RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Республіку штормить: чи зможе Кремль скористатися протестами у Франції

Путіну було б вигідно розхитати ситуацію в одній із ключових країн ЄС, але сил для цього немає

Путіну було б вигідно розхитати ситуацію в одній із ключових країн ЄС, але сил для цього немає Фото:

Серія масштабних заворушень спалахнула по всій Франції через трагічну загибель 17-річного підлітка Нахеля М. від рук поліцейського в Нантері - передмісті Парижа. У країні з 27 червня і до сьогодні тривають протести, які перекинулися з передмість столиці до сусідніх регіонів. Поліцейського, відповідального за стрілянину, звинувачують у навмисному вбивстві. Він перебуває під вартою і покаявся за вчинене, але протестувальників це не зупинило. Заворушення мають явну соціальну та міжетнічну природу, оскільки загиблий був алжирського походження. Наскільки акції протесту можуть розхитати політичну стабільність у країні і чи може Кремль скористатися ситуацією, читайте у матеріалі "Апострофа".

П'ять діб хвилювань

Юного парижанина алжирського походження Нахеля М., який перебував за кермом орендованого автомобіля Мерседес, імовірно з польськими номерами, було застрелено поліцейськими. Як наполягають у прокуратурі, загиблого було застрелено після того, як відмовився виконати вимогу двох поліцейських і не спинив авто. Пізніше поліцейські заявили, що Нахель М. порушив ПДР, наражаючи на небезпеку пішоходів.

Трагічний інцидент у Нантері викликав серію протестів у Парижі та за його межами. Демонстранти не лише засудили жорстокість поліції, а й звинуватили владу в расизмі, оскільки жертва була арабського походження. Багато хто вважає, що якби молода людина була б "білою", поліцейські поводилися б коректніше.

Обурені жителі всіляко порушували громадський порядок і влаштовували дебош в передмістях Парижа. Вони підпалювали автомобілі, баки для сміття, влаштовували вандалізм на автобусних зупинках, а також запускали феєрверки біля поліцейських дільниць. Деякі протестувальники в Нантері почали навіть будувати барикади. У відповідь сили поліції застосували сльозогінний газ для їхнього розгону.

Читайте також: У Сенаті Франції закликають заявити на саміті у Вільнюсі, що Україна стане членом НАТО

Заворушення різного ступеня інтенсивності відбувалися також у різних містах, включаючи Аньєр, Коломб, Сюрен, Обервільє, Кліші-су-Буа та Мант-ла-Жолі.

Міністерство внутрішніх справ Франції повідомило, що сотні людей було заарештовано за участь у нападах та підпалах поліцейських дільниць, шкіл та мерій по всій країні.

У Нантері влада та поліція, намагаючись відновити порядок, у нічний час запровадили комендантську годину.

Після похорону Нахеля протести та заворушення лише посилилися, до 2 липня захлеснувши також Ліон, Гренобль та Марсель, де поліції довелося застосовувати сльозогінний газ.

Як повідомили у МВС Франції, за всі дні заворушень було поранено 45 поліцейських, а протестувальники пошкодили близько 600 автомобілів і підпалили понад 70 будівель, у тому числі й будинок глави адміністрації паризького передмістя Л'Ай-ле-Роз Вінсента Жанбрюна.

Дуже активно у своєму інформ-полі цю тему роздмухують російські пропагандисти.

"У французів така "культура протесту", особливо, коли йдеться про соціальні та міжнаціональні питання. Незважаючи на розмах, уряд контролює ситуацію. Наслідки для керівництва країни та лідируючих партій можуть бути зрозумілі ближче до виборів, але тут і зараз Кремлю нічого не світить. Так, протести можуть призвести до перегляду конституційних засад Республіки, але це вже справа майбутнього", – пояснив “Апострофу” голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Версії сторін

Максимум, що зараз може статися у країні – перестановки в уряді чи серед керівників силового блоку.

"Навіть у такому разі Москва нічого не виграє, оскільки Франція - президентська республіка, громадяни якої, скажімо так, вже "звикли" до подібних протестних акцій. Єдине, що може отримати Кремль - тимчасове відчуття задоволення і зловтіхи, мовляв, не тільки у Росії бунтують (Пригожин та йому подібні персонажі), але й у країнах ЄС трапляються НП зі стріляниною та погромами", - каже “Апострофу” голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Поки що в керівництві МВС та поліції Франції ніхто у відставку не збирається. Зважаючи на все, там очікують початку перших судових слухань у справі про смерть Нахеля М.

Адвокат поліцейського, що стріляв, Лоран-Франк Лінар заявив, що його підзахисний, застосовуючи зброю, діяв строго в рамках закону.

Після внесення поправки до закону у 2017 році французький закон дозволяє поліції використовувати вогнепальну зброю за певних обставин. Такі обставини включають ситуації, коли водій або персони, що знаходяться в авто або іншому транспортному засобі, не підпорядковуються наказу про зупинку і вважаються загрозою життю та безпеці поліцейських або інших осіб. Чому так сталося, буде сказано нижче.

Таким чином, наразі влада веде відразу два паралельні розслідування: щодо вбивства хлопця, в якому підозрюється посадова особа, і за ймовірною спробою водія авто "вбити поліцейського".

Глава поліції Парижа Лоран Нуньєс визнав, що дії його підлеглого "викликають питання", але припустив, що поліцейський міг "відчувати загрозу" з боку людей, які сиділи на автомобілі.

Адвокат постраждалої родини Яссін Бузру, також наголошуючи на відео-матеріалах, наполягає, що життю поліцейського нічого не загрожувало, а правоохоронець холоднокровно застрелив неповнолітнього парижанина.

Першими забили на сполох саме родичі загиблого, а потім до них підтягнулися мешканці небагатих передмість Парижа, в яких мешкає чимало мігрантів.

"У Кремлі, звичайно, хотіли б скористатися ситуацією, але у них уже немає в ЄС стільки агентури, як раніше, і туго з грошима на підкуп політиків та "активістів". Навіть пригожинських "тролів" до ладу нацькувати не можуть, щоб роздмухати ситуацію ще більше, оскільки цих "інтернет-бійців" у Пітері вже розігнали", - каже "Апострофу" експерт з питань національної безпеки Іван Ступак.

Витоки бунту

Усе, що зараз відбувається на вулицях Франції, є черговим загостренням проблеми, що вже існує давно.

Франція і раніше переживала заворушення у своїх неблагополучних приміських районах, де високий рівень безробіття та злочинності. Сутички з поліцією відбувалися практично у всіх великих містах країни.

Сім років тому в одному з таких передмість Парижа на поліцейського напав і підпалив натовп молодих людей, закидавши авто пляшками із запальною сумішшю. Отримавши серйозні опіки, поліцейського перевели в кому. Іншими словами, людину спалили просто за те, що вона – поліцейська.

Тоді профспілки поліцейських закликали уряд до рішучих дій. Саме тоді до кримінального законодавства країни було внесено правки, що розширюють можливості застосування поліцією вогнепальної зброї, про які йшлося вище.

"Ми спостерігаємо загострення вже існуючого соціального конфлікту. Просто цього разу "звичайна" вулична кримінальна історія з погонею та стріляниною завершилася одним трупом, двома розслідуваннями та масованими акціями протесту. У США була аналогічна ситуація з рухом "Black Lives Matter", який набрав обертів після того, як поліцейський Джордж Циммерман убив темношкірого підлітка Трейвона Мартіна, що спровокувало протести у Штатах. Тепер в історії із загибеллю Нахеля М. точку може поставити лише слідство та суд", - резюмував Іван Ступак.

Читайте також: "Яструб" Пенс проти "миротворця" Трампа: як республіканський розбрат допоможе нам отримати ракети

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Новини партнерів