RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Байден втрачає контроль: США шокують намірами щодо України

Республіканці намагаються тиснути на Байдена

Республіканці намагаються тиснути на Байдена Республіканці спантеличили Байдена Фото: The New York Times

Конгресмен Майк Гарсія та семеро його однопартійців з Республіканської партії надіслали президенту США Джо Байдену листа з закликом відокремити допомогу Ізраїлю від допомоги Україні. Конгресмени зокрема поставили Байдену 12 питань щодо допомоги Україні. Що означає це звернення до Байдена і чи є насправді загроза для України - своїми думками в етері Апостроф TV поділився дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

Це неприйнятна і неправильна позиція, бо відокремлення голосування за фінансування Україні і Ізраїлю означає, що ізраїльське фінансування проголосують, а Україні - заблокують. Хоча і російсько-українська війна, і ізраїльська війна - це один і той же фронт, але різні його фланги. І якщо на якомусь з флангів буде програш, то це буде поразка Сполучених Штатів.

Читайте: США можуть накласти вето на допомогу Україні

А республіканці граються і ставлять партійні інтереси вище інтересів США, тому що кинуто виклик Штатам і йде реальна війна за те, щоб підірвати гегемонію американців як лідерів демократичного світу. І якщо на якомусь фланзі ви програєте, то ви програли повністю.

Крім того, деякі лідери республіканців заявляють, що вони взагалі хочуть виходу Штатів з НАТО. Тобто розірвати євроатлантичну єдність. Це взагалі буде на руку Москві, бо вона бореться за це, фінансує операції, щоби підірвати стабільність, солідарність і єдність як всередині ЄС, так і співпрацю ЄС зі Штатами. В такому разі демократичний світ повністю програє. Так от, деякі республіканці якраз ведуть до того, на що витрачає кошти Москва, підтримуючи ці наративи політично.

І якщо ставиться окремо питання щодо допомоги Україні, то деякі республіканці будуть забалакувати, ставити палки в колеса для того, щоб не достатньо фінансувати Україну. І таким чином, це може вплинути на допомогу.

Читайте: Не той Джонсон: чи зміниться американська підтримка України

Повертаючись до листа, ці конгресмени ставлять Байдену масу питань для того, щоб проводити політичні торги. Адже республіканці і демократи вже фактично у передвиборчій кампанії. І треба дивитися крізь призму виборчих кампаній. Від'єднують Україну і ставлять перелік питань для того, щоб баталії йшли по кожному з них. "А чому перемога не така, чому кордони не до 24 лютого, а до 1991 року, чому ви хочете на лінію 91-го, ви не зможете, бо там доведеться багато витрачати і багато допомагати, а може Україна не потягне, а може потягне, а дайте розрахунки", - такого роду питання робляться рівно для того, щоб завести в глухий кут дебати. Плюс це також робиться для того, щоб демократи не могли використати український напрямок у політичній боротьбі з республіканцями. Бо ж коли Байден скаже, я переміг нашого стратегічного супротивника росію, це безперечно додає йому ваги у передвиборчій кампанії. Тому власне і відбуваються такі речі у Штатах.

Ще одна причина цього листа - Трампу треба виживати. Його або посадять до в'язниці, або він стане президентом. Тому він буде робити все, щоб подолати Байдена у цій політичній боротьбі. І він готовий ставити вузькополітичні інтереси республіканців вище національних інтересів США. Він вже йде на це.

Крім того, республіканці ставлять гостро питання щодо операції в Криму (вимагаючи узгоджень усіх дій), бо це позиція Трампа - що не потрібно повертати Крим військовим шляхом. Цю формулу без гострих кутів намагаються просувати ці конгресмени. Тобто ставлячи під сумнів нашу територіальну цілісність. Скажу дипломатично, що наші інтереси не на всіх історичних етапах будуть співпадати з американськими інтересами. Але ми маємо знати своє і робити так, як вигідно нам і нашим національним інтересам.

Ще один цікавий момент у цьому листі. Республіканці чекають запевнення від Байдена, що у Штатів достатньо зброї для власного захисту. Це робиться для захисту позиції республіканців. Мовляв, ми не допомагаємо Україні, щоб не лишитися без зброї. І у пересічного американця виникає питання, а "ми вже так багато віддали". Насправді це маніпуляції. Американці віддали менше 5 відсотків оборонного бюджету. А ленд-ліз взагалі не запустили. Тому це навмисне ставиться під таким кутом, що, мовляв, Америці зброї не вистачає. Однак США - надзвичайно сильна країна і згідно її стратегії, вона може вести дві повноцінні війни на двох театрах бойових дій. Це виключно політичні ігрища, популізм, який запустить тезу певного сумніву, чи варто допомагати Україні, коли нам самим не вистачає.

Читайте: "Ніхто не вірить у перемогу, як я": головні тези статті Time про Зеленського

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною