження, яке запропонував Трамп, при більш детальному аналізі стає схожим на звичайну бутафорію та політичний піар політика, який зараз активно входить у виборчу кампанію. Адже обмеження від хазяїна Білого дому не стосуються громадян США, які можуть вільно повертатися із зараженої коронавірусом Європи, а також Британії та Ірландії (в яких випадків зараження коронавірусом вже цілком достатньо). Втім, люди людьми, а от торгівлю та переміщення товарів через Атлантичний океан Трамп і не думав обмежувати, адже це обернулося б для американської економіки просто катастрофічними наслідками. А саме економіки, а не коронавірусу насправді стосувалися більшість тез, які були озвучені президентом США під час свого звернення.

Так, коротко окресливши загрози пандемії коронавірусу, Дональд Трамп перейшов до того, як його адміністрація збирається боротися з економічними наслідками "новітньої чуми". Серед головних заходів — місячна відстрочка податкового "дедлайну" та позики з низьким відсотком для малого бізнесу, який постраждав від поширення коронавірусу. Президент також заявив, що проситиме у Конгресу 50 мільярдів доларів для фінансування цих позик. "Через економічну політику, яку ми проводили за останні три роки, у нас найбільша економіка в світі на сьогоднішній день. Тому нас чекає не фінансова криза. Це лише тимчасовий момент часу, який ми подолаємо разом, як наша нація, так і увесь світ», - заявив Дональд Трамп. Вийшов виступ такого собі захистника нації - власне, те, що і потрібно Трампу зараз, під час виборчого періоду.

Економіка - це добре. Але як боротися з хворобою?

Заяви Дональда Трампа залишили американські експертні кола в легкому конфузі. Адже якщо до економічного пакету "антикоронавірусного плану" президента США претензій не надто багато, то залишається не надто зрозумілим, яким чином адміністрація буде боротися власне з пандемією.

"Основні пропозиції мають сенс. Адже проблема дуже серйозна. Щонайменше 126 000 людей у всьому світі захворіли на цю хворобу, а понад 4600 померли, з них 38 - у Сполучених Штатах. Але політика Трампа не відповідає саме на пандемію - принаймні, не так, як очікували фахівці з охорони здоров'я та вчені. Адже більшість з запропонованого є економічними антикризовими мірами", - зазначив оглядач американського видання Wired Адам Роджерс.

Жителі отримують мішки з їжею від Національної гвардії біля «зони стримування» радіусу в одну милю, створеної для зупинки коронавируса, Нью-ЙоркФото: Getty images

Аналогічну позицію висловив і експерт з реагування на хвороби Центру Глобального Розвитку Джеремі Кониндик на своїй сторінці в Twitter: "Економічні заходи необхідні, але вони покликані протистояти симптомам кризи. А хвороба — це хвороба. Розкажіть, як уряд має намір її зупинити. Бо порад "мити руки і не ходити в будинки престарілих" - явно недостатньо".

Претензії до запропонованих Трампом "антикризових мір" стають більш зрозумілими, якщо врахувати стан системи охорони здоров’я в США. За різними оцінками, понад 40 мільйонів американців не мають медичного страхування, і навіть не можуть пройти тестування на коронавірус в разі підозри. Про лікування в таких випадках навіть не йдеться. Тому "надзвичайні", по європейським мірам, карантинні заходи у випадку США можуть бути абсолютно недостатніми. Тому, вочевидь, одним зверненням Трампа до нації діло не обмежиться. І в частині боротьби саме з пандемією Адміністрації президента доведеться давати додаткові пояснення.

Економіка США в шоці

Що ж стосуються "економічної" частини промови Трампа, то тут також все далеко не так однозначно. Попри всю умовність припинення транспортного сполучення з Європою, повністю уникнути економічних збитків Штатам не вдасться. "Тимчасове припинення поїздок з Європи буде посилювати і без того сильний негативний вплив коронавірусу на туристичну індустрію та 15,7 мільйонів американців, робота яких залежить від подорожей", — повідомив президент Асоціації подорожей США Роджер Доу. За підрахунками Асоціації, в березні 2019 року з ЄС без урахування Великої Британії до США прилетіли 850 тисяч міжнародних відвідувачів, які витратили в Штатах майже 3,5 мільярдів доларів. Чи вистачить "мікрокредитів" Трампа, щоб компенсувати подібні втрати, відповіді поки немає.

Так само поки що не виходить в президента і ефективно захистити економіку США від впливу пандемії коронавірусу. "Оголошених Трампом цифр недостатньо, щоб вгамувати паніку інвесторів після того, як Уолл-стріт у середу занурився у паніку. Наприклад, індекс ф’ючерсів Доу після виступу Трампа провалився на понад 1000 очок (а промисловий індекс Доу-Джонса майже на 1500 пунктів, - "Апостроф"), незважаючи на слова президента про те, що сильна економіка США вийде з кризи незайманою", - зазначив аналітик CNN Стівен Коллінз. Також знову різко пішли вниз ціни на нафту...

Трейдер на майданчику Нью-Йоркської фондової біржіФото: Getty images

Тож поки що говорити, що Трамп рішуче дав бій економічній кризі, зарано. Але наміри Білого дому очевидні — саме на економічному фронті коронавірусу влаштують найактивніший опір. І на користь цього свідчать реалії політичного життя в США.

Виборчі мотиви "антикоронавірусної програми"

Враховуючи певну неповноцінність оголошених Трампом антикоронавірусних заходів, постає питання — чому ж президент США поспішив звертатися до нації, не пропрацювавши план в деталях, і зосередився саме на економічних заходах, а не на власне хворобі? Відповідь слід шукати не стільки в реаліях пандемії коронавірусу, як у перипетіях виборчої боротьби в США.

Теза про успішний ріст американської економіки та достатку "простого американця" - основа передвиборчої кампанії чинного президента США. І спровокована пандемією коронавірусу економічна криза може поставити хрест на цій тезі. Вочевидь, саме тому президент США і поспішає запевнити свого виборця — того самого "простого американця" - власника малого бізнесу - що він не понесе збитків. Бо Білий Дім подбає про нього, утримає ріст економіки, а в разі збитків видасть кредит під низький процент.

Враховуючи, що очевидним лідером демократичних праймеріз став Джо Байден, у якого за оцінками абсолютної більшості експертів найкращі шанси перемогти Трампа, подібних економічних ініціатив від чинного президенти ми, швидше за все, ще побачимо немало. Адже поки що факти свідчать, що ні перемогти сам коронавірус, ні його "симптоматичну" економічну кризу, уряд США поки що не готовий. І ця неготовність буде мати наслідки не лише на ниві передвиборчої боротьби. Пандемія "коронавірусу", а також панічні настрої в суспільстві, схоже, тільки набирають обертів...

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною