RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Києву нічого хорошого чекати від боротьби двох політиків-ветеранів у США не доводиться

Києву нічого хорошого чекати від боротьби двох політиків-ветеранів у США не доводиться Фото:

5 березня в США минув так званий супервівторок – партійні праймериз, покликані визначити кандидатів у президенти від Республіканської та Демократичної партій. Як і передбачали експерти, у більшості штатів перемогу здобули чинний президент США Джо Байден від демократів та колишній президент Дональд Трамп від республіканців. Для останнього перемога виявилася з присмаком гіркоти: хоч опонентка Трампа Ніккі Хейлі зняла свою кандидатуру, вона порушила одну з давніх традицій республіканців - і відмовилася закликати своїх прихильників голосувати за Трампа. Про підсумки супервівторка, про подальші перспективи Трампа та про вплив виборчої кампанії в США на Україну читайте у матеріалі "Апострофа".

Передбачувані підсумки

Одна з ключових подій для кандидатів у президенти від Демократичної та Республіканської партій завершилася. На внутрішньопартійних виборах перемогу здобули Джозеф Байден та Дональд Трамп.

Як пишуть американські ЗМІ, Байден переміг у Айові, Вермонті, Вірджинії, Північній Кароліні, Оклахомі, Теннессі, Мені, Массачусетсі, Техасі, Арканзасі, Алабамі, Колорадо, Міннесоті, Юті та Каліфорнії.

Трамп здобув перемогу у Вірджинії, Північній Кароліні, Оклахомі, Теннессі, Мені, Техасі, Арканзасі, Алабамі, Колорадо, Міннесоті, Массачусетсі та Каліфорнії.

Читайте: Супервівторок без сенсацій: чи поборить Байден Трампа

Як повідомляє CNN, Трамп заручився підтримкою 936 делегатів при тому, що для висування йому потрібно зібрати щонайменше 1215 із 2429 делегатів.

Байдена підтримали 1312 делегатів за необхідного мінімуму в 1968 з 3934 делегатів.

Головний суперник Трампа у боротьбі за висування кандидатів від Республіканської партії Ніккі Хейлі здобула єдину перемогу у Вермонті. Оскільки вона сильно відставала від Трампа за кількістю делегатів і не мала реальних шансів на висунення, Хейлі зняла свою кандидатуру. Однак тут важливо, що у своїй промові Хейлі не закликала прихильників голосувати за колишнього президента. Що може суттєво ускладнити подальшу виборчу кампанію Трампа.

"І Байден, і Трамп перемогли від своїх партій відповідно в Каліфорнії та Техасі. Це два штати, які дають найбільшу кількість делегатів, чиї голоси необхідні для висування", - зазначив у коментарі "Апострофу" професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, доктор політичних наук, американіст Сергій Галака.

Обидва переможці вже прокоментували підсумки супервівторка та атакували один одного. Дональд Трамп, виступаючи з промовою у своєму маєтку у Флориді, розкритикував імміграційну політику Байдена і назвав того "найгіршим президентом".

У свою чергу Джо Байден у своєму виступі назвав Трампа загрозою американській демократії.

"Сьогоднішні результати залишають американський народ перед ясним вибором: чи ми продовжуватимемо рухатися вперед чи дозволимо Дональду Трампу завести нас назад, у хаос, розкол і пітьму, які визначили його перебування на посаді президента?", - сказав Байден.

Перспективи Трампа

Слід зазначити, що праймеріз на супервівторку не закінчилися і кандидати боротимуться за висунення в інших штатах.

"З Байденом все зрозуміло. Він впевнено стає кандидатом від демократів. А от із Трампом ситуація, поки що, не до кінця зрозуміла, - каже Сергій Галака, - З одного боку, він пре, як танк і зупинятися не збирається. Але, з іншого сторони, його можуть зупинити майбутні суди або будь-яка екстраординарна подія".

Утім, шанси на суди – мінімальні.

"Я не став би орієнтуватися на суди чи кримінальні справи, - зазначив у коментарі "Апострофу" глава програми з безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, - Верховний суд США вже зробив висновок, що Трамп може балотуватися в президенти".

Політолог Петро Олещук у коментарі "Апострофу" припустив, що Ніккі Хейлі може піти на вибори як незалежний кандидат і відібрати голоси у Трампа.

"І якщо Нікі Хейлі вирішить піти на вибори як незалежний кандидат – до чого її вже неодноразово закликали – то, безумовно, вплине на результат", - зазначив Олещук.

Політтехнолог Віталій Бала вважає такий поворот малоймовірним.

"Республіканці, думаю, на це не підуть. Вони швидше розглядатимуть Хейлі як нового лідера на наступні президентські вибори", - припустив експерт у коментарі "Апострофу".

Маск, допоможи!

Водночас, Віталій Бала звернув увагу на вкрай низьку фінансову підтримку Трампа на цих виборах.

Як повідомила The New York Times з посиланням на джерела, Дональд Трамп у неділю, 3 березня, нібито зустрічався з людьми з команди засновника Space X Ілона Маска та кількома донорами-республіканцями у Флориді, щоб заручитися фінансовою підтримкою для своєї кампанії.

Як зазначає NYT, Маск протягом багатьох років розкладав "яйця у різні кошики", робив пожертви кандидатам від обох партій, проте великих коштів не витрачав і розподіляв їх досить рівномірно між демократами та республіканцями. Нині ситуація може змінитися.

"Хоча обидва політики вже вікові, але, гадаю, результат буде не на користь Байдена. Трамп відрізняється своїм "ядрьоним" електоратом", - зазначив Сергій Галака.

Через дует Трамп-Байден, вважає Михайло Пашков, в України може виникнути одразу кілька проблем.

"Перша проблема – затримка з фінансовою допомогою. Республіканці-трампісти продовжуватимуть її блокувати, очікуючи чим закінчаться праймериз. Друга проблема – блокується підписання з американцями угоди з безпеки", - наголошує Михайло Пашков.

За словами експерта, є ще дві проблеми, які ніби безпосередньо з виборами не пов'язані, але з них випливають.

"Для нас тривожні майбутні відставки прихильників України Вікторії Нуланд та лідера республіканців у Сенаті Мітча Макконнела. Якщо Нуланд у Білому домі можуть замінити на людину лояльну до України, то ось із Макконнелом складніше. У Сенаті він залишиться, але його вплив значно зменшиться", - резюмує Михайло Пашков.

Читайте також: Трамп проти Байдена: чи зможе третя сила вплинути на американські вибори

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні

Новини партнерів