RU  UA  EN

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Загибель президента Ірану: чому так радіють люди

Що змінить смерть Раїсі у політиці Ірану

Смерть Раїсі Смерть Раїсі спричинила свято на вулицях іранських міст Фото: tsargrad.tv

Президент Ісламської республіки Іран Ібраїм Раїсі загинув в авіакатастрофі на півночі країни. Повертаючись із церемонії відкриття дамби, на якій компанію Раїсі склав президент Азербайджану Ільхам Алієв, вертоліт, в якому знаходилися президент та міністр закордонних справ Ірану, "загубився" у гірській місцевості. Увечері стало відомо, що всі, хто був на борту вертольота, загинули – і люди по всьому Ірану почали святкувати, запускаючи феєрверки. Чи зміниться щось у внутрішній та зовнішній політиці Ірану і як ця катастрофа вплине на Іран – в етері Апостроф TV розповів незалежний іранський оглядач, автор телеграм-каналу "Революція в Ірані" Мазіар Міан.

В Ірані загиблого президента називали "м'ясником" Тегерана, тому що він у 80-х роках брав участь у стратах невинних політв'язнів. А у в'язницях було страчено близько трьох тисяч людей. Тоді Раїсі був заступником генпрокурора Тегерана і брав участь у цих вбивствах. У 2019 році саме з цієї причини і запровадили санкції проти Раїсі.

Читайте: Хто отримає владу в Ірані після загибелі Раїсі: країні прогнозують нову хвилю протестів

Щодо авіакатастрофи, то цей вертоліт разом із ще двома вилетів із міста на півночі Ірану, де відзначалося відкриття дамби. Два вертольоти, на яких перебували інші чиновники, долетіли до місця призначення. А гелікоптер, у якому знаходився Раїсі, спершу зник, а потім з'ясувалося, що він упав і всі пасажири загинули.

Зараз в Ірані тимчасово буде призначено першого заступника Ібраїма Раїсі тимчасовим виконувачем обов'язків президента. Це Мохаммад Мохбер – дуже близька людина до лідера Ісламської республіки Алі Хаменеї. Він раніше обіймав високі посади в адміністрації Хаменеї.

Далі глави парламенту та судової системи мають скликати президентську раду, призначити вибори і після виборів буде вже новий президент. Весь цей процес триватиме 50 днів.

Читайте: Масові страти політв'язнів, дружба з Росією та придушення протестів: що відомо про загиблого президента Ірану

Особливих змін у зовнішній та внутрішній політиці Ісламської республіки очікувати не варто, оскільки стратегічні рішення щодо цих напрямків приймає Алі Хаменеї, а не президент, який в Ірані є лише виконавцем.

Версії катастрофи

Про версії події говорити передчасно, оскільки фактично немає жодних даних. Зараз ми можемо говорити лише про деякі факти.

Перший - вже багато років Ісламська республіка Іран перебуває під санкціями і має проблеми із забезпеченням запчастин для літаків і гелікоптерів. Дуже часто ми бачимо авіакатастрофи в Ірані, тому дуже висока ймовірність якихось технічних проблем у гелікоптері.

Другий - дуже дивно, що три вертольоти одночасно вилетіли і один не долетів. І саме той, у якому перебували президент та міністр закордонних справ. Тим більше, що Ібраїм Раїсі був одним із кандидатів на посаду верховного лідера Ірану після смерті чинного. Тому його смерть розглядатимуть із різних сторін.

Що стосується феєрверків на тлі новини про можливу загибель Раїсі, то люди почали радіти смерті "м'ясника" Тегерана та запускати салюти. Це було у багатьох містах. Люди щиро вітають один одного, бажають того ж і лідеру Ісламської республіки Іран. Люди вважають Раїсі частиною цього режиму та радіють, що вбивця пішов з життя.

Чи будуть нові протести?

Швидше за все, зміна влади пройде безболісно. За певних обставин може бути якась хвиля протесту, але поки що я не бачу передумов. Якоюсь точкою можуть стати нові вибори, коли люди прийдуть голосувати за нового президента. Плюс вибори в Ірані завжди проходили досить емоційно. І це справді може стати причиною якоїсь політичної турбулентності.

Щодо самих виборів, то в Ірані вони проходять не так, як у всьому цивілізованому світі. Існує спеціальна Рада вартових у складі 12-ти осіб (обирається духовним лідером Ірану). Ця рада вже пропонує кандидатів на вибори, з яких люди обирають президента. Тому говорити про те, що це справжні вибори – ні, це не так. Можна обирати лише серед тих, кого пропонує Рада вартових.

Поки що розмов про конкретних кандидатів немає.

Іран та Росія

У цих відносинах нічого не зміниться. Співпраця цих країн продовжуватиметься в тому ж напрямку.

Дивіться: Рятувальники знайшли гелікоптер президента Ірану: перші кадри з місця катастрофи