RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Запах Трампа: що буде, якщо у Білому домі зміниться господар

Дональд Трамп підтримуватиме Ізраїль, а ось щодо України є нюанси

Дональд Трамп підтримуватиме Ізраїль, а ось щодо України є нюанси Фото:

У США виник конфлікт федерального уряду з Техасом. Місцеві силовики взяли під контроль кордон із Мексикою, намагаючись зупинити потік мігрантів, а Білий дім вимагав припинити це. В основі прикордонної кризи лежить питання посилення імміграційного законодавства, від вирішення якого прямо залежить американська фінансова та військова допомога для України, Тайваню та Ізраїлю. Екс-президент Дональд Трамп, який може стати кандидатом на вибори президента США від Республіканської партії, підтримав владу Техасу. Він також виступає за максимальне посилення імміграційного законодавства, що не влаштовує представників Демократичної партії. Імміграційні дебати загрожують перспективам надання допомоги України, а прикордонний конфлікт у Техасі ще більше ускладнює ситуацію. Як нинішня картина у США може вплинути на подальший перебіг подій? Припустимо, Дональд Трамп стане президентом США. Які при цьому є можливі позитиви та негативи?

Читайте також: Непокірний Техас: суть конфлікту між штатом і Білим домом та всі подробиці

Почнемо з позитивів, котрі, як не дивно, є. Перший – з Трампом уже багато хто має досвід спільної роботи. Він у принципі, передбачуваний. Навіть його непередбачуваність передбачувана. Його, гадаю, досить легко відгадати та зрозуміти, що він робитиме далі.

Другий позитив – Трамп та його наближені вже мають досвід роботи на посаді президента США й в адміністрації Білого дому.

Третій – позиції Трампа все одно десь збігаються з республіканськими позиціями у питаннях економіки. Можна щось, безумовно, заперечувати, але Трамп – непоганий бізнесмен й все одно матиме якісь практичні підходи та рішення. У його команді будуть консервативні люди, але, я думаю, цього разу він братиме до себе менше різних пройдисвітів, якщо, припустимо, його таки оберуть.

Про негативи.

Головні негативи в тому, що Трамп може мати дуже закритий підхід до світової політики. Він може почати мстити своїм ворогам, які йому завдали достатньої шкоди. Негатив також у тому, що Трамп – не дипломат і не професійний політик.

Крім того, якщо Трампа оберуть президентом США, то в країні будуть страйки, мітинги та бунти. Все тому, що до Трампа є багато необґрунтованої ненависті. Так, він часто дратує, часто не дуже гідно поводиться. Я не знаю, чи саме така його поведінка викликає подібну ненависть, але в нашому суспільстві деякі люди подібне просто не перетравлюють.

Щоправда, є громадяни, які не погоджуються з тими, хто сприймає Трампа як якогось юродивого.

Я знаю, що в українських ЗМІ багато писали, що свою кандидатуру нещодавно зняв губернатор Флориди Рон ДеСантіс. Чому він так зробив? Скажу як людина, яка є громадянином США та особисто знає ДеСантіса – це сталося тому, що ДеСантіс, швидше за все, просто не побачив шансів на перемогу. Він провів математику й зрозумів, що треба гідно піти зараз і бути гравцем у команді. Це – грамотний хід для людини, яка не є ані політичним маніяком, ані нарцисом. ДеСантіс не настільки самолюбний, щоб йти до кінця там, де б дійти не вийшло б. Хейлі теж не пройде, у неї для цього практично немає шансів.

Яка може бути потім позиція Трампа стосовно Росії?

Від нього можна очікувати зухвалих ходів. Трамп здатний раптом сказати, що він за 5 хвилин вирішить усі проблеми з війною в Україні й для цього може поїхати до путіна. Той його прийме, все це покажуть на сотнях телекамер й Трамп потім заявить, що спробував про щось домовитися, наприклад про якусь угоду для України. А потім він зможе сказати, що зупинив геноцид українців та руйнування інфраструктури, яка відбувається у прекрасних та давніх європейських містах України.

Трамп, як уже писали ЗМІ, може вирішити мінімально підтримувати Україну. Скаже, мовляв, у США вистачає своїх питань: треба все робити, щоб мексиканці не перелазили через кордон, а не фокусуватись на війнах, які не чіпляють США безпосередньо. Ні, він не покине Україну тому, що в нас також є лобі тих, хто розуміє важливість ситуації у вашій частині Європи. Конгрес та Сенат Трамп теж не зможе повністю контролювати, а там загалом проукраїнські настрої досить відчутні. Однак він не підтримуватиме Україну настільки сильно.

А ось Ізраїль Трамп підтримуватиме дуже суттєво. З Ізраїлем у нього більше зав'язок, у тому числі через сім'ю, та й у США є дуже потужне ізраїльське лобі.

Але я думаю, що все ж таки переможе Байден. На сьогодні я можу дати 60% Байдену та 40% Трампу.

Читайте також: Робіть ставки, панове: чим закінчиться битва Трампа та Байдена

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною